Сексизъм, провокация, кич? ТВ "Алма Матер" със скандална реклама

Повечето от зрителите обаче не оцениха съдържанието на клипа
Обновена: 9 ное 2018 14:57 | 9 ное 2018 14:45,
249

Лоша реклама няма, гласи една популярна фраза. Водени от тази максима, явно и в студентската телевизия "Алма Матер" към Факултета по журналистика и масова комуникация към СУ, са решили да си направят рекламен клип, който обаче разгневи не един и двама.

Във видеото участва лично директорът на студентската телевизия Башар Рахал. Седнал на столче пред входа на най-стария университет у нас приканва студентите да се явят на кастинг за водещи в телевизията. И това, докато момиче в ролята на асистентка му носи кафе.

И, естествено, "кастинг директорът" я оглежда подобаващо. Отпред и отзад.

Независимо какви са били очакванията за тази реклама, отзвукът е недвусмислен. За дни клипът е гледан десетки хиляди пъти, а критиките са още толкова. Някои от хората отбелязват, че през 2018 г. е недопустимо да се допуска такава реклама, още повече и на студентска телевизия.

Според директорът на телевизия "Алма Матер" Башар Рахал провокацията в рекламния клип е търсен ефект, а лоша реклама няма - стига човек да може да си я защити.

"Не очаквахме чак такъв ефект. Телевизията съществува вече девета година, но досега никой не знаеше за нея", коментира пред Нова тв директорът на медията. И подчерта, че провокацията е била търсена.

А самото видео определи като "пародия и скеч".

"Обвинението е, че е пошло и сексистко, поне от това, което чета. Търсили сме няколко ефекта вътре. Далеч сте от мисълта, че не знам какво е сексизъм, как започна движението Me Too. По-скоро това е една пародия и ние сме целели да бъде пародия. То е очевидно, че е част от скеч", каза Рахал.

Инвестирахме около 50 лева в този клип, а в момента той се върти по всички медии, пресметна той обявата от маркетингова гледна точка. Рахал обясни, че цел на телевизията е "студентите сами да се изразят от свое име, а не някой да говори от тяхно име".

 Във Facebook Жана Попова, преподавател в СУ, поиска извинение.

"Г-н Рахал, казвам се Жана Попова. Изчаках да чуя Вашето извинение, но не го откривам. Преподавател съм във ФЖМК. Преподавам на студентите ни какво е пародия, ирония, сарказъм. Смятам, че това е слово, което трябва да бъде защитавано, за да говорим в обществото за стереотоипи, които понякога са доста страшни. Смятам, че трябва да бъде използвано по най-финия начин", посочва тя.

Бившият директор на "Алма матер" – доц. Светлана Божилова от факултета по журналистика на СУ, коментира, че явно има разминаване между посланието на клипа и нагласите у журналистите и студентите по журналистика. По думите ѝ клипът е гаф, но призова да се даде шанс на новия екип.

Преподаватели от ФЖМК остро осъдиха рекламния клип.

"Ние се ръководим от убеждението, че журналистиката не е шоупрограма, а публична гражданска професия, която има сериозен ангажимент към обществото. Именно университетът е мястото, в което студенти и преподаватели, заедно, утвърждаваме професионалните стандарти. Убедени сме, че лошият вкус е лоша реклама", пише в становището им.

Академичната общност не е стока, която се продава и купува, гласи още мнението на преподаватели в СУ.

"В този смисъл "шеговития" клип на Университетската телевизия "Алма матер" не бива да бъде подминаван като младежка провокация.

Смущаващ е не само клипът, но и пълната липса на прозрачност за това кой носи отговорност за него. Ние продължаваме да не знаем кои са членовете на Управителния и Програмния съвет на телевизията. Не знаем кой и какъв е външният продуцент, който ще се разпорежда с публичната собственост на Университета (материална и символна), но знаем какъв ще е крайният резултат от това. И той не е в полза на обществото.

