МОН: Повече пари за психолози и педагози, но такива – липсват

Имало липса на интерес към тези специалности, според министър Вълчев
22
МОН: Повече пари за психолози и педагози, но такива – липсват
Снимка: visualhunt.com

Просветното министерство е готово да даде още пари за психолози, педагогически съветници и ресурсни учители, но пък се оказва, че училищата трудно си намират такива.

"Голяма част от училищата са малки и броят на децата, които имат нужда от допълнителна подкрепа, не налага специалистът да е нает за целодневна заетост", обясни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на парламентарния контрол.

Другият сериозен проблем е, че педагогически съветници и психолози няма заради липсата на интерес към тези специалности.

А иначе в помощ за децата със специални нужни през тази учебна година работят 2661 души в цялата страна. От тях 614 са психолози, над 600 са ресурсните учители, 448 са логопеди, педагозите за зрително затруднени деца са 80.

Намерението на просветното министерство е да отпусне още пари по бюджетите на образователните институции за психолози и педагогически съветници, като приоритетно ще отидат по местата, където няма такива специалисти.

"По 30 лева на ученик за психолози и педагогически съветници ще има допълнително", обясни Вълчев.

От 2018 г. ресурсните учители, които работиха по проекта "Приобщаващо образование" по оперативна програма на ЕС ще се преназначат за сметка на бюджета, като ще бъдат предоставени средства за тази цел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
13
 
! Отговори
до Журналята преди 6 години
Абе защо подвеждате читателите .? 30 лева ще получава училището а не психолога . Има голяма разлика .
18
4
 
24
 
! Отговори
до хах преди 6 години
Психолозите в образованието са ниско платени специалисти , затова и работата там е нежелана . Почват само закъсали и като намерят друго се махат . Така става и с младите учители .
17
3
 
14
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Това ,че гледат да не ги намерят е съвсем друго , но желаещи има много
16
2
 
17
 
! Отговори
до хах преди 6 години
Това е долна лъжа !!! Гледат да не ги намерят !! Повечето неща в статията са врели некипели .
15
0
 
16
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Това се опитвам да обясня , в малките градчета изобщо няма работа за психолози , в София е малко по-добре. Което е абсурдно с информацията в новината , че нямало желаещи за психолози
14
0
 
10
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Е, според теб как от 400-500 човека , който годишно се дипломират , не могат да намерят 7,8 човека за 7,8 позиции на месец ?
13
1
 
13
 
! Отговори
до хах преди 6 години
Извинявай ама в София е ок . 6-7 места в месеца . Знаеш ли в колко града има 1 място на няколко месеца и то е запазено за някой отресурсния център ???
12
0
 
6
 
! Отговори
до хах преди 6 години
Ама как си представяш да обявяват по 400-500 места годишно ???? Ти сериозно ли ?
11
0
 
13
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Явно гледаме различни сайтове , на месец обявяват максимум по 6,7 позиции , и това е за цяла София. От ВУЗ-овете на година излизат по 400-500 бакалаври и магистри по психология. Как става номера да няма желаещи ? А, че нервите в училище са големи е факт
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почти всеки месец РУО София обявява свободно място за пед.съветник и психолог
9
5
 
8
 
! Отговори
до хах преди 6 години
Не е вярно че има обявени само 2,3 места . Непрекъснато училищата обявяват свободни места за психолози защото заплащането е ниско и никой не иска да се задържа на такава заплата и с такива ядове .
8
0
 
17
 
! Отговори
Г преди 6 години
Ако не беше толкова тъжно,щеше да бъде изключително смешно! Простотии по време на геноцид! Подпалиха бензиностанцията и сега се вайкат че нямат нафта за гасене...Божейй...
7
0
 
6
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Лека корекция , да се чете желаещи , не места
6
0
 
15
 
! Отговори
Хах преди 6 години
Масово по университетите се записва психология , как ще липсват специалисти ??? Погледнете в сайта на регионалния инспекторат в София и ще видите ,че има обявени едва 2,3 длъжности за психолози и педагогически съветници. Съвсем отделен е въпросът ,че повечето училища нямат пълен щат за психолози , но това не е , защото няма места за психолози ,а защото няма щатове
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая глупост с психолозите се прави само, за да се намери работа на хилядите психолози, които всевъзможни измислени ВУЗ-ове избълваха на пазара в последните години. Да запишеш "психология" се превърна неща като мода в някои кандидат студенти, които не са наясно какво искат да правят като завършат, а за тях е важно само да вземат дипломка за виШо. Сега явно има лоби, което се грижи да ги настани на държавна хранилка.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много учат в малките класове, това е безумие!а бе то не знае още български, те от 1-и клас мъкнат по два учебника и по чужд език. тотално грешна образователна сситема, тотално сбъркана! абе как ше го учиш на чужд език през първите 3 класа, бе ?? как? то първо трябва да усвои стабилно основите на българския и математиката!за какво му е тоя език в тази ранна възраст? трябва да се махне езиквото обучение до 3 клас включително. Едно време - руския почваше от 4-и клас, а английски - чак в 8-и !
3
0
 
15
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Уж психологията няколко години по ред беше най желаната специалност , а сега изведнъж нямало желаещи за тази специалност . Аз съм в шок . Има още неточности по статията , като например че няма специалност след която ставаш пед.съветник . Съветниците могат да са и с психология и с педагогика ...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни безумия, министъра по-добре да реши проблема с излишните помагала и учебни тетрадки и раниците да станат по-леки. Да се спре товаренето на децата с излишна информация, защото намразват ученето, пък после що има агресия и що не им е интересно в часовете. Това са истинските проблеми!
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие побърквайте децата с безумия от сорта 10-часов учебен ден, пък после давайте пари за психолози и ресурсни учители...