Ректор с 8937 лв. заплата – 417 дни до екзотични точки

Одит откри неправоремни харчове в Медицинския университет в София
28 сеп 2016 09:00,
69
Ректор с 8937 лв. заплата – 417 дни до екзотични точки
Академик Ваньо Митев. Снимка: архив, Булфото

Академик Ваньо Митев, който ръководи 8 години Медицинския университет в София и вече е бивш негов ръководител, е инвестирал в командировки сума, която е равна на годишната държавна издръжка за 38 студенти, пресмята "24 часа".

Какво свързва Лондон (Англия), Малага (Испания), Куала Лумпур (Малайзия), остров Бали (Индонезия)? Освен че са екзотични дестинации за отдих, те са обявени като важни за повишаване на квалификацията на бившия ректор на Медицинския университет - София – акад. д-р Ваньо Митев.

Знанията, които той трупа по тези места, са по счетоводно приключване и данъчно облагане през 2011 г. в Малага, пак по счетоводство през 2012 г. в Лондон и данъчната рамка през 2009 г. - в Куала Лумпур, както и други детайли на финансово-счетоводното управление.

Вероятно този опит му е бил необходим, за да промотира широките възможности на висшето медицинско образование в България. След като овладява счетоводната и данъчната политика от различни континенти, акад. д-р Митев започва мащабна рекламна кампания за привличане на нови студенти в Медицинския университет от всички краища на света.

Цел, която го мотивира да участва в двустранни срещи в Рим и Перуджа (Италия, 2016 г.), Дубай (2010 г.), образователни форуми в Беларус и Литва (2015 г.), Сантяго (Чили, 2015 г.) и на остров Сал (Република Кабо Верде, 2010 г.). Отговорните задължения на ректор отвеждат проф. Митев на два пъти и до Оман – през 2012 и през 2014 г., по време "Евро-азиатски форум за интеграция". Най-вероятно обаче академикът няма да успее да замине през октомври до Техеран (Иран).

Иначе общо 417 дни от управлението си Митев е прекарал в 68 командировки. Най-активно е работил през 2012 и 2013 г., когато е пътувал 52 и 77 дни от всички 250 работни дни.

Според одитния доклад за тези 417 дни зад граница са похарчени над 250 000 лв. за "надграждащо и обогатяващо капацитета, обучение на ректора и промоционални пътувания в чужбина с цел привличане на студенти".

Какъвто и да е ефектът от тези командировки, средствата, похарчени за тях, измерени в разходите, които държавата плаща за 1 студент (приблизително 6600 лв. годишно) са равни на издръжката на 38 студенти за 1 година.

В одитния доклад от 64 страници, който министър Меглена Кунева дава на прокуратурата, са описани още детайли от 8-те години управление на академика.

Акад. Ваньо Митев е бил заместник-декан, заместник-ректор и два мандата ректор на Медицинския университет в София. Два мандата е и председател на Съвета на ректорите. През 2015 г. е избран за академик. Ректор е на Медицинския университет в София до 15 април 2016 г.

Одитният екип отчита, че като ръководител той е изразходвал бюджетни пари за командировки в екзотични дестинации в нарушение на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.

Освен командировките на ректора в одитния доклад пише, че "липсват утвърдени правила за определянето на основните работни заплати за длъжностите в Ректората, както и решения на Академичния съвет за определяне на заплатите в Ректората". Така деликатно одиторите се опитват да обяснят защо брутната работна заплата на ректора е 8937 лв.

