Очаква се увеличение на таксите в СУ

Поскъпването ще засегне новоприетите студенти
1 мар 2016 14:14,
8
Очаква се увеличение на таксите в СУ
Снимка: Facebook

Академичният съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" предстои да определи размера на таксите за обучение на студенти за учебната 2016/2017 година в СУ, съобщи пресцентърът на висшето училище.

На заседание на Съвета на деканите, състояло се на 29 февруари, са били обсъдени предложенията на факултетите за размера на годишните такси за обучение.

Още по темата

Предложенията предвиждат увеличаване на таксите единствено за новоприетите студенти. То няма да важи за действащите студенти, които са започнали обучението си преди учебната 2016-2017 година.

Факултетът по медицина и Факултетът по химия и фармация на СУ не предлагат увеличение, таксите ще запазят размера си от 925 лева за специалностите "Медицина" и "Фармация", и 720 лева за специалностите в професионално направление "Здравни грижи".

Предложенията на факултетите предвиждат повишаването на размера на годишните такси за останалите 23 професионални направления да варира между 40 и 239 лева за редовна форма на обучение и между 15 и 370 лева за задочна форма.

Най-голямо увеличение се очаква при годишната такса за задочно обучение в професионално направление "Педагогика" - от 115 на 485 лева, и за редовно обучение в специалностите "Право" и "Международни отношения" - от 500 на 739 лева.

По предложение на Съвета на деканите се предвижда таксата за кандидатстване в Софийския университет да остане 30 лева. Студентските такси в Софийския университет не са увеличавани от 2008 г.

Предложеното увеличение на размера на таксите за обучение в повечето случаи остава далеч под допустимия максимален размер според Закона за висше образование, посочват от СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
ОК преди 8 години
СУ е по-добрия избор от един университет във Велико Търново (ВТУ) например!
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво е цивилизация поробването на коя да е разумна форма на живот, се нарича цивилизация. Най-странното е, че това поробване не просто се приема доброволно, а че се създава от самия разумен живот. Основната идея е, че разума трябва да бъде управляван и неговият капацитет да бъде използван за създаването на по-добри и по-добри условия за живот, чрез измислянето и налагането като необходими на нови услуги и нови материални придобивки. Развитието на цивилизацията върху тази основа се нарича прогрес.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един от абсурдите на човешката цивилизация бе, че именно докато унищожаваше милиони видове от животинския свят на Земята, които хората бяха приели за непритежаващи разум и затова не се стремяха към общуване с тях, те мечтаеха и се опитваха да влязат в контакт с поне един представител на извънземен разумен живот. Разумен според собствените им представи, но не и според законите на Вселената.
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заобиколен от милиарди животински и растителни видове, човекът ги унищожаваше систематично, унищожавайки и собствената си планета в името на печалбата на изкуствено създадени от него средства за облекчаване на размяната на блага между отделните индивиди, тъй като хората трудно постигаха съгласие въз основа използването на разумни аргументи и доводи, въпреки, че наричат себе си разумни. Според редица техни учени, без да изплозват пари, хората щяха да изпаднат в криза и най-вероятно да се избият по между си в опит да си разпределят благата на природата и труда си. Един от абсурдите на човешката
3
1
 
13
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Само така, при капитализма доброто образование е привилегия на богатите, а бедните да го...да правят като вятъра!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше!Заплатите отдавна само растат, хорат купуват все по-луксозни стоки, все по-качествени храни и ходят на все повече екскурзии.Само образованието тънеше в мизерия. Дано сега нещата и там се оправят.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
увеличавайте всичко българите имат пари и не ги бърка плащането навсякъде