Преди 15 септември – търсят се учители по математика, чужди езици...

Янка Такева: По-високите заплати ще привлекат младите!
16 авг 2017 18:30,
22
Преди 15 септември – търсят се учители по математика, чужди езици...
Снимка: Архив, Reuters

Месец преди началото на новата учебна година училищните директори търсят учители по математика, по информатика, по чужди езици, начални учители и учители за целодневната организация на обучение, както и учители за предучилищното образование. Това каза в интервю за БТА председателят на Синдиката на българските учители /СБУ/ към КНСБ Янка Такева.

Тя съобщи, че сега учителите и приравнените към длъжността "учител" са общо 93 000, а се търсят над 3000 учители, защото 3160 учители работят в училищата, въпреки че са навършили пенсионна възраст и са се пенсионирали. Тези педагози преподават в училище, тъй като на техните места "няма млади учители", обясни Такева.

Много е важно и трябва да се знае, че вече учителите няма да бъдат назначавани на работа за няколко месеца или до приключване на учебната година - например до 30 май, до 15 или 30 юни, а ще бъдат назначавани от "15 септември до 15 септември", обясни Такева. Тя отбеляза, че това е изискване по Кодекса на труда и за него има и писмо на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, в което той категорично предупреждава, че "директорите трябва да спазват Кодекса на труда".

"Досега училищни директори нарушаваха Кодекса на труда и нито един министър не обърна внимание на това, а 8000 учители работят на срочни договори и не могат да ползват услугите на бюрата по труда, защото нямат девет месеца, в които да са работили през годината", обясни Такева. По думите й затова категоричната намеса на министър Красимир Вълчев е правилна и необходима.

"Апелирам, ако училищен директор наруши Кодекса на труда и писмото на образователния министър, да бъде санкциониран с най-строги мерки", призова лидерът на СБУ.

Очаква се повече млади хора да бъдат привлечени за учители

Янка Такева коментира, че като първа стъпка в тази насока е увеличението на учителските заплати с 15 процента от 1 септември 2017 година, като за тази цел Министерският съвет отдели допълнителни около 80 милиона лева преди седмица.

Според Такева осигурени са средствата и за 2018 година и занапред - от 2018 г. до юни 2021 година, докато приключи мандатът на сегашното правителство, всяка година трябва да има по 20-процентно увеличение на заплатите на учителите.

Целта е да се достигне до учителска работна заплата от 1500 лева, като това е записано и в управленската програма на правителството, каза Такева.

Тя отбеляза, че увеличаването на работните заплати на учителите е мотивиращо за заемането на педагогическите длъжности, но и създава предпоставки за подобряване на самочувствието и на авторитета на българския учител.


Към едносменен режим на обучение в българското училище ще се преминава постепенно до 2027 година

Постепенното преминаване на едносменен режим на обучение в българското училище е записано в Закона за предучилищното и училищното образование, каза Янка Такева. Според нея ученето на една смяна ще даде повече възможности на учителите да работят индивидуално с учениците, както и да имат време за консултации и за извънкласни и извънучилищни дейности с децата.

При учене на една смяна учителите ще имат повече възможности за работа с изоставащите, но и с напредналите ученици, защото сега в големите училища има застъпване на първата и втората смяна и тези дейности трудно се осъществяват, обясни синдикалният лидер.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
деба преди 6 години
В образованието е най-великата шуробаджанащина. Как един инспекторат не си свърши работата? Само дремат и си пазят топлите местенца.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MariaНавсякъде е така, само в София има изключения.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА-търсят учители по математикА. КЪДЕ ***? ПИСНА МИ ОТ СЛАБОУМНИЦИ. МАГИСТЪР С 3-ТО пкс СЪМ И НЯМАМ РАБОТА. НЯМАМ И 5000 ЛЕВА ЗА ДА БУТНА РУШ.ВЕТ..........
18
0
 
2
 
! Отговори
realist преди 6 години
До MariaНяма да стане твоята работа. Ще назначат някой до 29год. Може и документите ти за кандидатстване да не приемат даже. Продавачка или шивачка, ако си от провинцията. В Сф може да намериш нещо по- сносно.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така - само млади и пенсионери. А хората над 50, които са пред пенсия -аут. Що за безобразие?!
16
0
 
7
 
! Отговори
Американ преди 6 години
Значи кодексът се нарушавал от години, а Такева си траела!?Да им пикам на профсъюза и на лидерката му..
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалните млади хора и за много пари не отиват да преподават. А това че се търсят учители да го разправят на някой дето не ги знае що за мафия е из училищата, леля ми за 5 години я накараха да смени 3 училища, и като каза че се пенсионира започнаха "Сакън стой още една година"- показа им един среден и си прекарва времето в почивка на вилата и екскурзии по Европа.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за какво да си учител по чужди езици като телефонистите ще взимат повече от теб.. Каква стана чирака да взима повече от майстора.
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Амбициозните планове за IT специалисти и аутсорсинг телефонисти с 2 езика пропадат..
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учителите дават рекет по 50лв. на месец на директора за бъдат учители , директора пък дава процент на ГЕРБ.. от рекет са освободени жените на полицаи , съдии , прокурори , общински съветници.
11
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С 600 лева желаещи да работят сред млади гангстери,талибани,мутри и алкохолизирани чалга куртизантки са малко.Нищо има още мазохисти.
10
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Янка Такева трябва да си гледа старините, вместо това тя на висок глас припява на МОН и затрива образованието. СБУ е рекетьор на учителите
9
0
 
11
 
! Отговори
АСЕВ преди 6 години
До АнонименА ЕВРЕИН ДА Е МИНЬОР????А АРМЕНЕЦ-ЗЕМЕДЕЛЕЦ?
8
0
 
26
 
! Отговори
Maria преди 6 години
46 годишна магистър по математика и информатика с учителска правоспособност от година ТЪРСИ работа като преподавател по математика!
7
2
 
3
 
! Отговори
герберааст преди 6 години
за да се продават опйващи вещества не се изискава нито акъл, нито образованиетова е икономиката на геерб
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Раздържавяване и приватизация на училищата и платено редовно обучение и с таксите ще се вдигнат до 5-6 хиляди лева на учител.
5
2
 
35
 
! Отговори
Да си ги преди 6 години
търсят със здраве! Никой луд не иска да учи камо ли да работи като даскал!!! В образователната ни система цари пълен погром и това с недостига на кадри е само върха на айсберга!!!!!!!
4
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите трябва да са доста по-високи от депутатските.
3
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само ако наливат пари, няма да се получи желания резултат. Тоест, като бройка ще го постигнат, но като качество - вероятно не. Виждали сме го вече - пример - патология. За да специализират това им се даваха една сериозна "стипендия". Закачиха се 10 човека, заради парите. От тях нито един не стана патолог... само покриваха норматива, за да вземат и следващия месец парата. Бавно и сигурно окапаха(отидоха да смучат по други "програми").И тук очаквам горе-долу сходен резутлат(с изключения).
2
1
 
28
 
! Отговори
М преди 6 години
Целта е 1500лв през 2021-ва година. А дотогава? Горките учители! Тази Янка Такева маймуни с трици ли планира да лови??