Шестокласниците се разминават със Средновековието

Новите програми може да оставят дупки в знанията по история
Обновена: 27 яну 2016 08:17 | 27 яну 2016 07:56, Анисия Иванова
23
Шестокласниците се разминават със Средновековието
Снимка: архив, Булфото

Поетапното въвеждане на новите програми може да остави дупки в знанията по история, стана ясно при представянето на проектите. По сегашните програми Средновековието се изучава в 8-и, но когато сегашните шестокласници стигнат в този клас, те вече ще трябва да учат по новите учебни програми.

Ще направим всичко възможно в рамките на осми клас учениците да не останат без познания по средновековна история, увери Радостина Николова, експерт по история в министерството на образованието. Според новите програми обаче в 8-и клас се учи световна история (XVI-XIX в.).

Учениците няма да бъдат ощетени, защото старото учебно съдържание е адаптирано, за да няма луфтове по новия закон и да няма сериозни повторения, увери шефката на дирекцията за средно образование в МОН Евгения Костадинова.

В темата “Османската империя и българите (XV-XVII)” в програмата за 6-и клас по история пък е записано, че сред очакваните компетенции от учениците е да дават пример за “съжителството между традициите на християни и мюсюлмани”.

“Коректният термин го назовава науката. Няма основание за притеснения. Когато кажем съжителство, имаме предвид, че в рамките на едни и същи територии са живели и едните, и другите. Ако живеем в един блок, на една площадка, но не сме в добри отношения, нима не съжителстваме”, коментира още Радостина Николова. Издателите щели да решат дали да употребят владичество, робство или съжителство.

Сред новите понятия, които трябва да се овладеят, са султан, везир, спахии, еничари, рая и хайдути.

“Програмите в началния и прогимназиалния етап стъпват на сегашното с нова философия", каза още Евгения Костадинова. В програмите имало патриотичен акцент. Имало по-голяма възможност за упражнения. По литература, история и география преди миниматурите обучението е свързано изцяло с България. В 7-и клас се взема българска литература. По история пък акцентът е България в контекста на световната история, а по география - Европа, Балкански полуостров и България. Само родни са и темите по трите предмета в 10-и клас.

Така гарантираме и на учениците, завършили основно образование, и на 16-годишните, да завършат с акцент върху националната идентичност, обясни Евгения Костадинова.

В 5-и клас по литература се набляга на митовете, легендите и фолклора, но още там се появява и Ботев. Хронологичното място на изучаването на Паисиевата “История славянобългарска” било в 9-и клас, затова била преместена. По история обаче за това произведение и за автора става дума в 6-и и в 8-и клас. Учениците няма да се срещнат с “История славянобългарска” за първи път в 9-и клас, обясниха от министерството на образованието.

Емблематични събития като включването на България в ЕС ще влезе в програмата по история за 7-и клас за периода за XXI век, уточни експертката по история.

Проектите за нови програми важат за учениците, които през учебната 2017/2018 година ще постъпят в 1-и, 6-и и 8-и клас. Според закона за предучилищното и училищното образование срокът за внасяне на проекти за нови учебници е 12 месеца, припомниха от ведомството на Тодор Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
да преди 8 години
Какво училище бе хора ,трябва оръжие и да почваме комунистите.
18
1
 
10
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Ако бях по-мнителен щях да кажа, че не случайно точно Средновековието отпада - тогава България е била във възход, с елементи на Възраждане в иконописите (Боянската църква), славянската писменост и т.н. За някои това са теми, които не е хубаво да се говорят на децата.
17
1
 
7
 
! Отговори
факт преди 8 години
Дупки ..пропуски...Важното е да се усвоят едни пари
16
1
 
16
 
! Отговори
Гост преди 8 години
Срам за българските политици.Преди време един от тях нарече Априлското въстание - "махленско сбиване".За награда го направихме и известно време Министър на отбраната.И сега някои се опитват да ни накарат да забравим миналото си.
15
1
 
8
 
! Отговори
men преди 8 години
Видими резултати .... некомпетентните кадри на управленски позиции си изпълняват задачата а именно по *** народ за по лесно управление да ни е честито
14
0
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Ахмет Доган го е казал - Пътя към Европа минава през Босфора.Ние мислехме, че отиваме към Европа, а пристигнахме при нашите добри стари познати - Турците.Това е дами и господа, държава вече нямаме. Имаме ново присъствие и то по наше желание.
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Братя, отделяите по малко време за децата си, пазете старите учебници и ги образоваите! В нас е надеждата да запазим помена. Държавата ни е чужда, но родината ще е в сърцата ни до края!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се разминат защото Даеш е реално в средновековието и не трябва да се насажда неприяза към тях
11
0
 
16
 
! Отговори
Дърт Крейзър преди 8 години
Какво се учудвате , от 20 години образованието, подобно на цялата ни държава кара по инерция --- каквото и да вкарат в програмата децата ще продължават да се скатават и родителите да нехаят
10
0
 
11
 
! Отговори
историк преди 8 години
Що за лицемерие,те не магат да ги накарат да ходят научилище,а реват за Средновековието.
9
2
 
33
 
! Отговори
Прасе с каска преди 8 години
От Батак съм, чичо. Знаеш ли Батак?Хе, там зад горите... много е далече,нямам татко, майка: ази съм сирак,и треперя малко, зима дойде вече.Ти Батак не си чул, а аз съм оттам:помня го клането и страшното време.Бяхме девет братя, а останах сам.Ако ти разкажа, страх ще те съземе.----Някои хора целуващи *** вече си заслужиха дръвника.
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
първо беше присъствие. сега стана съжителство. накрая ще се окаже, че сме отцепили се османци приели христянството. мръсни продажници..за 30 сребърника народ предават
7
0
 
26
 
! Отговори
10 преди 8 години
Цялата ни образователна система е пародия! Не те учат как, а какво да мислиш! По-добре е да не се ходи на училище, а да се търсят алтернативни форми на обучение!
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На 28.01.2016 от 15 ч. среща пред парламента да си кажете мнението. Носете си и домати, да нахраним депутатите
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма да се разминат, споко! То, средновековието, тъкмо започна.... с тая *** тъмнозелена. Ще се учат на практика. Горките
4
0
 
5
 
! Отговори
иииии преди 8 години
И с математиката, въобще - с доброто образование !
3
1
 
25
 
! Отговори
българина преди 8 години
а защо след като са съжителствали робите в сащ или индианците, едните са изчезнали в резултат на съжителстване а другите са направили революция за освобождение то тази форма на съжителстване, децата ви да умрът в ръцете ви предатели български безродни!!!
2
0
 
37
 
! Отговори
Мен преди 8 години
Тези съвсем изтрещяха - какво съжителтво какви пет лева- съседите в блока не се колят БЕЗНАКАЗАНО от закона! А само да питам господата министри как тогава ще обяснят на новото поколение какво честваме на 3-ти март? Може би луд купон че съседа не живее там вече?
1
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се забрани тази псевдо НАУКА-ИСТОРИЯ. Чудя се,как тия от образ. мин. се оставят и прекланят глава пред няколко *** и даскалици. ТРЯБВА СЕРИОЗНИ ХОРА С ПОЗИЦИЯ. ПЪЛНА ЗАБРАНА ЗА ПРЕДМЕТИ КАТО ИСТОРИЯ, РИСУВАНЕ,ЛИТЕРАТУРА, ПОЕЗИЯ И ДР. ПОДОБНИ И НИКОМУ ПОТРЕБНИ НАУКИ. Браво на министерството! !!