С „Книгите” на Далчев проверяват знанията по български

68 000 зрелостници се явяват на матурата по български и литература
17 май 2011 08:34,
240
С „Книгите” на Далчев проверяват знанията по български
Снимка: Архив Булфото

Анализ на стихотворението „Книгите” на Атанас Далчев е темата на матурата по литература.

На матура се явяват 68 000 ученици, а резултатите зрелоствите изпити се признават за входна оценка от 39 висши училища.

За първи път темата за матурата практически беше генерирана преди изпита.

Рано сутринта бяха изтеглени номерата на компонентите на теста. Комбинацията, която се падна, беше избрана между близо 12 милиона възможни варианта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още по темата: матура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
7
 
! Отговори
! преди 13 години
Ето това е проблема ако не си видял отвъд "борбата с кола" , значи изобщо незнаеш коя е баба Илийца и защо се учи.. А ако не можеш да видиш по-надалече от "борбата с кола" как ще видиш до луната ??
149
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До 143Прав си! Колко инженери и физици има сред съвременните български политици и колко плямпалници с дипломи на юристи, филолАЙКИ, философи? Много плява, много плямпане, много вожд и нито един с рационално мислене и идея за бъдещето.:(
148
6
 
9
 
! Отговори
хм мх преди 13 години
Да, определено с такива родители няма какво да се чудим на децата! Щом ги възпитават да мислят, че все те са прави, че този или онзи човек бил ***, само защото е различен, мдааа, все пак сигурно и сами можете да си направите изводите! А за литературата - преподавана правилно тя допринася за развиване на аналитично и най-вече собствено мислене! На въздесъщия запад навсякъде се изискват есета ... познайте защо .... Мислене трябва, мислене и мислещи хора!
147
3
 
0
 
! Отговори
boomslang преди 13 години
същите въпроси. Дано някой ден да има възвръщаемост в инвестициите в себе си =)
146
9
 
4
 
! Отговори
до 136 преди 13 години
Пълни глупости. Това се постига със използването на езика изобщо в най-различни области. Литературата е за четене. Другото е "екстензия на захарно-колоидна субстанция" Харата кацнаха на Луната, създадоха компютри и телекомуникационна промишленост, вече има технологии, които ще втрещят и Дарт Вейдър, а ние се занимаваме с Баба Илийца и как се борила с кола.
145
5
 
9
 
! Отговори
............... преди 13 години
Далчев - добре !Но защо точно "Книгите" ?Тук самия Далчев се лута...какво остава за учениците ........Темата не е за зрелостен изпит - за прием във филология - да !Е, така не се прави тема за изпит - всичко в компютъра и на ротариен принцип - едно е да познаваш Далчев и българската литература, друго е да дадеш изпитна тема, където има от всякаква категория ученици - това си е тема от високо ниво...Темите трябваше все пак да са малко стеснени...да се учи е едно, да се полага изпит - друго.
144
9
 
11
 
! Отговори
Soko преди 13 години
Лично на мен Далчев ми харесва. Не виждам нищо трудно при него. Стила му е различен. Отново се набляга в произведенията му за живота, смъртта, избора. Нищо по-различно от тези на Вазов и Ботев. Разликата е, че при Далчев не се говори за човека, който е патриот и пр. Нещо до болка познато на всички, понеже всеки мисли, че С Вазов и Ботев българската литература приключва. Това, че Далчев е неразбираем за някои хора, е проблем на самите хора и на техния умствен капацитет
143
3
 
7
 
! Отговори
Manuelle преди 13 години
Вашето мнение ли да възприема, не разбрах? Как да счета една теза за авторитетна с думи като "***", "мрънкалник" и прочее? Лично съм чела заключения из съчинения, в които пише, че "Под игото" е (цитирам) "Общо взето *** и скучна книга, но е роман". Гениално! Може би трябваше да си го препиша някъде и да се съглася от раз, за по-лесно.Задължителните автори са около дванадесет. Тази година се е паднал Далчев. По-възрастните не са го чували, защото е бил забранен. Догодина - ще видим.
142
13
 
