Вдигат ценза за книжка - вече с тапия за средно

Депутати: Ромите ще трябва да учат до 10 клас, за да шофират
Обновена: 30 сеп 2015 16:00 | 30 сеп 2015 15:53,
38
Вдигат ценза за книжка - вече с тапия за средно
Снимка: Архив БТА

Депутатите вдигнаха образователния ценз за получаване на шофьорска книжка. Свидетелството за управление вече ще се взима само срещу тапия за завършен първи гимназиален етап - 10 клас. Това решиха депутатите с промени в закона за образованието. 

С измененията в него преди време бяха въведени два етапа на завършване на средно образование - първи след 10 клас и втори - след 11 клас. 

Досега шфьорската книжка се получаваше срещу документ за завършване на основно образование. Според досегашните правила това ставаше след осми клас. С текстовете от новия закон обаче депутатите решиха основно образование да се завършва след седми клас. 

Тази промяна беше и основният мотив за вдигане на образователния ценз за шофьорската книжка. Вносителят на предложението Станислав Иванов от ГЕРБ обясни, че ако остане сегашната разпоредба свидетелството да се дава за завършено основно образование, това ще означава, че всеки със 7 клас ще може да кара кола.  

Искането на Иванов беше подкрепено от 83 депутати, 1 беше против, а двама се въздържаха. 

"Така ромите ще трябва да учат до 10 клас, а не до 8 клас, за да вземат книжка", коментираха депутати.

Завишаването на образователния ценз обаче ще влезе в сила след 7 години - през 2022 година, решиха депутатите по искане отново на Станислав Иванов. Мотивът му да поиска това беше, че не може със задна дата да се налага задължение. 

"Г-н Иванов е зависим от една парламентарна група, чиито избиратели са с ниско образование", коментира Таско Ерменков от БСП. Той се възмути, че за седемгодишното отлагане ще има много жертви на нискообразовани шофьори по пътя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Пък старшината в казармата казваше- Все среднисти и вишисти и един Началник влак!Те понее народните представители мноо са се образовали, та сиа и книжките ша раздават с средно. А меката хартия ще се дава само на вишисти. Той Бойко разказва за Винету не сащото е чел една книга, а за доказателство, че изобщо може да чете.Значи шофьорските книжки- със средно, а да гласуваш може и без никъкво- така ли излиза? Бат Сали ще си го гледкате у съединението праи силата. И глупостите дет ги дрънка..
24
0
 
4
 
! Отговори
:D преди 8 години
шменти капели, 7 години. Пък то тогава някой ще го отмени преди да влезе в сила. Айде пак гласувайте за тия там (нямам подходяща дума за тях).
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро в булгерия ромите ще се раждат директно със средно образование
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо цените на тока се вдигат сега, а този закон влиза в сила чак след 7 години?????????????????????????????????? Шизофреници ли са тези или ДА?!?!!? Че и им плащаме на всичкото отгоре!
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам, всеки, който ще става шофьор, първо да се явява на теоретичен изпит пред държавна комисия, която да решава да бъде ли допуснат кандидата до практическо обучение в автошкола, или не. Комисията да се състои от трима равноправни членове:Един инспектор от ДАИ, един пострадал при ПТП с трайни увреждания и един, който е загубил близък в ПТП (родител, дете, брат или сестра на убит в ПТП). Този месец на два пъти щяха да ме затрият, защото си нямат представа ни от знаци, ни от Правилник.
20
2
 
12
 
! Отговори
44 преди 8 години
Абе,защо сте толкова улави!Колко роми ще завършат 10-ти клас-те момичетата на 17 г.имат по две деца вече.На коя планета сте?И какво е това 10-ти клас-ни риба,ни рак. т.е. нито основно,нито средно.Но върховият момент е забраната да се ползват мобифони в час-това е просто нашият български принос в европейското образование,когато светът прави "технологична класна стая"т.е. пълна с електроника!?Този закон е пълен провал!
19
4
 
2
 
! Отговори
t. Ivanov преди 8 години
Като цяло добре но трябва и компромис за паралелки със засилено изучаване на език на пример където 8ми клас е езикова (нулева) година без разказвателни предмети и в последствие изучаването им се забавя с 1 година, т.е. в 10клас си с учебници за 9ти и т.н. Какво ще става в тези случеи??
18
1
 
21
 
! Отговори
11 преди 8 години
Защо законът за пенсиите влиза в сила веднага, а този - след 7 години? Питам и не чакам отговор. Партийни им работи, сметки, каквото искаш друго, но не и държава!
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може маймун който не познава буквите да кара кола, не може!!! Като спират шведи катаджиите да им дават вестник и писалка. Да прочетат 2-3 изречения и напишат толкова. Особено в Прованс. Ще се хванете за главите колко народ си е купил свидетелства.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще купуват дипломи но вече се проверяват. Да отпаднат маймуните които не могат да четат и пишат. Крайно време беше.
14
8
 
23
 
! Отговори
Анчо Шукри преди 8 години
Тези промени дето ги гласят за след 7 години няма да влезът в сила щото дотогава България ще е ромска държава и ще важат законите на мешерето.
13
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе през 5 години на проверочен изпит пред КАТ обаче - да видим колко "книжки" ще отпаднат.
12
0
 
21
 
! Отговори
10 клас преди 8 години
Първо ще трябва да обяснят какво е това жувотно "10 клас" :)
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До sante_dog Купуват ги. Наскоро един разправяше как в тяхното село ги изпитвали - дошъл майор от КАТ (още когато КАТ са изпитвали) - по 200 лв на калпак (тогава със 100-150 лв студентите караха месеца) и едно агне и по едно "кръгче" и айде работата готова...
10
0
 
35
 
! Отговори
edin преди 8 години
След 7/СЕДЕМ/ години!!!Тия ни взеха за мезе!
9
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за гласуване - кога ще се иска средно (ако може и с успех над 5.00)
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава пък ще тръгне Схемата Менте-Диплома 2000 лева
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Идат ИЗБОРИ почват са Манипулират и Лъжат
6
0
 
20
 
! Отговори
FBI преди 8 години
Едва ли това ще се случе , колко книжки до сега са буквално продадени , колко Сърби в Германия са с български документи за самоличност закупени по 1500 евро от България , нито един хванат няма до сега и няма да има