Четмото – неразбираемо за 40% от младежите ни

Освен това децата не могат да приложат наученото в живота
Обновена: 23 апр 2015 07:31 | 16 апр 2015 14:56,
53
Четмото – неразбираемо за 40% от младежите ни
Снимка: ЕК

40% от българските младежи на възраст между 15 и 16 години са функционално неграмотни. Те не разбират текстовете, които четат, и трудно могат да приложат наученото в реални житейски ситуации. Това коментира пред БНР изпълнителният директор на „Заедно в час“ Евгения Пеева.

За сравнение, в Европа този процент е 20 на сто, а стремежът на европейските чиновници е той да падне до 10% до 2020 година. Ние сме на опашката в Европа, а няма реална визия как ще променим този факт, посочи експертът. За нея образователната система трябва да даде шанс на всяко дете, без значение от произхода и средата му, да посещава училище, което му осигурява шанс да се реализира успешно в икономиката както на България, така и в световен мащаб.

„Образователната система трябва да подготви децата да са адаптивни, да общуват без проблем с различни култури, с хора от различни места, да са много предприемчиви“, смята Пеева.

Организацията, която оглавява, работи с 90 учители и 50 училища в седем региона на страната и на база наблюденията обаче няма оптимизъм по отношение на дискриминацията в образователната система. „Много сериозна дискриминация съществува в нашето училище и в нашите общности спрямо различните“ коментира Пеева.

Тя допълни, че се дискриминират и хора „с различен цвят на кожата“, и говорещи различен език у дома и дори идващи от по-малко населено място. Според нея това отношение в училищата трябва да се промени, защото в противен случай ще има много конфликти в обществото като цяло в следващите години.

„Заедно в час“ е част от инициативата „Образование в България 2030“, която цели подобряването на качеството на образованието. Пеева коментира, че за да се подобри образованието, е нужно да бъде изработена система за оценка на училищата доколко качествено обучава своите ученици. „Днес в България няма такъв инструмент“, поясни Пеева и допълни, че родителите нямат реална представа за качеството на обучението в отделните училища.

Хората трябва да са готови да се учат през целия си живот, независимо от динамиката на обществото, в което живеят, препоръча още експертът.

Още новини за образование можете да намерите в Investor.bg

----------

Медийна група Bulgaria ON AIR, финансовият сайт Investor.bg и Bloomberg TV оргнизират конференция от поредицата Образование и бизнес на 11 май 2015 в София на тема: Финансово образование за устойчива икономика. Допълнителна информация за лекторите, програмата и регистрацията за събитието ще намерите в специалния ни сайт - http://edu-business.info/

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/bulgaria/2015-04-22/vrazkata-mezhdu-biznesa-i-obrazovanieto-e-vazmozhna

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
2
 
! Отговори
. преди 9 години
Много неща са нужни на децата ни, но с такива "кадри" и управници най- нужен им е билет.
31
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na decata ni sa nujni chujdi ezici, a ne detaili vav vsichki oblasti
30
2
 
8
 
! Отговори
44 преди 9 години
Bubbles, големи глупости пишеш, имаш беден и арогантен речник. Дано не си родители или учител. Силно се надявам такива като теб да се срещат по- рядко, за да не доосакатяват децата.
29
9
 
4
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
До Аман, бе!!!Не са само те, вашите деца заедно вас самите също сте вионовни, а точно това мислене "ученолюбиви и будни" и "внимателно възпитавани" деца, ви е голямата грешка. И ако първото е нормално да го мислите понеже от край време "моето гардже си е най най...", то това "Внимателно възпитавани" какво е? Гушкане, целуване, лигавене и угаждане за всичко на малкия пръдльо и вдъхване на безпочвено самочувствие... Така правите над 90% от родителите, а после се чудим че било пълно с ***!
28
0
 
8
 
! Отговори
Аман, бе!!! преди 9 години
Ние се чудим как да осигурим колкото е възможно по-качествено образование за ученолюбивите си, будни, внимателно възпитавани деца, които от малки знаят, че щом пораснат, ще трябва да започнат да работят и да бъдат полезни хора.Същевременно, едни други хора пет пари не дават за това, че техните 5, 10 или 15 деца са неграмотни! И те, и децата им си живеят от социални помощи, откъснати от залъка на нашите деца!А Европа ни сочи като негативен пример точно заради тези безотговорни хрантутници!
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Заедно в час е част от инициативата Образование в България 2030, която цели да усвои едни пари.....
26
2
 
8
 
! Отговори
edin преди 9 години
Така е!Добрите учители станаха вече на 45-50 г.
25
6
 
8
 
! Отговори
Bubbles преди 9 години
Е как ше разбират бе, то това да не е WOW или CS или да щракаш харесвания у фейсо?Вижте го тоя дебелия *** на снимката к'ъв *** поглед има, те такива са масата пуберчета, ама така става тя като всички само ги глезят!Още от стари времена си е казано - Който жали тоягата, не жали детето си!
24
0
 
