Фабрика за мъже – училището за планинински водачи в Черни Осъм

Настоящата учебна година е първата, в която има нулев прием
12 дек 2018 08:20, Анисия Иванова
8

Фабрика за мъже. Това представлява училището за планинински водачи в троянското село Черни Осъм. Засега то е единственото в страната, където се изучава професията "планински водач".

От него са излезли големи имена в алпинизма и планински спасители, разказва пред Bulgaria ON AIR Тихомир Нешев, планински водач и спасител, възпитаник на училището, а в момента и преподавател в него.

Освен че учат, децата се забавляват и признават, че "обучението в училището ги изгражда".

Проблем и тук обаче е липсата на деца. Настоящата учебна година е първата, в която има нулев прием.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата са прости - вече нито мъжете са мъже, нито жените - жени. Всеки гледа да е на топличко зад някое бюро.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според мен ще е полезно да направят повече реклама из страната. Подозирам, че районните управления по образованието НЯМА да им съдействат, защото ще ги възприемат като конкуренция, но има и други пътища за реклама. Министерството на образованието може да издава брошура със сведение за всички специфични училища в страната, която да бъде задължително достъпна в училищата. Става дума за у-ща, където се учат да тъкат чипровски килими, у-ща за каменоделци, за изработване на музикални инструменти...
4
2
 
11
 
! Отговори
zvezdichka преди 5 години
Запознах се с две момчета, завършили училището в Черни осъм...когато ми се наложи да търся алпинисти за изолация на висок жилищен етаж. Да, бяха страхотни, отговорни, работещи и разказващи планински истории с истинска любов. Гледах в последствие и снимки от планинските им експедиции. Но социалната им реализация е близо до нулата. И върху това не е лошо да се замислят от училището.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещата са прости --ако училището беше близо до София или Пловдив желаещи шеше да има --това училище може и да е разположено в най-красивото място, но е далече, то в някакъв вид може би е интернат, не съм сигурен ,а на хората не им е приятно да са отделени от децата им с такова разстояние...все пак децата не са войници.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Банско има Гимназия по туризъм със специалност "Планински водач".Специалността е почти от 10 години.
1
0
 
8
 
! Отговори
Таню преди 5 години
При толкова туристически потенциал в родните планини, говорим за нулев прием. Да, тотално сбъркана нация сме си... Айди на адвокатчитата-а-а...