От Словакия: Фицо не е бил охраняван добре по време на покушението

Охраната не е била достатъчно компетентна, изстреляни са 5 куршума
16 май 2024 09:29, Елка Василева
31
От Словакия: Фицо не е бил охраняван добре по време на покушението
Кадър: БНТ

Словашкият премиер Роберт Фицо не е бил добре охраняван по време на покушението срещу него вчера. Това каза пред БНТ разследващият журналист Петер Сабо от словашкия сайт aktuality.sk. Състоянието на Фицо е стабилно, но това е единствената официална информация.

Още по темата
"На всички срещи извън Братислава има хора, които чакат премиера, за да го поздравят и е нормално той да отиде и да разговаря с тях. Не мога да кажа, че нападението е било импровизирано, но той не е бил много строго охраняван в този момент", коментира Сабо.

Обсъжда се дали полицията и тайните служби са си свършили работата, защото на площада не е имало много хора.

"Някои експерти казват, че охраната не е била достатъчно компетентна, защото са изстреляни 5 куршума срещу премиера, това е в нарушение на правилата за сигурност", посочи Сабо.

Към момента няма официална версия за мотивите на нападателя.

"Само съвсем общо описание за политическата му мотивация. Появиха се видеа, в които той говори, че не е удовлетворен от правителството. Това е цялата информация, с която разполагаме", обясни журналистът.

Твърде рано е да се правят заключения, но повечето политици в Словакия призовават за спокойствие и да не се правят прибързани заключения.

"Има хора, които веднага обвиниха опозицията за този акт, аз обаче в момента не знам дали обществото е разделено. Всички са шокирани. Някои хора започват да разпространяват дезинформация и представят прибързани заключения, други използват реч на омразата. Медиите се опитват да успокоят ситуацията", каза журналистът.

В момента медиите в Словакия са обект на атаки и обвинения, коментира още Петер Сабо.

"След смъртта на Ян Куциак имаше един период, в който хората ни подкрепяха, но политиците, особено от партията на Роберт Фицо, започнаха да атакуват медиите и ги обвиняваха за всичко, което се случва в държавата. Ние все още сме подложени на словесни атаки. Аз преди няколко години бях заплашен с пистолет. Въпреки това се опитваме да си вършим работата, да информираме обществото", каза Сабо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бай ви Путлерини не прощава. Как така ще вземеш рубли, а няма да свършиш работа? Той да се радва, че само го предупреждават, иначе щеше да падне от терасата или да се самоудави.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
охраната е от предишните, защо да го охраняват, да допуснеш човек с пистолет до премиера, да го оставиш да стреля 4 пъти!
27
2
 
1
 
! Отговори
Мда преди 2 седмици
Оказва се,че организациите на дедо Сорос са не само пропагандни,а и терористични!Трябва да се замислим дали не трябва да въдворим неговите хора в БГ на подходящи места с ограничен достъп.
26
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя Фицо не беше ли замесен в убийството на разследващия журналист Ян Куцияк и приятелката му. Той е нещо като БокоТиквата в България. Мафиот и бивш криминален контингент. Май му е напълно заслужен куршума. Дано не се отърве, че аман от примитивни болшевишки мутри.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До БългаринИ кое точно наричаш слугуване на руснаците? Факта че е против наливането на пари за Украйна? Един мислещ за народа си политик, който каза че войната няма да спре като се наливат пари там, е неудобен на краварите и на всякакви промити мозъци като теб!А Словакия има граница с Украйна и няма никакъв интерес от разрастване на войната!!!
24
3
 
4
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 седмици
Балет - и ако това са охранители. Дори колата тръгна със закъснение, никой , не беше пред Фицо , разпасана работа , бабите дори казват, че не са проверени за оръжие. Цивилният с късите га щи дори бабките не плашеше. Женат в розово ги разпределяше.
23
5
 
3
 
! Отговори
В. преди 2 седмици
Нападателят е бил охранител с връзки със системите за наблюдение. Най вероятно ментално увреден.
22
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Последните журналистически творения у нас с подкрепата на Грозев са че проруският Фицо е гръмнат от проруският писател защото Фицо е проруският настроен.
21
2
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 седмици
Сега Фицо, ако оцелее да се разправи с опозицията по същият начин... ===)))
20
2
 
11
 
! Отговори
Абрам Кенеди преди 2 седмици
Само в истинските демокрации хората застрелват своите президенти...а в най истинските-по 3 пъти...
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Но е добре охранен!
18
5
 
2
 
! Отговори
Синдром преди 2 седмици
Ако се целеше да го премахнат, щеше да получи тромб!
17
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Мишо "Кой запази и възроди фашизма в Европа" СССР а сега и Русия. Русия в момента 100% отговаря на определението за фашистки режим и е била такава и по времто на СССР.
16
12
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Сега е тънкия момент. На Кремъл много му се иска да използва атентата за нова вълна от пропганда, но словашките слуги на Фицо знаят, че точно слугуването на руснаците го доведе дотам. Сега да видим дали са научли поговорката "парен каша дуа" или ще трябва пак с тоягата.
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кагебейска постановка!
14
4
 
13
 
! Отговори
Мишо преди 2 седмици
Някой тук казва, че краво мучалките действат като фашисти, а спомнете си, кой укриваше престъпниците от третия райх? Сащ и Канада!Кой запази и възроди фашизма в Европа, кой си затваря очите за действията на неонацистите?! ЕС, Сащ, Канада и ЮК. Това е новият фашистки блок.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе то реши,ли някой да те...
12
3
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 2 седмици
Ясно се вижда, че охраната не реагира преднамерено или не на действията на нападателя. В непосредствена близост са от случващото се, а реакцията е със сериозно забавяне! Много странно! Всичко изглежда да е е добре планирано и организирано убийство. Със сигурност тайните служби на САЩ ш ЮК са намесени пряко. Убиеца не е случаен и снего е работено......Ужас и всичко е заради приемането на закона за чуждите НПОта в Словакия. Някой губи очва под краката и става агресивен. Всъщност такъв какъвто е!
11
0
 
6
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 2 седмици
НЕБРЕЖЕН ПОГЛЕД КЪМ РЕПОРТИТЕ НА КАБЕЛАРКИТЕ ВЧЕРА МИ КАЗА "ИМА НЕЩО ГНИЛО В СЛОВАШКАТА СЛУЖБА ЗА ОХРАНА"...
10
2
 
11
 
! Отговори
И Шнзо Абе преди 2 седмици
не беше добре охраняван по време на речта си през 2022г. Тогава някакъв със самоделно оръжие го гръмна два пъти пред погледа на охраната. Никой не повярва какво се случи тогава, даже присъстващите. Такова показни убийства отдавна не е имало, ако не броим нашите мутренски тука. ЦРУ се задейства с бухалката.