Невалидни дипломи от СУ – не с подпис, а с печат

Много бивши студенти разбират едва щом се наложи да преведат документа
1 апр 2017 13:46,
20
Невалидни дипломи от СУ – не с подпис, а с печат
Снимка: архив Reuters

Хиляди дипломи за висше образование, издадени от Софийския университет през 2009 година, се оказват невалидни. Бившите вече студенти разбират за това едва когато им се наложи да легализират документите си, за да се реализират в чужбина.

Да получиш диплома от най-стария университет у нас оказва се не означава, че си завършил по правилата. Мария разбира това, когато й се налага да замине да работи във Виена.

"Наложи се да си преведа и легализирам дипломата. Обадиха ми се от фирмата, която беше ангажирана, и ми казаха, че от Министерството на образованието не са приели дипломата и че тя е невалидна", разказва Мария Бояджиева.

Причината - в документа няма задължителния по закон подпис от ректора на Алма Матер. Вместо него й е поставен печат с името на тогавашния ректор - проф. Иван Илчев. Проблем, с който често се сблъскват агенциите за легализация на документи.

"Самият печат беше като сканиран подпис. Малко се позачудихме дали няма да има проблем и наистина, когато нашият куриер отнесе документите в министерството за поставяне на апостил, ги върнаха", разказва Татяна Танчева от фирма за легализация пред "Нова тв"

"Беше шок. Но ме успокоиха, че проблемът вече им е известен и са отъпкали пътеките за неговото решение", обясни Мария Бояджиева.

Оказва се, че Мария трябва да издири лично проф. Илчев, за да получи истински, собственоръчно поставен подпис. Процедура, през която трябва да премине всеки друг студент, завършил Софийския университет през 2009 година и решил да замине в чужбина.

"Диплома, копие от дипломата и уверение на английски - това са 4-ри подписа. За една година трябваше да се положат 24 000 подписа. Аз съм имал такива случаи, в които се връщаш и колкото и смешно да звучи, не те боли от копане на нивата, а те боли от полагане на подписи", оправдава се проф. Иван Илчев.

Така професорът решава да изработи шаблон с подписа си и да го връчи на съветниците си, които да "подписват" дипломите вместо него.

"Нали знаете, че движеща сила в човешкия живот е мързелът. И тъй като съм преподавал една година в Япония, там японците се разхождат с печати с подписите си. И аз си направих печат", заяви проф. Иван Илчев.

Улеснението в миналото обаче се оказва допълнителна работа в бъдеще.

Минимум веднъж месечно проф. Илчев е викан в Алма Матер, за да преподписва дипломи. От 2009 досега той е положил около 400 реални подписа.  Бившият ректор призова студентите, завършили тогава, да не чакат последния момент и да намерят време за презаверка на дипломата.

"Иначе ще се окаже, че след 10-12 години ще им потрябва моя подпис и ще трябва да ги разкарваме до централни гробища, някой парцел, да се подписвам", заявява проф. Илчев.

А за бившите студенти остава тревогата, че дипломи с подпис и печат могат да не бъдат признати за действителни в чужбина.

"Самата идея, че някой решава, че може да подпечатва документи вместо да ги подписва, мисля, че е доста типична за българския начин да намираме винаги метод, по който да не си свършим работата", коментира Мария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама на това се вика наглец. Не стига,че е виновен ами и шегички пуска.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом простотията е на професор Илчев ясна е работата.Винаги е бил сред най-несериозните преподаватели.Нямам добри спомени от неговите лекции.
17
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Това пък що за простотия е!? От министерството толкова ли не могат да направят справка коя диплома е валидна? Типична родна бюрокрация..
16
2
 
3
 
! Отговори
Верт преди 7 години
Това пък кой то измисли? По бай Тошово време такива печати масово се изполмаха - за документи, визи, паспорти и пр
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо ти обясняваме,че си некадърник после ти казваме,че нищо не става от теб.И накрая те махат.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Професорът освен приносител на японски обичаи е и шегаджия :) Надали обаче ще има проблем, ако някой реши сам да си подпише дипломата, не вярвам да тръгнат да сверяват (е все пак що-годе да прилича де).
13
0
 
20
 
! Отговори
абсурдистан преди 7 години
Ако аз реша да не си извършвам задълженията ще ме уволнят. Ако ръководството на Софийския реши, че го мързи проблемът бил на дипломиралите се - те да го търсели за подпис. В този университет много отдавна са изперкали. Голяма част от преподавателите виждат и чуват някакви извънземни. Смахната работа
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
той човека от мързел го бил направил, но не го мързи да си вземе заплатката! Всъщност си е жив социализъм - Илф и Петров са го написали много добре - накрая гуменият Полихаев замени истинския, но кой да чете!
11
3
 
8
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Казусът ми се струва абсурден. И то не заради подписа с печат, а защото дипломата има и печат на университета, подписи на декан, стикер от същото това министерство... не е като да е написана в маза...
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За 1 подпис с "легализация" плащаш 100 лева.
9
1
 
29
 
! Отговори
Виготуро преди 7 години
Сега всчки прецакани студенти могат да съдят мързеливия и СУ за нанесени щети, пропуснати ползи и фалшификация на официален документ. Илчев може и в затвор да иде.
8
0
 
28
 
! Отговори
БГ мърлячи преди 7 години
В СУ изгониха кадърните кадри с ченгеджийски номера и затънаха в мърлящина с това, което остана. В СУ има юридически факултет. Никой ли не ги е питал дали е добра идея? Или и те толкоз знаят? Как някой свестен човек ще издържи интервю за работа в чужбина и няма да може да си легализира дипломата? Кой работодател ще го чака? А ако седне да обяснява казуса ще решат, че вярно му е фалшива дипломата.
7
2
 
12
 
! Отговори
шматка преди 7 години
В Япония може но ЕС не можеМоже би защото японците са изостанали и глупави и ние не искаме да приличаме на тяхАко японец кандидатсва дали ще му кажат че дипломата му е невалидна.Едва ли.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що да ви издирват по парцелите като може да ви подпише следващия? Проблемът не е на студентите, а на университетите. Като сте създали такава практика си решавайте и проблемите произтичащи от нея!
5
0
 
6
 
! Отговори
Niki преди 7 години
До Бизнесмен с Ауди И да не се изненадаш, ако в един момент станеш бременен.
4
0
 
19
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Пфу тоя мързеливичкия знае ли и колко ментета са подпечатани и най-смешното е ,че тези които знаят ,че дипломите им са ментета ще си стоят у нас и ще са си висшисти да му мислят тези които са учили.
3
0
 
27
 
! Отговори
какво очаквате преди 7 години
Поради немърливостта на този човек Алма матер беше окупирана от плазмодия Близнашки и фарисея Янакиев.
2
0
 
22
 
! Отговори
Бизнесмен с Ауди преди 7 години
А пък аз съвсем съм опростил нещата. Направил съм си печат с отпечатъка от пръста ми, та като се разболея, да пращам секретарката в болницата вместо мене и да не си губя времето!
1
0
 
23
 
! Отговори
д преди 7 години
И в Су тръгнаха по пътя на всички останали менте университети в страната.