Часове по български в ЮЗУ, студентите – неграмотни

Дисциплината ще бъде избираема, ще учи и на говорна култура
Обновена: 24 мар 2016 09:56 | 24 мар 2016 09:52,
30
Часове по български в ЮЗУ, студентите – неграмотни
Снимка: flickr

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград ще въведе допълнителни часове по писмена и говорна култура на студентите си.

Новата дисциплина ще е с хорариум 30 часа и ще започне да се изучава от началото на следващата учебна година.

Причината е, че все повече от студентите са неграмотни, пише "Труд". Югозападният университет е вторият в страната, който въвежда такава дисциплина. Във Великотърновския тя е задължителна за студентите.

Масово зрелостниците, които влизат в университетите, не знаят елементарни правила от българския език, коментират преподаватели.

Новата дисциплина ще бъде свободно избираема и ще може да бъде изучавана от всички студенти в университета независимо от специалността, която следват.

Според преподаватели ниската грамотност на студентите се дължи най-вече на липсата на желание да се образоват и изучават правилата на българския език в ранните класове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
3
 
23
 
! Отговори
факт преди 8 години
Лично съм се убедил, че студентите от Софийския университет - уж най-престижния в България - не могат да напишат дори една страничка текст без граматически и фактологически грешки. Нивото на повечето студенти е на ученик от затънтен фермерски техникум.
1
0
 
21
 
! Отговори
Стефанов преди 8 години
Много тъжно.