9
 
! Отговори
АЗ666 преди 13 години
Добър ден! Страхотни коментари има тук! Явно 95% от вас масово са бягали от часовете по литература. Далчев е страхотен поет, ама няма как да знаете... Питам се даже дали някои от писалите тук изобщо могат да си напишат името без грешки. Щом някои се чудят " кой е тоя Далчев?", значи нещастните ви отрочета, които сега ще пишат на тая тема заслужават само 2-ки... Предполагам, че и така ще стане. някои отворени *** си мислят, че "Немили-недраги" е на Ботев...
141
3
 
5
 
! Отговори
boomslang преди 13 години
до ManuelleДа ти кажа честно, прочитайки отново и отново това стихотворение "Книгите"... наистина започвам да се замислям за себе си-заслужава ли си наитина човек да пропилее годините си, докато е млад. Аз винаги съм вярвал, че трябва да се учи и ей ме на! на 24, без да съм си "поживял" така да се каже, знам 3 езика и почти завършвам бакалавър стопанкско у-е в СУ... работя редовна работа от 2 години...и както казва и Далчев... заслужава ли си наитина, все пак и той на тази възраст си е задавал
140
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
137, Математиката или физиката примерно са универсални науки и по тях не може да има свободни интерпретации, анализи и писане на мин. 6 страници бълвоч, за да влезеш в "нормата". Получаването на отговора на задачата също така ти гарантира някаква обективна оценка или брой точки. При литературата ТОВА НЕ Е ТАКА, там се налагат обикновенно любимките на даскалката, зубрачки, умеещи да не казват нищо, като същевремнно блещят нон-стоп. Типични бъдещи политици в БГ.
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз завърших преди 8 години и този не си спомням да сме го учили тогава,явно е някакво нововъведение от министерството на образованието
138
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Как можа да се падне този мрънкалник далчев????нямаме ли си достатъчно други автори, че изучават тоя. Гледах наскоро, че един прекрасен автор като чудомир го няма никъде, а са изтипосали поет-мъченик, с параноични глупости и мрачни щуротии...не им завиждам на бъдещите абитуриенти
137
7
 
11
 
! Отговори
Idiot преди 13 години
Защо матурата се превърна в някаква система, чиято единствена цел е да те прецака?Матурата е, за да се проверят натрупани знания, а не да се хвърлят хората в джаза!!!Този Далчев, дато се падна днес е изстрел в оркестъра!!!
136
5
 
4
 
! Отговори
до Manuellе преди 13 години
"За мен мнението на 18-19-годишни хора, както казах, не е меродавно"...това са Ваши думи госпожо Manuelle. Смятам за безпредметно повече да общувам с Вас!Очевидното е, че за Вас не само на 18-19 годишните мнението е меродавно!Жал ми е за вас!
135
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като чета статии по темата, а и написаните коментари разбирам, че по отношение на преподаването на литература през последните 30 години нищо не се е променило. Някога цитирахме Динеков, сега се цитират други апостоли на абсолютно правилната трактовка. Като резултат езиковата култура на съвременните младежи е основно в междуметията и възклицанията. Яко, а?
134
2
 
3
 
! Отговори
? преди 13 години
до 130 Бихте ли дали пример за "толкова други писатели по света" ? Явно,че не сте почитател на Далчев, аз така и не прочетох "Шинел" но това не попречи да бъда изпитвана на него. А ако не харесвате дробите- нещо по модерно да вземем?
133
2
 
10
 
! Отговори
kismit преди 13 години
Проблемът при теб не е кой ти се е паднал на матурата при БЕЛ. Крещяща нужда от четене имаш, беден речник и всичко се върти около "брутално". Колкото до това дали са излишни есетата и развиването на теми, не - не са. Има знания, които се наизустяват, по повечето предмети са такива и се получава рецитал. Есетата показват богатството на езика, умението да защитаваш теза, търсенето на аналогии, интерпретациите, общата култура и куп други неща. Нещо, което в живота е много по-нужно.
132
5
 
10
 
! Отговори
Родител преди 13 години
Да им бяха дали да пишат биография на Азис щеха да са с 6ци
131
1
 
14
 
! Отговори
Горан преди 13 години
Хората откакто са родени са два типа: хуманитарен и математически. И на едните им са трудни едни предмети. и подкрепям избор между двама автори.