Липсата на инициативност прави младите икономически пасивни

Или защо България е начело по брой млади хора, които нито учат, нито работят
14 авг 2017 14:15, Екип на Bloomberg
10
Липсата на инициативност прави младите икономически пасивни
Снимка: Pixabay

При по-голямата част от младите хора, които нито учат, нито работят, проблемът е в липсата на инициатива, докато именно те трябва да са носителите на цялата енергия, желанието за промяна и за повече активност. Това каза Яна Вангелова, председател на Националното представителство на студентските съвети, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

Заедно с Вера Петканчин от Junior Achievment те обсъдиха данни на Евростат, според които България е на челни позиции по брой млади хора, които нито учат, нито работят. 

По думите на Вангелова влияние оказва и различният икономически статус на младите в различните краища на страната. Както и липсата на достатъчно възможности за личностно и кариерно развитие в малките градове.

„В повечето случаи студентите не са достатъчно сигурни в себе си и в своите умения. Съответно не кандидатстват за работа, която според тях е на доста по-високо ниво“.

Вера Петканчин от своя страна разказа за проект на Junior Achievment, наречен „Дай старт на успеха“, който е стартирал с цел да се предотврати наличието на повече млади хора, които нито учат, нито работят. Тя обясни, че проектът е насочен към ученици в горния гимназиален етап от малки и областни градове, които се характеризират с безработица, а в София – от квартали с не толкова добри училища.

„Целта бе да да реализираме учебна програма, която да развие техните комуникационни умения и да им даде насоки как да кандидатстват за работа“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Исках да гласувам ,ама не гласувах щото не исках.
9
0
 
8
 
! Отговори
успех преди 6 години
пожелавам успех на инициативни, прогресивните, находчивите, перспективните, активните и всякакви други такива... за реалистите като мен нещата са безвъзвратно загубени, на местно, държавно и световно ниво... отказал съм се да създавам семейство и деца, които да се ударят в същата стена с още по-голяма сила след 20 години примерно... ние сме роби в една система, като казвам ние имам предвид не само себе си и познатите ми, но и тия инициативните, онези милионерите и другите милиардерите...
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7 За 2000 лева, щях да съм инициативен, ама те ми даваха по 750.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докога някакви клатикyрци учили нещо на Запад ще ни учат с глупави мантри и life coaching. В българската действителност, всичко това не работи! *** работи и бъди инициативен за 1000-2000 лева заплата и да живееш като европеец. Ще стане на куково лято. Не е възможно всеки да е бизнесмен и мениджър, а трябва да има достойна и справедливо платена работа.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво да учат, като вече насила ги записвате във ВУЗовете? 2000 места за 1000 кандидата. Вече образованието няма стойност. За какво да работят като им предлагате 300 евро заплата, независимо какво са учили?
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И докато учи, трябва да /има възможност да/ работи. Само гевезета говорят първо за пари. Почни нещо да работиш, да влезеш в категория не-дете, като можеш, намери друго по-платено и по-квалифицирано. Щом можем да си позволяваме търтеи, ....Мързелът е от най-големите пороци.
4
0
 
6
 
! Отговори
Таблица да покаже преди 6 години
кой етнос до кой клас учи - в проценти.И с какво се занимава, след като престане да учи.Дори най-неуките си имат цел - да се абонират за социални помощи чрез многодетство или чрез документ от ТЕЛК. Тези стремежи също са проява на инициативност.Образованите се бунтуват срещу липсата на перспектива, описана в 1 по-долу и затова, след като завършат средно или висше, известно време не работят, търсят нещо добро, родителите ги хранят. И като не го намерят - терминал 2. И това са видове инициативи
3
0
 
2
 
! Отговори
Не е уточнен етносът преди 6 години
на преобладаващите в "квартали с не толкова добри училища".Изреченията, свързани със студенти и ученици от горните класове, са вмъкнатитук-там, за да създадат впечатление, че това са младите хора, които нито учат, нито работят /Виж ти, хвана ли се някой на уловката?!/.Липсва таблица със статистически данни, която да отразява етническата принадлежност на подрастващите, които отпадат още в началното училище; същото и за завършилите само основно образование. Какво правят точно тези след това?
2
1
 
19
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Липсата на перспектива ги прави пасивни, а не липсата на инициатива.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На въпроса, защо България е начело по брой млади хора, които нито учат, нито работят, може да се отоговри така:Вариант 1 - Учиш и завършваш университет -> с доста усилие стартираш работа за 800-900 лв., която в повечето случаи се вдига до 1000 лв и тук приключва всичко -> Мотивация нулева. Вариант 2 - Не учиш -> намираш си неквалифицирана работа -> за някоя друга година с малко късмет стигаш 1000 лв и тук приклюва всичко -> Мотивация нулева. Равносметка работиш за да ядеш, а не да живееш.