БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен

Работодателите с остра нужда от качествена работна ръка
Обновена: 4 ное 2010 12:21 | 1 ное 2010 22:40,
221
БСК: Всеки пети служител до 24 г. е неграмотен
Снимка: Булфото

Всеки пети служител до 24-годишна възраст е неграмотен, алармират от Българска стопанска камара. В същото време едва 11% от хората с основно образование са успели да си намерят работа.

Това показва анализ на Българската стопанска камара, разработен в рамките на проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

Данните сочат, че населението на страната намалява, като в края на 2009 г. постоянно живеещите лица в България са 7 563 710. В сравнение с 2008 г., населението е намаляло с 42 841 души.

С проявлението на кризата и спада в икономиката през 2009 г. спрямо 2008 г. се наблюдава и реален спад в работната сила и в заетите лица, в т.ч. и на наетите по трудови и служебни правоотношения. Влошават се и показателите за икономическа активност и заетостта.

Равнището на заетост в значителна степен зависи от степента на завършено образование и от притежаването на професионална квалификация.

През 2009 г. коефициентът на заетост сред лицата с висше образование е 72,7 на сто, при тези със средно образование е 61,6 на сто, с основно образование – 23,2 на сто, а с начално и по-ниско – 11,2 на сто, съобщават от БСК.

Неблагоприятно въздействие върху бъдещото демографско развитие и особено върху качеството на работната сила има и увеличаването на неграмотността и влошаването на образователните характеристики сред младите хора до 24-годишна възраст, сочи още проучването.

Всеки пети от тях има по-ниско от средно образование. 

Ниското образование е и причината близо 60% от работодателите да изпитват остра нужда от качествен, добре подготвен персонал.

Още един извод на анализаторите е, че възрастните кадри могат да са по-спокойни за работата си. Оказва се, че в условията на криза работодателите уволнявали първо младите служители.
Само за една година над 5% от работниците между 25 и 34 години са останали без работа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още по темата: неграмотност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 10! Тук въпроса не е кой плаща и кой поръчва! Работодателите казват, че няма (или има, но малко) грамотни млади! Е, разровете се из сайтовете за обяви и вижте правописа и граматиката на "грамотните" работодатели! Стара БГ поговорка - "Каквото повикало, такова се обадило!" Мисля че, един грамотен човек, няма да се обади на цитираната от мен по-долу обява, а "грамотния" бизнесмен ще реве из медиите, че няма грамотен персонал....
17
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
5 Тая Фонетична, само тя ни обърква, който е писал на фонетична е така и аз се хващам понякога, когато пиша "Я" си го пиша "ИА" и е по-добре отколкото да пиша 4 вместо "Ч" или "6" вместо "Ш", а "Щ" си го пиша "Шт",заради "St".No tova e za hora, koito pishat samo na komp isamo na phonetichna....
16
10
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ами те неграмотниците в България ги слагат на ръководни постове,като Бойко Борисов например,ха,ха
15
4
 
33
 
! Отговори
СТОМБИ преди 13 години
Проблема с неграмотността е лошо нещо, но другото е по-важно.В САЩ е пълно с неграмотници, но работа за тях има - и което е парадоксалното, че получават и повече от хора с висше образование. Мой познат е на работа в кланница там и ми каза, че има неграмотни мексиканци, които вземат между 3 000- 4000 долара на месец. Разликата с нас е че тези хора били много изпълнителни и съвестни.
14
1
 
14
 
! Отговори
# преди 13 години
ti pro4ete li q?
13
0
 
55
 
! Отговори
Колт преди 13 години
Айде стига писали глупости! Нямало качествена работна ръка ама заплатите си кесят на мизерни нива. Ако беше вярно качествените специалисти в БГ щяха да получават дори повече от колегите си в Западна Европа. Все пак пазарния принцип е, че при дефицит се вдигат цените (т.е. цената на труда). Докато заплатите на започнат да расат сериозно не им вярвам. Те не търсят квалифицирани специалисти, а евтини роби.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами кадрите решават всичко, е рекъл чичко Сталин. Бизнеса не може само да консумира, трябва и да инвестира в човешкия ресурс. И докато си играехте на политика и ограбвахте държавата, беше добре. Но сега вече ще трябва и да се работи. А нискоинтелегентния освен че ще ти счупи машините, трябва и на всяка крачка да му обясняваш и да мислиш вместо него. Бумерангът се завръща със сташна сила.
11
4
 
20
 
! Отговори
Мангустофил преди 13 години
Скоро *** ще избият налудните щения от главите на чорбаджи-работодателите.....
10
6
 
18
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Не си схванал основната идея, а тя е че единият плаща, а другият иска да му бъде платено. В България много хора още не са наясно с правилата на капитализма и се питат щом като са толкова кадърни що така лошо живеят. Който плаща, той поръчва музиката.
9
2
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
ами те много от работодателите са по-неграмотни от собствените си работници,и представяш ли си да работиш при човек които е по *** от тебе,ха,ха
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Това е една обява от сайта "джобс.бг"...."Ми чалгаджийски капитализъм, какво може да очакваш? "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба!" Чърчил (ако не бъркам).
7
2
 
20
 
! Отговори
tulski преди 13 години
4, ти щом си още тук, значи си от неграмотните !
6
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
те испанците и италианците щото са много грамотни,пълни неграмотници са ама получават 10 пъти по голяма заплата от нас
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е една обява от сайта "джобс.бг". Сейвнала съм си е на компа за да ми напомня колко некадърни работодатели има! Правописът и граматиката са оригинални. Нито аз, нито джобс-а са редактирали! Наслаждавайте се!СТАРШИ АДМИНИСТРАТОРОписание и ИзискванияКандидатите да са с више образование по специалноста.Да владеят поне два западни езика-писменно и говоримо/английски,немски и/или руски/.Да притежават качества на ръководител-умение за добро и надежно управление за позицията за която кандидатстват.Да предават опита си и превличат хората с които работят.Кандидатите да са с най-малко три години трудов стаж по специалноста.
4
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Те грамотните отдавна вече прочетоха табелата Летище -> "заминаващи"!
3
4
 
40
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
А всеки втори в държавната администрация е освен неграмотен и проклет.
2
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За на ГЕРБ и Костов най-заклетите фенове става дума!
1
7
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми те работодателите искат 20 годишни с 10 години трудов стаж..... как ще стане тая работа.....