В Атина: Велопулос скъпса Преспанския договор

Гърците искат пълно спазване на договора от страна на РСМ
15 май 2024 23:45, Инна Ангелова
57
В Атина: Велопулос скъпса Преспанския договор
Снимка: Leonhard Niederwimmer от Pixabay

В Атина вече отговориха на дипломатическия скандл от последните дни, когато новоизбраният президент на РСМ избра да изпозлва само името “Македония” по време на клетвата си.

Днес лидерът на гръцката националистическа партия "Гръцко решение" Кириакос Велопулос скъса на трибуната на парламента Преспанския договор между Гърция и Република Северна Македония.

"Това е Преспанският договор, ако имаше достойно национално патриотично социално правителство, то щеше да направи това", каза Велопулос, след което взе в ръце гръцкия Държавен вестник с текста на договора и го скъса”, каза от трибуната в парламента Велопулос, цирита БТА.

Той допълни, че точно това е отношение, което заслужават в Скопие. "Дайте тук сега меморандуми, утре всички да ги отхвърлим, защото те отмениха договора, не ние", заяви Велопулос.

Пред журналисти гръцкият министър на външните работи Йоргос Герапетритис каза, цитиран от телевизия Скай, че Гърция няма да ратифицира сключените със Северна Македония меморандуми, докато не бъде убедена, че има пълно спазване на Преспанския договор от страна на Скопие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Боже наш,помогни преди 1 седмица
Ни боже Пеласгийски и освободи душманите от мъките безмозъчни,пусти политици продават земя божия и свещена на нашата майка Земела,майка на Дионис и Арес.О Зевсе наш,боже Пеласгийски,вразуми тази пасмина,безбожна и продажна във Български парламент.
47
1
 
1
 
! Отговори
Тервел се върти преди 1 седмица
От изкривени нашественици,полазил бащиното ни огнище.О царю,владетели наш,пак предатели продават Българска земя от овче блеене за грошове и галене по HALLOWEEN.
46
1
 
1
 
! Отговори
Северджан е на път преди 1 седмица
Да се трансформира населението към сърбиСТАН,Албания и България а територията я губим от надупчени политици без образование.
45
5
 
24
 
! Отговори
Зоран за дръжавата преди 1 седмица
За наше съжаление гърците се проявиха, като достоен народ. Ние българите отново се проявяваме като слаби играчи, нещо повече сърби, северно-македонци и албанци ни се качиха на главата и ни обясняват как Рилския манастир е тяхна светиня.Тодор Живков ще се обърне в гроба ако разбере колко сме пропаднали след като не може да се защитим.
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Управляващата политическа и икономическа върхушка в РСМ е просръбска и прокремълска. Няма да допуснат РСМ да влезе в ЕС преди Сърбия. Ще продължат да плюят против България и Гърция без значение дали ние или гърците правим или не правим каквото и да е.
43
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ОСТАВЕТЕ НА МИРА СКОПЕНЧЕТАТА ЗА 100 ГОДИНИ,А СЛЕД 100 ГОДИНИ ПРОВЕРЕТЕ ОПРАВИЛИ ЛИ СА СЕ. АКО - ДА МОЖЕ ДА ВЛЯЗАТ В КУЛТУРНА ЕВРОПА, АКО-НЕ ДАЙТЕ ИМ НОВ ШАНС С ОЩЕ 100 ГОДИНИ!!!
42
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕ МОЖЕ ДА СИ ИСТИНСКИ МАКЕДОНЕЦ АКО ДЕДО ТИ НЕ Е БИЛ БЪЛГАРИН...!!!! :D :D :D
41
8
 
21
 
! Отговори
3M преди 1 седмица
руска баба яга застана начело на БЮРМ и ще гледа Европа през крив макарон!
40
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А най са ми смешни българите, които ходят "на море" в Гърция с консервите от Лидъл и като се върнат, как се хвалят пред панелката, че са били на море в чужбина.
39
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чета коментарите у се чудя, откъде е тая омраза към македонците. Мисля, чете да много по-близо до нас от гърците. И като език, и като култура, у като темперамент дори. С гърците нямаме нищо общо, освен че ходим на море на курортите им. И езикът им неприятен и неразбираем.
38
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма пи гнусно и *** нещо от грък. И крещят като ненормални.
37
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Смръ дльото е скъсал някакъв стар вестник.
36
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Македония е една, но разпокъсана на 3 части от великите сили през 1912 г - Егейска, Вардарска у Пиринска. Затова сега българите ходят на море, на гости на етиопските мигани, заселили през 1922 г. Кавала и Сяр с преселници от Мала Азия.
35
18
 
21
 
! Отговори
българин преди 1 седмица
Като потомък на македонска българка живо се интересувам от Македония. Несподелям крясъците на путинисти, тикви и калинки спрямо Македония, несподелям и крясъците от РСМ спрямо нас. Отчитам ,че за да угодим на руснаците и сърбите вече 35 г. не можем да намерим мост към народа на РСМ. Казвам браво на К.Петков, който само за 6 м. обърна играта --и от виновни в цяла Европа за ветото, нашето вето стана европейско изискване. Сега и гърците и цяла Европа разбират,че може би имаме и основания за вето
34
1
 
10
 
! Отговори
Ангелова преди 1 седмица
да си оправи правописните грешки в текста на тази статия.
33
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя аналог на гръцката Копейка ли е или на гръцкото Шкембе войвода?
32
7
 
39
 
! Отговори
Чоко преди 1 седмица
Браво на гърците. Не виждате ли, че ЕС се размърда едва след като гърците скръцнаха със зъби на макетата. Преди това, нищо. Натискаха ни за всевъзможни отстъпки. Но така е след като никога не сме имали политици с национално достойнство. Вечно наведени, разкрачени и готови да го поемат.
31
8
 
21
 
! Отговори
Конфуций преди 1 седмица
Пълна изолация на македонските зомбита, не може да правят каквото им скимне, трябва да се споразумеем с гърците и албанците и да си поделим тази измислена територия.
30
5
 
7
 
! Отговори
Фейк Нюз преди 1 седмица
Т.е. са скъсали един вестник а не истинският договор.
29
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако пътувате към Игуменица ще минете покрай Кочани и още няколко града. Та ако спрете в някой обект наблизо и се загледате, заслушате. Тогава може и да разберете защо Гърция е категорично против да се казва държавата Македония. Нашата позиция и на сърбите беше обратната, понеже идеята винаги е била за земи в три държави и това е проблема. Сърбия обаче си имаше за съюзник Русия, а ние победената и унижена Германия