Родители и учители срещу новите мерки за отсъствията

От министерството: школото само да решава за амбулаторните листове
1 окт 2016 12:20, Петя Славова
13
Родители и учители срещу новите мерки за отсъствията
Снимка: архив, Булфото

Всяко училище само ще решава дали да иска амбулаторни листове или познатите досега медицински бележки, за да уважава отсъствията на болните ученици. Това каза зам.-министър Диян Стаматов пред БНТ.

Той обясни, че практиката с амбулаторните листове се налагала, тъй като по-големите ученици често фалшифицирали медицинските бележки. От министерството обаче не са съгласни да въведат мярката само за тях, а не и за началния курс, където такива нарушения практически няма. Нововъдението срещна отпор сред родителите заради факта, че ще се удължи времето за чакане пред кабинетите на личните лекари.

Според родителите министерската мярка е прекалена заради чакането пред лекарските кабинети особено когато се отнася за малки ученици, които едва ли ще тръгнат да фалшифицират бележки.

В интерес на истината държавният образователен стандарт за приобщаващото образование, в който е залегнала новата рестриктивна мярка, все още не е приет от Министерския съвет. Някои училища обаче вече започнаха да го изпълняват и да изискват амбулаторни листове. Според зам.-министър Стаматов мярката не е задължителна.

 "Това е необходимо там, където има забелязване за фалшифициране на документи, коментира Стаматов. -  Ако училището е забелязало, че няма проблем с отсъствията и няма фалшив документ досега, просто не е необходимо, но там, където това е практика - това е необходима превенция.

Стаматов не е склонен да се разделят учениците на малки и големи и мярката да важи само за горния курс. За да се запази лекарската тайна за заболяването, амбулаторният лист ще се заверява само от лекаря или сестрата на училището и няма да става достояние на други хора.

Стаматов допълни, че извинителните бележи от родителите остават същите. Те трябва да са в свободен текст, но написани четливо и грамотно.

Още един проблем възникна в училищата, свързан с отсъствията. Всеки месец те трябва да изпращат до министерството справка за всеки свой ученик какви отсъствия е направил.Това натоварва допълнително класните ръководители.

 "Ние вече ставаме все повече администратори и все по-малко и по- малко учители. - заяви зам.-директорът на 125- СОУ Венелина Николова и попита: Въпросът ми е кому е нужно това нещо, на кого са необходими данните човек по човек колко отсъствия е направил той в училище."

Според Стаматов справката се е наложила, тъй като училищата вече са обвързани със социалната политика за отпускане на детски надбавки. Ако един ученик има повече от 5 неуважени отсъствия на месец, парите вече няма да отиват при родителите му, а ще се пренасочат към училището. Като цяло позволените отсъствия по неуважителни причини са 15.

Ако ученикът направи повече, училището ще реши каква мярка да предприеме - преместване в друг клас, предупреждение за преместване или директно решение за крайната санкция - преместване в друго училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Compri преди 7 години
Bezplatno bulobrazovanie, bezplatno bullekuvane, bezplatni buluchitelski i buldokterski zaplati, bezplaten bulsreden prast...:-)
11
1
 
4
 
! Отговори
НИЕ преди 7 години
И още по-строги мерки са нужни за укрепване на дисциплината-отстраняване от час за смущаване на учебния процес,изключване/а не както сега преместване/.Нека родителите и ученика тогава да пообиколят няколко училища,които не ги искат и да разберат някои нагли ученици и родители,че училището не е хан ,а духовен храм и който не е за там да върви в дуалното да чиракува!От друга страна и учителите да се позамислят за модернизиране на методите си!
10
1
 
14
 
! Отговори
дебел депутат преди 7 години
Да влизат и излизат от час с пръстови отпечатъциСрещу "източване " на делегираните бюджети.Така "наште ора" с устройства за пръстови отпечатъци ще станат още по- богати, което е целта на управниците
9
1
 
10
 
! Отговори
Учител преди 7 години
От години изискваме бележки с амболаторни листове и какво от това.Лекарите много често издават бележки,без пациентът да е там.Мерките нито са нови,нито са особено ефикасни.
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко е фалшиво, хора. Фалшиви бележки пишат и родители, и ученици... Грамотно написани бележки? Този човек знае ли къде се намира? България не е София, 119 СУ или СМГ, да речем... Боже, пълно е с неграмотни родители, които нито могат да пишат, нито могат да четат. Които се интересуват от децата си като от банкомати... Нашите управници не знаят къде се намират нито какво правят, нито какви ще са последиците от безумните им решения.
7
1
 
24
 
! Отговори
маларт преди 7 години
Детските да идват в училището е добра идея. Ще има стимул да се пишат по-съвестно отсъствията. Но с представителите на етническите няма да стане - ще се преместят в друго училище или ще дойдат да бият учителите
6
0
 
33
 
! Отговори
родител преди 7 години
Докaто с тройки стaвaт стусенти и дори си избирaт университет, нямa смисъл редовно дa ходят нa училище.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време имах съученичка, която отсъстваше много често без никаква реална причина. После идваше с едно тесте бележки от личния си лекар - всичките подписани и подпечатани от него с диагноза ОВИ (остра вирусна инфекция), но липсваха дати на отсъствията. Вземаше дневника на класа, за да види кога са й отсъствията и си ги попълваше сама в междучасието.
4
12
 
27
 
! Отговори
КРЪШКАЧ преди 7 години
Родители, които ходят по гайдата на глезените си деца, за да не ходят на училище. Щели да стоят повече пред кабинета на лекаря. Интересно как вземат бележките/с измислени диагнози/ без да стоят пред кабинета. Не, че амбул. лист е гаранция за истинско заболяване, но поне няма да ги пишат "учениците" сами
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
училището е фабрика за прости роби
2
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От гербери само глупости. Кунева, ако знае колко я обичат учителите ще избяга в Зинзибар. Хубавото е, че за нейните простотии се обвинява бащицата, което ще доведе до още по-малко гласоподаватели.
1
3
 
33
 
! Отговори
gtf преди 7 години
гербава работа - глупава. Ако ученик има повече от 5 на месец да пращат само неговите - не на всички.