Предмет "Гражданско образование" иска Танев

Трябва да е в програмата от първия по последния клас, смята той
Обновена: 23 фев 2015 14:28 | 23 фев 2015 14:28, Камелия Цветанова
18
Предмет "Гражданско образование" иска Танев
Снимка: БТА, архив

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви за въвеждането на предмет „Гражданско образование“ в училищата. Идеята за това дойде първо от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, който поиска още през миналата година въвеждане на задължителен учебен предмет, който да формира знания по държавен строй, религия, политика.

Още по темата
„Сто процента трябва да има "Гражданско образование" в училище от първи до последния клас", заяви днес министърът, цитиран от БТА.

По думите му това се прави в страните, които знаят, че "малките - нашето бъдеще, са първо граждани и след това всичко друго в професията".

На въпрос за сметка на кой учебен предмет трябва да бъде въведено "Гражданско образование", защото учениците са много натоварени, Танев каза, че "децата трябва да бъдат разтоварени по принцип", но на новия предмет трябва да му се намери място.

"Не мога никога да се съглася, че "Гражданско образование" за ученици от първи до 12-и клас конфликтува с другите предмети и че ще ги натовари още повече", коментира просветният министър.

По думите му  "Гражданско образование" трябва да включва теми за изборите, за избирателните системи и за партийността, но също и теми от икономиката, свързани с банките, както и теми за брака и семейството, за свят и личност.

Той добави, че законопроектът за предучилищното и училищното образование трябва да даде възможност да има занапред подзаконови актове за гражданското обучение.

Танев участва днес в кръгла на тема "Гражданското образование - перспективи и възможности", организирана в Народното събрание от заместник-председателя на парламента Иван Иванов и от евродепутата Светослав Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Rosinant преди 9 години
*** и държавата, щом този е министър на образованието! Ей Тошко, в същност ти конфликтуваш с образованието. Иначе е нормално селянин да иска гражданско образование. Абе кога ще стигнеш (и дали изобщо ще стигнеш) до извода да спреш с твоите *** идеи бе!Ай кандисай най-после и си ходи да копаш. Баси и ***, та чак вдлъбнато.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Г-н Министър обърни внимание и на провинцията. Виж там в какво дежедже са училищата и качеството на образование. Някъде има училища с персонал колкото учениците . Има средни училище за да не ги закрият измислят специалности с ученици фантоми. Направете реформо първо в училищната мрежа за да не изтичат пари на вятъра. Във висшето образование се вижда, че изискването под-нулата за да не останат преподавателите без работа. Всички се дипломират и завършват, като чели ли всеки семестър се ражда цар.
14
0
 
1
 
! Отговори
руми преди 9 години
Стига вече с вашите глупости!Не ви ли е срам?Народа вече неможе да ви понася!То бива наглост и нахалсто ,ама чак толкова.
13
0
 
1
 
! Отговори
дени преди 9 години
Стига сте налагали този проектозакон!Действате много силово!Целта ви е ,народа още да изпростее!Ще дойде време да ви се потърси сметка за това!Учениците се учат и възпитават най-вече от родителите си,от техните дела!Много сте нагли и нахални,дайте една глътка въздух а не задушавайте народа с вашият силов проектозакон!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига сте налагали неща,които немогат да се осъществят в България!Децата се учат най-вече от родителите си!А проектозакона е нещо ,което обръща всичко нагоре с краката,това нещо е народа да остава *** и неграмотен!Едно време законите са били уж прости,обаче от тях заимстваха други страни!Карате я много силово,ще дойде вреаме да съжалявате за това!!!!!!!!!!!!
11
0
 
3
 
! Отговори
хм преди 9 години
До Анонимен 8По този, точно, въпрос може много да се спори.
10
0
 
3
 
! Отговори
кали преди 9 години
Разбира се , но да е разумно и в рамките на допустимото !!! Да е приятно и лесно за децата !!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи отново ще се увеличи броят на поучителните сказания на Иванчо за съвременния бит и живот в България.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клисарова беше много по в час .... отколкото тоя парашутист
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гражданското образование си го има и сега ,г-н Министре ! ЧАС НА КЛАСА .....КАКВО Е ?
6
0
 
6
 
! Отговори
:-) преди 9 години
Сякаш нарочно слагат пълни бездарници да водят образованието. Не искат този народ да се просветли и това е.
5
0
 
14
 
! Отговори
gogo преди 9 години
По голям *** от тоя досега не сме виждали в управлението
4
1
 
1
 
! Отговори
Mohamed преди 9 години
ami togava vsichkite drugi predmeti "selsko obrazovanie" li ste sa?
3
0
 
12
 
! Отговори
Мистър Гаф преди 9 години
Тоя пак показа, че няма хабер от учебните програми в средното школо, ...........................................................................БОЙКО, крайно време е - айде да се хващат за ръка с другия "професор" Стоян Тонев?!
2
4
 
9
 
! Отговори
Kolio преди 9 години
Е време беше. Не е зле да се вкара такъв предмет. Сега обществото ни ражда апати и психопати. С този предмет най-накрая ще научат на нещо смислено хлапетата - например какво точно прави НС, МС, ВСС, президента, КС. Ако се учат правилно, децата може и да станат по-отговорни и запознати, а това е само в плюс, защото сега много малко хора ги вълнува какво става в държавата(поне моето поколение на 90те).
1
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, защо ви е нужно да учите децата за неща,които родителите и те сами ще научат?!