45% от децата имат проблеми с учебния материал

Специален подход при дислексия и дисграфия иска Такева
18 апр 2013 18:41,
92
45% от децата имат проблеми с учебния материал
Янка Такева. Снимка: архив Булфото

Около 45% от децата в детските градини и училищата имат проблеми при възприемането и възпроизвеждането на учебния материал заради дислексия и дисграфия. Това показват изследвания от 2009 г. до края на 2012 г., съобщи  председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Днес Такева обърна внимание на децата с РВВ - различно възприятие и възпроизводство, в образователната система.

По нейни думи те нямат видими проблеми и не се възприемат като деца с  специални образователни потребности и се обучават по общоприетата методика. Децата с РВВ най-често имат дислексия и дисграфия.

Според председателя на учителския синдикат те са “кротички“, но трудно се справят с писането и с учебния материал, особено с разказвателните предмети, при които уроците са структурирани.

Децата с РВВ рано напускат образователната система, защото не могат да се справят с учебния материал, обясни Такева.

По думите й Министерството на образованието и науката, Националния институт за квалификация на учителите и университетите трябва да обърнат повече внимание на деца с подобни затруднения.

Според Такева е необходимо да се промени изцяло методиката за преподаване на деца и ученици с РВВ, както и подходът на самите учители към тях. Студентите по педагогика трябва да имат четиримесечен практически стаж, а не както е сега – едномесечен, посочи тя. По нейни думи квалификацията на настоящите учители трябва да съдържа и новите методи, подходи и средства за работа с деца и ученици с РВВ.

Не можем да стоим безучастни, защото 83 процента от гимназистите ни завършват средно образование и това е изключително нисък процент за България, заяви Такева. Според нея една голяма част от незавършващите средно образование имат проблеми с РВВ на учебния материал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всеки 2-ри в Бг е ...НЕГРАМОТЕН!
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нали вече се преминава, в по-горен клас,.... и със --двойка !
4
11
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е вече да се върне образованието ,както беше при бай Тошо!Униформите и вечерният час също !
3
0
 
27
 
! Отговори
? преди 11 години
То да беше само в РВВ проблемът!А пък ако направим сметка от тези 83% завършващи колко не заслужават диплом...
2
1
 
15
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
ТО УЧЕНИЦИ ИМА ЛИ /МАЙ САМО ДА 4-ТИ КЛАС/ СЛЕД ТОВА ДАЙ ЧАЛГА И *Н КАТО ЗА СВЕТОВНО
1
0
 
34
 
! Отговори
3,15 преди 11 години
Повече са, Янка, но няма как да се установят, поради масовите преписвации по НВО. На никой не му стиска да го направи така, че да цъфнат реалните резултати.Да дадем на децата 20 задачи без готов отговор, текст за съставяне и за редактиране, въпроси без отговор по останалите предмети, да гарантираме, че проверката на знанията ще бъде честна и обективна- тогава да видим процентите. Но на никой не му се ще да ги види реалните и да анализира причините.Образованието ни е пълен ***. За мъка.