За децата в частните училища – над 2 млн. държавна пара

Получават ги шест забавачки и девет училища в страната
59
За децата в частните училища – над 2 млн. държавна пара
Снимка: архив, БулФото

Над 2 млн. лв. се отпускат от бюджета за децата в частните училища и детски градини. Парите са за издръжка на дейности по възпитатание и обучение и за изплащане на стипендии.

Със Закона за предучилищното и училищното образование е дадена възможност за включване на частните детски градини и частните училища в системата на държавно финансиране. Включването се извършва по тяхно желание по ред, определен с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите.

Средствата се предоставят по бюджетите на съответните общини, които ги разпределят според броя на децата и учениците, на групите/паралелките, вида и броя на образователните институции и др.

За бюджетната 2018 г. в системата на държавно финансиране са включени шест частни детски градини и девет частни училища от шест общини, за които са необходими общо 1 856 135 лв.

За стипендии на учениците след завършено основно образование в частните училища ще се предоставят общо 283 904 лв. Средствата са разпределени за учениците от 46 частни училища на територията на 10 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
7
 
! Отговори
До 11 Korean soup преди 6 години
С единствената разлика че в България има плосък данък, нали ? Всички без значение бедни или богати плащат еднаква ставка. Аргумента ти щеше да бъде валиден, ако имаше прогресивен данък, ама...
34
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
частно училище с държавни пари = желязото е дървено
33
3
 
3
 
! Отговори
информация преди 6 години
Преди няколко месеца имаше статия в инвестора там подробно се описваше как частните училища не са взели ни един лев от тези ОТПУСНАТИ ОТ ЕВРОПА ПАРИ защото умните чиновници са вкарали такива условия за получаването им че обезсмислят финансовия модел на тези училища и те съответно не ги искат.После от европата ще питат абе ние ви подаряваме пари вие не ги раздавате шо тъй я шат кранчето.
32
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ХА ХА ХА,ДА ВИ ПИ КАМ НА ДЪРЖА-ВАТА ЩО ГИ НЕ ПЛАТИ НА ДЪРЖАВНИТЕ УЧИЛИЩА,ТЕЯ ЗА КВО СА ЧАСТНИ,МАЛО УМНА РАБОТА
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам идея ! Ако децата нямат успех над 4.50, да отпадат от образователната система ? М ?
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Губи ми се идеята за равнопоставеност на децата. За всички се отделят едниноари същи средства, без значение, дали родителите им са богати или бедни. Трябва да се осигурим една стабилна основа и за най-бедните, а тези, които имат възможности и желание, нека си доплащат за повече, но нека не забравяме, че всички деца получават по-равно.
29
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, трябва да има пари за децата на богаташчетата.Нали са предимно на герберасти.Трябва да им се помага с Държавни средства.
28
10
 
22
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Плащането на наши пари от данъците на частни училища си е форма на източване на бюджета на държавата, т.е. чист грабеж, и няма никаква връзка с качеството на образованието в частните училища. Разбира се дебеловратите демократи си прокараха закон, чрез който законно да просвояват средства от бюджета, но така става когато мутри управляват държавата.
27
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 19: *** така кажи бе, пич, че си кoмунягa. Още като стигнах до "герберастки" и не ти дочетох мозъчната пръдня. Нямам намерение да си губя времето да споря с радиото.
26
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данъците отиват за обществени разходи. Който доброволно се е отказал и няма нужда от общественото образование, си плаща и няма претенции. Но политиците са лобисти на частните училища и искат да приватизират образованието и да източват държавата чрез частни училища. Само едно образование остана неприватизирано и неокрадено. Дойде му реда и на него. Не може всичко изведнъж да се окраде. Трябва време.
25
17
 
11
 
! Отговори
Явор преди 6 години
Родителие на децата в частните училища са плащали данъци и то обикновено повече от средното за страната. Ако не виждате логика част от тези пари да се върнат към тях под формата на образование на децата им, значи, че сте затънали твърде много в собствената си глупост.
24
0
 
6
 
! Отговори
под игото преди 6 години
До Анонимен 18И кака Гинките тогава са имали положителна роля.Не като сега.
23
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За частната охрана на бащите им и пластичните операции на майките им трябва да плащаме. Те не са ли български граждани? Отказали са се от охраната на МВР.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До хахах 13: Ми значи си пърдящ
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даам, а някой мало.умен гербераст беше измъдрил, че парите следвали детето, но в такъв случай трябва да финансираме и чуждестранни училища, за тези над 100 000 деца, които учат в чужбина.Но то не е лесно да си алчен гербераст-физкултурник...
20
2
 
13
 
! Отговори
J.T. преди 6 години
До АнонименВ уредените държави има връщане на надвзети данъци.... Точно това е справедливо - данъчно облекчение за родителите, защото финансирането от държавата не е резонно. Обучението в частно училище е въпрос на личен избор и разходите си ги поема родителя.
19
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименАми ще ти го кажа с думи прости, та дано разбереш защо - защото това е твой избор, който ти си направил.А финансиране от бюджета на частно бизнес нащинание не трябва да има!Аз си стартирам частен бизнес и понеже имам лоби в герберасткия парламент си прокарвам решение държавата да ми финансирабизнеса.Та, ако бизнесът ти не е рентабилен - не го стартираш, а не източваш държавата, елементарно е!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частно училище,частна полиция,частна държава...тогава защо има държава Нема нужда.Щом населението не може да има равен старт поне в образованието,сиктер на държавата..През турско не сме имали държава и данъци за нас,а е имало образование на ниво от ентусиасти в килийни училища.Но е имало нормални българи.Киряк стефчофците са били рядкост и са ги сиктердосвали.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре е да знаем собствениците на тези училища в какви обвързаности са с държавата,дори е задължително да знаем като данъкоплатци къде отиват нашите данъци.
16
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ???: Абе много ми е любопитно защо тук пишещите считат, че данъците ги плащат само тези, чийто теца учат в държавни училища и детски градини?!??!? Нещо ми се губи логиката. "няма основание за подаряване на пари от нашите данъци" !?!?! Ами аз също плащам данъци, само че детето ми, което учи в частно училище, не получава нищо от тях, а държавата подарява моите пари на твоето дете бе, въпросителний. Сега схвана ли основанието?