Психотестът за учителите – дискриминация, в КЗД!

Преподавателите са обидени от наредбата на Петър Москов
Обновена: 10 ное 2016 12:24 | 10 ное 2016 12:14, Камелия Цветанова
38
Психотестът за учителите – дискриминация, в КЗД!
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) би трябвало да бъде сезирана заради новата наредба на здравното министерство за задължителни психотестове на педагозите, коментира пред БНР адвокат Анели Чобанова, която е бивш член на Комисията.

Още по темата

Според нея не е направена предварителна оценка на въздействието.

"Когато едно министерство предприеме някакви законодателни мерки, на първо място трябва да направи предварителна или частична оценка на въздействието на нормативния акт, който въвежда в позитивното национално право. Такава оценка на въздействие не личи да е направена", посочи тя.

Според нея в случая става дума за непряка дискриминация.

Учителят по физика Виолета Тачева определи наредбата за задължителни психотестове за педагозите веднъж годишно като обидна.

"Аз страшно много си обичам работата, обаче напоследък се чувствам зле като учител от това непрекъснато съмнение дали всичко съм свършила както трябва, дали съм в срок с някакви информации", сподели тя.

Тачева се оплака, че времето й отива в безсмислени неща и вече разполага с все по-малко часове, за да влезе "под кожата на децата" и да работи с тях.

"Аргументите на министерството за въвеждане на такова изискване звучат смешно. Имам усещането, че огромна част от гилдията се мъчи да се оттегли от професията, а е факт, че млади хора не влизат в нея и това е много показателно. Когато някой постъпва на работа, той така или иначе доказва своето състояние, своето образование и т.н. Мисля, че е обидно след това да се изисква по този начин да се доказва. В крайна сметка това важи и за лекарите, и за полицаите, важи за абсолютно всички", обобщи учителката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като знам как стават учители с няколко рефератчета на прочетени книги и психо теста им е малко. Но нека сме реалисти има и добри и кадърни хора сред тях които на които съм попадал в годините когато съм учил и най-вече не е работа да учат децата а да ги карат да разсъждават да мислят а те дали ще са силни в дадена област (да имат познания) е съвсем друго нещо. Относно възпитаението : то си идва от родителите
14
2
 
26
 
! Отговори
Пепо преди 7 години
Как учителите да дадат знания и култура на децата, като родителите не са им дали елементарно възпитание и не са им прочели една Българска приказка. Професията им не е лека. Не може да имаме претенции, когато ние не се справяме с едно дете, а те учат 30. Освен това в Министерството на образованието не слушат учителите, а правят безмислени реформи, като Куневица. Децата зубрят готови теми,те не разсъждават.
13
3
 
21
 
! Отговори
УУ.. преди 7 години
ПЪРВО ПСИХОТЕСТ НА МОСКОВ - А ЩО СЕ ОТНАСЯ ДО УЧИТЕЛИТЕ НАЛИ ЗНАЕТЕ ПРИКАЗКАТА "ЛИПСВАТ МУ ПЪРВИТЕ СЕДЕМ ГОДИНИ" ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ ТЕЗИ ГОДИНИ СА ПРИ РОДИТЕЛИТЕ КАКВОТО ВЪЗПИТАНИЕ Е ДАДЕНО ОТ ТЯХ - УЧИТЕЛЯ ТРЯБВА ДА ГО УЧИ НА ПРЕДМЕТА КОЙТО ПРЕДАВА А НЕ ДА ГО ВЪЗПИТАВА - ЛОШОТО ЧЕ СЕГАШНИТЕ ДЕЦА РАЗБИРА СЕ НЕ ВСИЧКИ НЕ ВЪЗПРИЕМАТ НИТО ЕДНОТО НИТО ДРУГОТО
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
трудно се обяснява на децата как се уважава човек, който крещи по всички, реве или се блещи странно в часа по литература, а следващия час друг обяснява бракоразводните, финансовите, здравословните, комплексните си лични или евангелистки проблеми по математика, физика, химия
11
10
 
10
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Много правилно!След десетата година стаж "учител" е диагноза.Нека минават освен на психотест и на обучение за стил на обличане.
10
12
 
10
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
До До 8Явно не е глупост ! Вижте нивото на образованието в България ! Излизат неграмотни зрелостници ! А за какво да уважават неграмотните си даскали ,които от един психотест ги е страх! Елементарен е за хора с нормална психика ! Чудно вас защо ви е толкова страх ?!?!
9
7
 
29
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Ти първо научи децата си да уважават учителите пък тогава се притеснявай на какво ги учат и на какво не. Това с тези фсихо тестове е пълна глупост!
8
30
 
12
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Какво искат тия некадърници ?!?! Всеки в България може да стане учител ?!?! Как така ,?!?! Та те "работят" с децата ни ! Не само психо тест а и тест за пригодност трябва да карат ! Обидно им било , а защо не им е обидно ,че на нищо не учат децата ни и само реват за пари !!!!
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога ще има за депутатите такива тестове?
6
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква дискриминация бе истерички изхабени. Професионалноте шофьори,на които се издава удостоверение за психологическа годност и е задължително за тях,те дискриминирани ли са? Аз досега шофьор не съм чул да врещи и обижда деца,но виж по ясли, детски градини и училища,крещящи откачалки колкото искаш.
5
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На психотест първо Москов, другите министри и най-паче Премиера! После и депутатите! Хайде, да дадат пример!
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само учителите - цялата администрация и управленски апарат от всичките власти, включително четвъртата - задължително през психотестове и курсове за грамотност
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Москов иска психотест за учителите?! Точно Москов???? хаха..ха .. е няма такава г.авра!!!
2
6
 
26
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Аз предлагам да се правят задължителни психотестове на родителите ..... за да се знае за какво става на въпрос
1
31
 
8
 
! Отговори
Taто преди 7 години
А га крещите като побеснели на учениците не се оплаквате ,а? Вашата мама побъркана!