По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи

1 млн. лв. ще бъдат отпуснати по проект за образователна десегрегация
26 авг 2019 06:50, Александър Попов
116
По 20 лв. на ромчета първолаци, но за тетрадки и моливи
Снимка: Булфото, архив

До 20 лв. ще могат да получат ромчета от първи до четвърти клас, но те ще се използват само и единствено за учебни пособия - тетрадки, моливи, гуми, острилки, химикали, боички и др. Средствата ще бъдат отпускани от МОН по националната програма "Подпомагане на общините за реализиране на дейности за образователна десегрегация". Програмата има предвиден бюджет от 1 млн. лв., пише "Монитор".

За децата в предучилищна възраст и за учениците от пети до седми клас също е предвидено финансиране за пакети с учебни пособия и материали. Сумата за тях е до 15 лв.

За учениците в прогимназиални класове помощта може да скочи до 30 лева, тъй като изучават повече предмети и им трябват повече пособия.

Допълнителното финансиране ще бъде представяно на общините, за да могат малчугани в предучилищна възраст и ученици, които посещават сегрегирани детски градини или училища, да бъдат пренасочени към несегрегирани образователни институции и да им бъдат осигурени необходимите учебни пособия.

За транспорта до приемните образователни институции (такива, в които се обучават деца и ученици, които не са от етнически малцинства – б.а), също са предвидени допълнителни средства. Учениците или малчуганите от детските градини могат да получават до 20 лв. за карта за градския транспорт или до 1,40 лв. за билетче за всяко пътуване.

Превозът може да се извършва и с миниавтобуси с до 22 места или големи автобуси с над тази бройка.

Когато придвижването от кварталното училище до приемащото е за собствена сметка въз основа заповед на кмета на община или школския директор, финансирането е до 1,10 лв./км за малкия автобус и до 1,60 лв./км за големия.

Отделно за до 22-местните превозни средства ще бъдат давани и до 4000 лв. за поддръжка, а за големите – до 6000 лв. Когато по националната програма е сключен договор със специализирана фирма, то ще бъдат отпускани само до 1,65 лв./км за малките автобуси и до 2,45 лв./км за големите.

Всяка община, в която има ромски махали или квартали с преобладаващо население от малцинствата и има риск от вторична сегрегация на училищата или детските градина в района, може да се включи със свой проект, но се изисква и 10% самофинансиране.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: МОНпърволациромчета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
27
 
! Отговори
Предлагам преди 4 години
Парите, отделени за тази безумна инициатива, от която полза няма да има, да бъдат разпределени между трудовите пенсионери с най-ниски пенсии, за да бъдат подпомогнати да си направят по някой буркан зимнина.Защото при тези цени на зеленчука и това няма да могат да си позволят, а ако отгледат нещо в дворчетата си, ще им го оберат през нощта точно тези, на които МОН иска пак да дава незаслужени дарове!
44
1
 
45
 
! Отговори
Бобчо преди 4 години
Е сега кой е дискриминиран? Май не са ромите, а ние. Моето дете ще е първи клас, за него няма.
43
0
 
25
 
! Отговори
Никакви помощи! преди 4 години
До 1 (47)И това не става. Защото дори да им раздадат помагала на обща стойност 20 лв, бъди сигурен, че една част от родителите ще занесат въпросните пособия на някой търговец и ще се спазарят той да им плати 5-6 лв за тази стока.Изходът е само един - зверски глоби, ако не си гледат децата и ако не могат да ги накарат да учат съвестно. после децата в соц.дом, а родителите с принудителен труд да заработват издръжката им.Каквито и споразумения да сме подписали, пак ще дойдем до това решение.
42
0
 
25
 
! Отговори
Втора легия преди 4 години
Дискриминация на етнически принцип, родителите на хора да осъдят МОН- човците.!.
41
1
 
24
 
! Отговори
1 преди 4 години
Поредното харчене на наши пари! Като искат да ги подпомага,т да разрадат помагалата, защо пари, които как ще докажат, че са похарчени целево или пък да им дават бонове!
40
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много интересно. Мен никой не ме е интегрирал, никой не ми е давал пари даром за моливи, тетрадки или за покриване на транспортни разходи. Да не би... някои групи от обществото да имат повече права от други само и единствено защото са оцветени по определен начин? Не е ли това дискриминация?
39
0
 
24
 
! Отговори
мамка ви преди 4 години
ГЕРБ- Гангстери за Етническо Разбиване на България!
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за етническите българи един...
37
9
 
9
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Отивам на плаж... Почна триeнето...А че българите сме "разединени"..Е факт!Ш и з о и д е н народ сме... Още от нахлуването на османците... Тази национална черта - ни е чупила врата!РS. Лоботома застъпи на смяна и ме банна.Вие да му мислите - първата ромска държава в ЕСЧао!
36
3
 
10
 
! Отговори
Боко М.Б.60770 преди 4 години
Нека, избори идат!
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Циникако питаш герб и патриотите всичко е наред и дядото си измисля....след обещания за 300лв мин пенсия и полицай във всяко село тези хора са за бесене...
34
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
герб - граждани за етническо разколачване на българия
33
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в големия град е спасението-по селата вече българи са само над 80 годишни пенсионери комунисти на доизживяване
32
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Инвестицията в бъдещето на България. По селата има българи дето си мислят че са над закона, но един ден децата им или внуците им ще бъдат замеряни с камъни от малцинството което тогава ще е мнозинство,и ще бъдат принудени да изоставят заграбеното от бащите и дедите им и да го продадат на безценица.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До Анонимен 33"през годините на социализма нас ни възпитаха да НЕ бъдем расисти..."Ами то и през годините на демокрацията се опитват така да ви възпитават. Очевидно е важно за всяко едно общество. Ама изглежда не е по-лесно, отколкото да накараш ромчетата да учат.
30
0
 
29
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Чиста проба дискриминация! Какви са тези сегрегирани училища, официално такива няма, както и няма официално делене по етноси?
29
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо не за всяко дете, чието семейство има затруднения? С какво джинчето е превъзхожда другите деца? То може и в дворче да живее, пак ли ще бъде подпомагано? Безумие пълно! Учат децата, че са различни от малки.
28
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бацето никога няма да си остави електората.....жалко за българите които гласуват за него....аз бих се самоубил....
27
0
 
45
 
! Отговори
Пак ли дискриминация преди 4 години
защо само на ромчета, нима няма бедни българчета? Всичко е отврат в тази скапана държава, а е скапана защото *** я управляват! От *** пожарникар какво умно да се очаква?
26
1
 
38
 
! Отговори
А АЗ преди 4 години
СЪМ СЪГЛАСЕН С ПОСТА ПО - ДОЛУ - ДЪЩЕРЯ МИ Е С УСПЕХ 5.94 МИНАЛАТА Г., ВЛЕЗЕ В МАТЕМАТИЧЕСКА ПАРАЛЕЛКА, ТЯ СТИМУЛИРАНЕ ДА УЧИ И СИ ПОПРАВИ УСПЕХА НА 6.00 НЕ ЗАСЛУЖАВА ЛИ? КАК ЩЕ ВЪРВИМ КАТО НАЦИЯ, ИКОНОМИКА И ДЪРЖАВА, АКО ШАМПИОНИТЕ ГИ ОРЯЗВАМЕ, А ДАВАМЕ НА ИГНОРАНТИТЕ?