Холестеролни бомби цъкат в менюто на първолака

Боб с наденица и маргарин вместо мусака с месо и масло
15 мар 2016 07:00,
31
Холестеролни бомби цъкат в менюто на първолака
Снимка: архив, Булфото

Холестеролни бомби цъкат в менютата на хлапетата в детските градини и децата, посещаващи училищните столове – главно първолаците. Това са показали масираните проверки на инспекторите от Столичната районна здравна инспекция.

От началото на годината досега те са проверили 348 забавачки и ясли, 116 школски бюфета и 97 ученически столове, като една на всеки три проверки е била направена по сигнал на майки.

При тях инспекторите са установили ред нарушения, като са наложили и 18 акта – по 9 в училища и детски градини, както и 6 предписания само за тази година. Глобите обаче са ниски – варират от 100 до 2000 лева.

Нездравословните закуски се дават като следобедни в комбинация с айрян и мляко, които са с масленост не повече от 2%. Напитката се редува със сокове в кутийки, които не са натурални 100 на сто, както изисква Наредбата за здравословното хранене на учениците и децата, в тях плодовото съдържание е не повече от 20 на сто.

Мекици, пържени кюфтета и наденици се предлагат и в училищните столове и градини, независимо че всякакви пържени ястия са строго забранени в рецептурниците както за училищно столово хранене, така и за децата от 3 до 7 години.

Инспекторите са установили още, че за хлапетата от забавачките, които са на територията на училищата, въобще няма меню за всеки ден, за да знаят родителите какво хапват малчуганите.

В някои детски градини лелките пък искат родителите да носят бисквити всеки месец. За тази практика споделят майки в интернет форумите. Оправданието било, че хлапетата понякога се мусели на менюто и не ядели от него. С бисквитите ги дохранвали, когато капризничат.

"В градината хранят детето ми с "мечи" пастет. Дълго време недоумявахме вкъщи, когато дъщеря ми обясняваше, че са яли точно това, мислехме, че си измисля. Поинтересувахме се какво точно е, когато разбрахме, че и другите деца твърдят същото вкъщи", разказва пред "Монитор" Мария Димитрова от София, чието дете е в една от проверените градини.

Когато попитали готвачката в градината – тяхна съседка, какво е "мечи" пастет, се оказало, че е паста от халва с маргарин, която се маже върху филиите за следобедна закуска. Пак от нея майката научила, че детето й яде често пъти на обяд боб с наденица, макар и в менюто това ястие да било обозначено като "мусака".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
13
 
! Отговори
хм преди 8 години
"Голите тъпанчета" в Африка няма да се мръщат на тия деликатеси....относно вредните добавки в храните....вече няма как да е друго...с тая отровена Планета!
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе така е от доста време цяло едно поколение яде *** на запада
6
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рукола и минерална вода ли да ядат само децата. След толкова забрани се закриват масово лафки и столове в училищата и децата няма къде хапнат нещо. Извън двора на училището вече контрола е по-слаб и там си има всичко.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С идването на демокрацията всичко се промени по западен образец. Само, че за да се подържа качество, трябват много пари. И от едната крайност скочихме в другата. Всичко си е същото само дето се превърнахме в колония на ЕС и парите се преразпределиха между "можещи" бивши комсомолски активисти окрилени от новите принципи.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако искате да станат децата здрави като премиера, трябва да се въведе филия с мас за слетобедна закуска. Мечи пастет -Не Свиснка Мас -ДА
3
16
 
9
 
! Отговори
Лудия преди 8 години
Бойко хейтърите надолу да му лапат х.я. костов и първанчо със станишката съсипаха България вие в Бойко все се оглеждате. Долни талибани.
2
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Холестерола вхраната не е вреден. Тялото го използва за енергия. Това се знае от 10 години поне. Хидрогенираните мазнини в маргарина и палмовите масла проичиняват запушванията на съдовете и високите нива на лошия холестерол в кръвта. Така че по внимателно със заглавията на статиите и с маргарина за деца.
1
12
 
41
 
! Отговори
родител преди 8 години
много интересно в къщи с какво ги хранят тези деца с окосена люцерна или с опашки от лангусти октоподи и черен хайвер