2
 
! Отговори
чичо Гошо преди 9 години
Видях,че някой е писал за фонБраун.След като в България има паметна плоча на американските летци,защо да няма в центъра на Лондон паметник на Вернер фон Браун за изкпючителните му заслуги за американската космическа програма?
23
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сменихте програмите за 25 години 250 пъти. Написахте "политически коректни" учебници по история. В читанките публикувате стихове на турски. Евроатлантически-коректно започнахте да казвате "диоксид" вместо правилното българско "двуокис". Пропуснахте прякора "***" на Василий II. Изкарахте 500-те години турско робство периодa на най-голямото благоденствие на бълг. нация.Izop6to, izinetema,davateli si smetka, kolko boli katose opitva6 da misli6......
22
0
 
18
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Ръководство по темата Как се отглеждат ***? се нарича в България Образователна Система.
21
0
 
9
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
"Интересно ако беше дошъл тук какво ли щеше да изстреля този г-н Браун, или като види сред какви *** е попаднал щеше да предпочете да се застреля сам ???"Вероятно щеше да ти тегли куршума, за да не се мъчиш повече. Браун е мозъка зад разработката на Сатурн V, а фермерите са правели каквото им е наредил. Между другото НАСА признават, че фон Браун е истинският създател на американската космическа програма, факт! Истината боли!
20
2
 
8
 
! Отговори
Bobby преди 9 години
Това е заради некадърната ни образователна система. Пишат се оценки-хатърки, *** се бутат и им се пише 3 само и само да минат, бяга се масово без последствия и голяма част от учителите са или некомпетентни, или немотивирани. Не може някой с 80% отсъствия да има в крайна сметка 6 по предмета, или да има учителка по история, която да ми обяснява как през Първата световна война са започнали да се строят реактивни самолети. Само ако се решат такива проблеми ще се оправи образователната система.
19
4
 
7
 
! Отговори
Men преди 9 години
Така е, масово държавните училища са бърдаци с ниско мотивирани учители, там цари анархия и простотия. За съжаление и много от частните са така, добре че има и няколко свестни. Крайно време е да премахнат глупостите с класирания по район за първи клас. Който иска да влезе в добро училище да държи тест и класирането да става по резултат.
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Образователната ни система подготвя "40% от българските младежи" за бъдещи последователи на сектор "Юруш".
17
0
 
13
 
! Отговори
Нищо странно... преди 9 години
Докато се зубри общото и безполезно за учениците езикознание и излишна литературна терминология, вместо да се пишат съчинения и есета и да се обсъждат произведения, все така ще е, че и по- зле ще бъде.Толкова гламава програма с конкурс да бе обявена,едва ли някой би сътворил. Купища безсмислени глупости по БЕЛ,вместо да има сносни упражнения по писане и четене с разбиране- което е необходимо за средно интелигентния човек,завършил едното средно образование. БЕЛ е с най- зле сътворената програма.
16
2
 
9
 
! Отговори
edna balgarka преди 9 години
ОБРАЗОВАТЕЛНА СИСТЕМА ОТДАВНА НЕ СЪЩЕСТВУВА . СГРАДИТЕ , В КОИТО ВЛИЗА БЪЛГАРСКОТО ДЕТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ МОГАТ ДА СЕ НАРЕКАТ УЧИЛИЩЕ,ЗАЩОТО ВЪТРЕ В ТЕЗИ СГРАДИ НЕ СЕ СЛУЧВА УЧЕНЕ . ТЕМАТА Е МНОГО ДЪЛГА И МОГАТ ДА КОМЕНТИРАТ САМО КОМПЕТЕНТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ , ДЪЛБОКО ПОЗНАВАЩИ ИСТОРИЯТА И ПРОЦЕСИТЕ , КОИТО СЕ СЛУЧВАТ В ПОСЛЕДНИТЕ 30 ГОДИНИ В СФЕРАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО .ДРУГОТО Е ДРЪН - ДРЪН . И Е ВРЕМЕ ДА ПРЕСТАНАТ ДА СЕ НАПЪВАТ И УПРАЖНЯВАТ НЕКОМПЕТЕНТНИ ПОЛИТИЦИ И ВСЯКАКВИ ,НЕСТЪПИЛИ В У-ЩЕ
15
3
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
И щото са много интелигентни, трябваше да дойде един немски учен да им построи цялата ракетна програма, с която да им закара фермерските *** на Луната.
14
1
 
0
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
6 пъти при това! Щяха да са дори 7, ако Аполо 13 не се беше скапал..
13
0
 
6
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Името Вернер фон Браун говори ли ти нещо? Ако не, тогава образовай се.