Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в VI клас

Тези уроци да се преподават само от подготвени хора, казват от мюфтийството
Обновена: 3 ное 2017 08:35 | 3 ное 2017 08:29, Петя Славова
264
Жената – по-долу от мъжа! Скандал с урок за Корана в  VI клас
Снимка: Facebook

Урок за възникването и разпространението на исляма в учебник за VI клас предизвика обществена реакция. Причината: използвани цитати от Корана, според които жената стои по-долу от мъжа, който може да я бие.

Като спорни бяха определени и цитатите за джихада.

"Не можем да цензурираме Корана, по-ранният урок е за християнството, в който става дума за подчиненото положение на жените”, коментира пред bTV един от съавторите на учебника доц. Александър Николов.

Не може да цензурираме нито Корана, нито Библията. Възражението беше, че текстът  за джихада е неясен за децата. Но така ученикът може да стигне до мнението, че именно – джихадът е неясно формулиран, а не е свързан конкретно с рязане на глави, аргументира се и друг историк, проф. Христо Матанов.

Учебникът не е четиво за самостоятелна подготовка, а има и учители. Може в час да се коментира, че не всички писания се възприемат буквално, посочиха историците.

"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци. После приятелите им започват да странят от тях, започват безвкусни шеги – че са джихадисти, терористи”, посочи в разговора зам.-главният мюфтия Бирали Мюмюн. Според него, когато се подготвят тези уроци, трябва да има консултация с мюфтийството.

По думите му, хората, които преподават тези уроци е добре да са много подготвени.

"При така поставен текст има възможност за много негативни интерпретации. На тази възраст децата нямат възможност за преценка”, каза още Мюмюн.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
5
 
! Отговори
зли преди 6 години
либерален модел се оказа провал от самото начало провален модел
161
0
 
0
 
! Отговори
многоженец преди 6 години
като златния сутиен от жена на жена храмова проституция ,,богове и богини и деца,, ,,морков,,
160
2
 
4
 
! Отговори
тралала преди 6 години
А не е ли тук мястото на учителя да направи пояснението, че така казва Коранът, а не, че така трябва? Ако се абстрахираме от конкретната тема, има огромна разлика да те учи някой и да се учиш сам от учебник. За мен няма проблем - излишно раздухана история, за да могат жълтите сайтове (вкл. Днес беге) да трупат посещения. Имаме къде-къде по-големи проблеми.
159
1
 
13
 
! Отговори
Даола преди 6 години
В българските училища запознаването с историята на религиите трябва да става не по-рано от 10 клас. И това да се прави придружено с критичен анализ.
158
0
 
0
 
! Отговори
,,история,, преди 6 години
като Англия с две булки ,,Израел и Палестина,, Израел си е Израел
157
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Мюсюлманчетата не искат да влизат в часовете по история, когато се разглеждат тези уроци...." Това е учебник за ШЕСТИ клас! За какви мюсюлмани става дума тука? Тия дребосъци ли са вярващи? В шести клас не може сам г..за да си намери, вярващи били!
156
4
 
2
 
! Отговори
,,Lord of lords,, преди 6 години
Господ на господарите Исус е Пътят Истината и Животът единственият път до Бог Отец другите религии към ада масони ислям будизъм
155
7
 
0
 
! Отговори
Поп Игнатий преди 6 години
До Blackradio: Чадо, в първия цитат се казва, че Бог ги е създал мъж и жена, но не е казано дали е едновременно или не. Във втория е уточнено как точно са създадени - мъжът от пръст, а жената от реброто на мъжа. Следователно мъжът е пръв, а жената след него. Освен това в Писанието пише, че мъжът стои като глава на семейството, както Христос е глава на Църквата. В допълнение - мъжът стои по-високо от жената, защото не Адам беше измамен да яде от Забранения плод, а жената.
154
0
 
0
 
! Отговори
,,демокрация,, преди 6 години
ами кво за морковното възпитание,, ,,божи вони,, от дявола аман от зли пътища
153
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учете децата да мислят, а не да мразят. Всяка религия ограничава мисленето и превръща човека в марионетка на злонамерените хора, които владеят света. Владеят ви ума и живота, като ви внушават страх, безнадеждност и невъзможност да промените нещата. Идеята за веждесъщото божество -владетел на вселената е нелогична, незавършена и изпълнена с хиляди противоречия. Миислете-"създателят" ви е дал мозък, а не го развивате и използвате.
152
1
 
1
 
! Отговори
Hp преди 6 години
Poneje kakto Hristos e za carkvata, taka e maja za jenata. Taka kakto Hristos umria za carkvata, taka edin maj triabva da otdade jivota si za jenata & decata si.Pri taka napisani paravila kade e problema jenata da se podchiniava na maja? Kade Hristos e bil & naraniaval hora ot carkvata pak oshte poveche same jeni?
151
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Скандинавия жени са предимно в топ управлението на държавни и общински структури, болници, университети, застраховане, брокери, архитекти, консултанти, а и много работят в строителство, индустрията и транспорта. Инфраструктурата е перфектна, стоките - иновативни и качествени, стандартът го знаете. Дали ще стигнат 100000 години на третокласния хуманоид, който учи това в учебниците да се доближи леко до онова обществено съзнание?
150
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами дайте тогава нищо да не учим, че всеки може да се обиди. И наследниците на Христо Смирненски могат да се обидят, и на Стамболов също... Фактът си е факт - това което го пише в чуебника относно Корана, не е измислица. Мюфтията трябва да приеме фактите, а не да ги оспорва. Има една поговорка : Когато фактите говорят и боговете мълчат !
149
1
 
0
 
! Отговори
масони преди 6 години
храмова проституция ,,божи воини,,
148
0
 
0
 
! Отговори
глупости четеш 159 преди 6 години
159 кво четеш неправилен извор човека не е Бог Бог не е човек та да лъже
147
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам що е то ислямист, знам що е мюсюлманин и със сигурност той не би изнасилил.
146
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Коран няма противоречия, всичко е разчснено по Библията в него.
145
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както я карат, ще ни обявят скоро за радикална зона
144
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Будизмът е философия не религия, будистите изнасилват деца в Майнмар, можете да гледате зверствата им в нета. Религията винаги е била една Ислям - значи монтеизъм, Иса е пратен при бани Израел, а последният пророк до световте, Мислете..
143
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 6 години
До Книга на книгитепод дух имам предвид висшия разум или така наречения от вас "Бог", има повече от един начин за четене на тая книга, и не участвам в секти както всички промитаци изкарват останалите които не искат да мислят като тях. Въстановяването на връзката с цялото е изпитание за всеки поотделно и не може да се постигне със събиране на глутници и виене в някакъв храм. и "Бог" е създаден от човека, силата създаваща живот няма нищо общо с примитивното въображение на един човек.