Нека запазим Университета като място на свободния дух и да не го превръщаме в търговска площ на подменени академични ценности, призовават преподавателите в СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
9
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Защо ревете сексистки бил клипа я се огледайте и вижте колко калинки има постигнали нещо не защото са кадърни, а именно заради това което господ им е дал.
26
5
 
19
 
! Отговори
Аз съм сексист преди 5 години
Сексизъм - когато мъжът е с нормална сексуална ориентация, заглежда се по хубави жени, прави им комплименти и иска да прави секс с тях. Това понятие е измислено от феминистките мъжемразки , които са със сбъркана сексуална ориентация - тоест хомосексуалистки, които мразят мъжете. Понятието сексизъм и кампанията МеТоо са подигравка с истинските жертви на сексуално насилие , с истинските злоупотреби!
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Космополитни актьорчета-***. Като в Холивуд. Навсякъде са едни и същи ***.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жените поискаха секс революция и сега са равни, но май стана по-зле от преди..
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бездарен артист в България какво друго може да работи освен директор . Да го бяха кръстили поне конкурса "Сливки за народната власт " искренно щеше звучи и ще е вярно.Артистите освен да се евът за пари с "елита " и да лъжат народа за друго не съществуват. Не злобея , казвам както си е ! А клипа си е типично кръчмарски , каквато ни е културата и битието .
22
1
 
10
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
На интервю за водеща за Алма матер ТВ.Б.Р.: Имам два въпроса.Кандидат за известна: Изотзадзе не *** права!Б.Р. : Добре! Имам един въпрос!
21
3
 
21
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Клип като...клип,нищо пошло няма;едно кафе,поднесено от стройна блондинка.Пошлото е ако случайно пуснеш да гледаш Брадъра,където алкохол,цигари,простотии и цинизми се леят на минута по...килограм.Ама нали *** е...свикнал да си...чопли носа,карай да върви.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По- страшно това, коеот бившата директорка на ТВ каза, а именно, честудентите ще имат остъп до телевизията 3 пъти в месеца и медията ще стане комерсиална, ***, скучна и реалити ориентирана телевизия... такива имаме вече бол...:(
19
1
 
5
 
! Отговори
Сом преди 5 години
Ми какво очаквате от Башар Рахау :D)
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИзнам ко рикламираха ама няма да *** купя
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много неприятно същество е този.Мазен,хлъзгав, натрапчив бездарник.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че то ако не e сексистка каква реклама ще е, кво лошо има в красивите жени и сексапила *** от Алма Матер туй да кажат ?
15
2
 
8
 
! Отговори
Трандафор Босев преди 5 години
Не е кич, не е провокация, това е нещо съвсем нормално за нашето си ниво! Защо да се напъваш да мислиш нещо оригинално, като можеш просто да бъдеш себе си. Все пак това е световно известния Бешар Харал! Опа! Рахал, де! Той е филмова звезда, тв водещ, бохем и съответно ... директор на ТВ. Днес студентска, утре ... национална! Просто толкова си можем и така ни е добре! Пуснете турския сериал!!!
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЖенаАМи ако нямаш деца, няма да се разболяват и няма да имаш ангажименти с тях. Елемнтано :)За другите - еееемиииии
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, ако сложи едно фередже на мацето дето му носи кафе, съвсем друго обяснение ще има мюслито...а може като отиде в посолството на СА да си поднови паспорта, може и да не излезе !
12
1
 
14
 
! Отговори
Валентин преди 5 години
За мен най-скандалното е ,че тоз араб е директор на СУ ТВ - от къде накъде? Свършиха ли Българите? Някаква световна звезда със специални заслуги ли има този, че е сложен. Кой го е назначил на този пост? Заслужава депортация в бантустан.
11
6
 
17
 
! Отговори
Брей, брей преди 5 години
Сега гледах клипа. Нормален, лек и хубав, казва всичко. Преподавателите от ФЖМК са жалки сноби. Уважаеми преподаватели, къде са журналистите в тази страна???Не трябвали вие да ги създавате? И ако няма журналисти не значи ли че не сте си свършили работата. Марш в класните стаи където ви е мястото. Търсите евтина слава като плюете наща които не разбирате. Това в клипа е реклама, а не журналистика. Журналистите в момента седят и само ли жат задни ци. Променете нещо, ако можете. Успех!
10
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки е свободен да гледа накъдето си иска чул *** за сексизъм списанията плейбой секситки ли са. Ходеге в СА и слагайте бурките сексизъм било, че какво да е друго ако не е сексизъм. Секса между половете той забранен ли вече отрежете си тогава и силиконовите цици с една ножица да не ви гледаме по циците.
9
3
 
33
 
! Отговори
Жена преди 5 години
Кандидатствам за работа и въпросите са следните..... имате ли деца сама ли живееш на квартира ли си.... какво общо имат въпросите с работата...приятен ден без да отговарям и си тръгнах.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази май е повтаряла 4, 5 години...