Ще правим университети по нов модел

Ще създаваме нова генерация учени и предприемачи, обеща Кунева
13 юни 2016 21:41, Анисия Иванова
64
Ще правим университети по нов модел
Архив: Булфото

Обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. ще изгражда партньорства между научните организации, университетите и бизнесът. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на обсъждането на стратегията, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет, на консорциуми/мрежа на университети и институти, и на съвместни или дуални програми за обучение.

Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен "доктор" в предприятията. Предвидено е да има конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и с популяризиране на постиженията на млади изследователи.

За целта ще бъдат създадени мрежи /клъстери/ от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми. Насърчава се развитието на трансфера на знания чрез схеми за създаване на инкубатори за научни идеи. Цялата тази дейност ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, е заявила министър Кунева.

Участието на бизнеса в образованието ще създава нова генерация учени и предприемачи, като целта е създаването на нов пазарен профил и условия за привличане на повече инвестиции.

В България иновациите формират малка част от добавената стойност на българската промишленост - 26% при стойности от 45 процента средно за ЕС. Имайки предвид структурата на българската икономика или преобладаващият дял на малките и средните предприятия, усилията следва да са насочени към осигуряване на стартов капитал за тези компании и за развитие на тяхната пазарна устойчивост.

Развитието на регионите също е част от усилията на двете министерства, за да няма концентрация на научна инфраструктура само в София и Югозападния регион, допълни заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Zvuchi mi mnogo po komunisticheski,vse za budeshte vreme.Ne e vazno kakvi gluposti se govoriat,a koi gu govori.Na tova razchitame vse oshte.Vaznoto e da ni se spomenava imeto i da napomniame za sebe si.Iztarkani komunisticheski nomera.Vaznoto e,che minavat vse oshte.Tova e Bulgaria...
24
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В този прогнил от корупция задунайски клозет, създаден по съветски тертип, не са нужни умни и способни хора. Много гламари, много милиционери, много крадене. Благодарение на това, тази крадла съществува и до днес. Нека другарката Пръмова, да обясни за габонската афера. И едва след това този компродукт да дава идеи. От край време се знае, че комунист ако не краде умира, а тая явно е надушила нова далавера.
23
0
 
28
 
! Отговори
Отвратен преди 7 години
Българи, тая / не без чужда помощ / съсипа енергетиката ни - нека се събудим и не и/им позволим да съсипят образованието на децата ни..........в който е надеждата България въпреки всичко и всички да я има
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смъртна присъда за Пръмова !
21
1
 
22
 
! Отговори
Комунист преди 7 години
НАРОДЕН СЪД за цялата престъпна КЛИКА край Бойколина СИБАНКЯНСКА!!!Крайна дестинация-БЕЛЕНСКИТЕ ПРАСЕТА!!!
20
0
 
35
 
! Отговори
Александър преди 7 години
Тая жена е идеалния пример за демагог. Оня ден по радиото 20 мин. говори и ниищо не каза. "Ние ще правим промени, училището трябва да е място където се развиват всестранни таланти, които да могат да предадат своят талант на обществото" .. само се заслушайте като говори. Никаква конкретика. От некадърен по-некадърен в тоя Парламент ..
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само марионетки на САЩ и тази и Бойко, даже Светия Синот и той марионетка - решиха да подлеят вода на общоправославния събор. За пръв път от 1000 години щеше се случи и нашите успяха да се из..ерат на метеното. Мразим ви марионетки. Мразим ви!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За целта ще бъдат създадени мрежи /клъстери/ от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми."ОЩЕ БЮРОКРАТИ??? Абе вие еврочиновниците освен да раздувате щата на бюрокрацията друго можете ли? Трябват предприятията да се стимулират ако вземат на стаж студенти и учениците на практики. Трябва да се стимулират бизнесите, които развиват технологии, а не само майонези и вафли. Трябва ум да си просветен министър!
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес в една заповед на министърката в 2 изречения имаше 3 правописни грешки.Счленуването е много зле.Добре ,че се справя с членовете!
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тииии , КОзлодуй успя да затвориш, университети ще отваряш..... Що не вземеш да приватизираш Софийския университет направо ?!?
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти не си никоя да създаваш. Заради вас българите бягат, щото крадете и никой не ви вярва. Щели да създават, боже опази. Това поколение, което е на власт в момента ще остане в историята като "поколението, което погреба България."
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е като да правиш стълбище за инвалиди....
13
1
 
9
 
! Отговори
пери преди 7 години
До АнонименАдмирации за точния коментар. Щото контингентът на висшето образование е бивш контингент на средното и няма как 12 години да се наваксат за 4.
12
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ми обяснявай за клъстери и тн....Обясни за АЕЦ и защо подписа ти е отдолу. ...заради теб тока е скъп
11
2
 
20
 
! Отговори
йм преди 7 години
Почва се от ОУ-то още, какви доктори и учени ще станат сегашните ученици с над 50% двойки от матурите? Познайте колко сте ги научили, че щом на елементарни тестове с а, б и в, не могат да вържат 3.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази няма нещо с което да се е захванала и да не го е закрила. Сега първо ще закрием старите и после ще направим нови...почти като истинските.
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Платени университети има достатъчно, но безработицата след университета е висока.
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да пази Господ тая да прави университети!
7
0
 
20
 
! Отговори
Глупости преди 7 години
Стара чанта и болна за власта
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакви университети не можеш да правиш без да имаш добро средно образование. Все едно да строиш 3-ти етаж, без да имаш 2-ри и 3-ти.