"Излиза, че аз, който оставих университета на плюс 100 милиона, съм престъпник и трябва да се занимавам с ДАНС, прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция. Ако бях оставил университета на минус, прокуратурата с това не се занимава. Това е един пълен абсурд. Оставил съм университета на първо място във всички класации. Това изнесено обучение казват, че е незаконно, а то е разрешено от министерството. По времето на министър Клисарова ние имаме разрешение да открием тези центрове за следклинично обучение в чужбина, а сега това е обявено за незаконно... Това е просто скандално!… Описал съм ясно за какви командировки става дума. Това са командировки, на които са ходили повече от половината представители на университетите в България - държавни и частни. Някои пъти е имало представители на правителствени органи", настоява бившият ректор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
39
 
! Отговори
Ха,добър ден преди 7 години
Сега ли го разбрахте? таксата за чужди студенти е 8000 евро,за българи 8000лв, отделно питайте ги колко струва изпит - Къде отиват тези пари ? С години е така ,едва ли само Ваньо е папал.
16
8
 
22
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Крадецът вика дръжте крадеца.Кой ще провери Кунева и си е които съсипаха ядрената енергетика заради тлъсти подкупи от западни производители на ток!? Този Ректор по един или друг начин вкарва и пари в България.Най вероятно Кукувица отново е подмамена а с тлъст подкуп от конкуренти на МУ.
15
1
 
26
 
! Отговори
АНК преди 7 години
Парите за командировки и космически заплати от бюджетни средства ли са или са от собствени приходи?Разликата е огромна.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието за това става все по-скъпо. Но абсолвентите все по-неграмотни. ВиШУто много съмнителна инвестиция.
13
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И главният архитект на Пекин, който изгради за олимпиадата обекти на стойност 40 млрд.долара, получи куршум, за това че е бръкнал само 100 хиляди за себе си. Защо този наглец, се фука с работата си и постиженията за която е получавал заплата.
12
5
 
27
 
! Отговори
BURZUM преди 7 години
Кажи му лекар и си представи катажия ,митничар....все са хубави хора...
11
3
 
34
 
! Отговори
Toni преди 7 години
И в същото време - медиците които излизат от Алма Матер не стават за почти нищо, освен ГПта - там поне е ясно - направления няма, всичко се лекува с широкоспектърни антибиотици. Няма грешка - сигурно сме след Африка по качество на здравеопазването.
10
1
 
25
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Не е луд който яде...баницата,а е...луд,който му я дава,или по..точно нас...народецът правят на луди.В таз...луда демокрррация всеки налапал държавен пост,пардон...налапал държавната баница,се прави на луд за...връзване и гледа...умно;кат Боко пред Меркел.
9
0
 
28
 
! Отговори
спас преди 7 години
Оставете човека, язе цел септември откарах "на бали" на село!
8
0
 
30
 
! Отговори
иван преди 7 години
За жалост не само там,но във всяка сфера и правителства е било така и в писмен отговор на академика е подчертано и правителствени органи са се разхождали е затова младите се възпитават така да крадат,убиват,да смъркат наркотици и т.н.
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно е да се съпостави с броя чуждестранни студенти които са започнали обучение в последствие след екскурзиите и финансовата изгода (т.е. колко пари са платили) от тяхното обучение.
6
19
 
19
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Съгласен съм с човека. Щом е оставил на плюс да е ходил кадето може. Щом е свършил добра работа 250 000 срещу 100млн. А и нека младите лекари видят, че има кариериино развитие до върха!Стига по такива дестинации са ходили само депутати, мутри, рапари и чалгарки.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Капитализъм бе, всеки за това се бори - да крадне повечко и да скъса от раз с мизерията
4
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева иска да отбележи подобаващо потушаването на протестите в тютюновите складове в Пловдив, когато лично свекърът и Пръмов издава заповед и са убити 13 души. Не че проф. Митев е цвете за мирисане, но все пак е направил нещо. Да излезе Пръмова и да каже какво е направила сама - или благодарение на Пръмов, или благодарение на Илия Павлов, или благодарение на някой друг!
3
1
 
40
 
! Отговори
Г преди 7 години
В тая държава и академиците са нагли крадци !
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
че то си е важно да обменим медицински опит с братския народ на куала лумпур,с островите на кабо верде, хале пък с остров бали.....човека отишъл на място на бали,да провери дали слънцето влияе кофти на тена му. цялата ни медицина е такава !
1
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Долната Куневица търси под вола теле.Я, сега напишете една статия кой назначи консулката в Кипър, след като няма нужната квалификация.

Спонсорирани публикации