3 000 свободни места за студенти... Опасно е всички да станат висшисти!

Има почти 10 000 места, които няма как да бъдат заети
28 авг 2019 14:06,
58

Преди старта на академичната година 3000 са незаетите места във ВУЗ-овете. Най-много са свободните места в СУ "Св. Климент Охридски", където са обявени 1200 свободни места за приема с държавна поръчка и платено обучение.

"Основната причина е неправилно планиране, когато се разпределят местата. През юни са получили диплома някъде около 42 000 зрелостници, а свободните места са около 50 000. Съвсем естествено е тези 10 000 места да няма кой да ги заеме", каза директорът на 119-о ОУ Диан Стаматов.

Още по темата

Според него е опасно всички, които излизат от системата на средното образование да станат висшисти мигновено.

"Огромният брой кадри, които са решили да напуснат страната, е голям проблем. Друг фактор е това, че още в гиманзиите българските висши училища за съжаление не са много разпознаваеми", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на студентския съвет към Софийския университет Лидия Даскалова.

Диан Стаматов каза още, че нашите училища трябва да се променят незабавно, защото всяка изминала година губят своята конкурентно способност. В София пък нямало никаква рекламна дейност.

"Реформата във висшето образование завърши с тяхната автономия. Оттам нататък всичко се оставя на чакане - да дойдат студентите, да са добре подготвени.

Реформата в учебните програми е изключително изостанала и това е пример за липса на конкурентоспособност в европейския параметър, а и не само. Просто трябва да се събудят от тази дълга летаргия, в която са влезли академичните среди", допълни коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
17
 
! Отговори
до "истина е&qu преди 4 години
Така най-лесно и без разходи се държи народ в партер - слагаш *** да го управляват.
11
0
 
31
 
! Отговори
портиер преди 4 години
Едно е да имаш диплома. Друго е да имаш образование. Трето - да си умен, знаещ и можещ. Четвърто - да успееш. Пето - да живееш добре.
10
0
 
23
 
! Отговори
опасно преди 4 години
Още по опасно е да илязат толкова неграмотни с дипломи
9
3
 
8
 
! Отговори
everybodys free преди 4 години
Африканския псевдо инженер има по висок стандарт на живот карайки такси на Запад , отколкото бг инженера ремонтираш коли втора употреба внос от Запада.....
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Опасно, неопасно... те така си изкарват прехраната университетите.
7
2
 
22
 
! Отговори
истина е преди 4 години
В ДЪРЖАВАТА ОСТАНАХА САМО НЕКАДЪРНИТЕ И МЪРЗЕЛИВИТЕ .ВСИЧКО СВЯСТНО СЕ ИЗНЕСЕ НА ЗАПАД!! САМО ВИЖТЕ КОЛКО ПРОСТИ ХОРА НИ УПРАВЛЯВАТ И СИ ПРАВЕТЕ СМЕТКАТА КОЛКО УМНИ ЖИВЕЯТ ТУК !
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 20000 евро да направите заплатите пак ще емигрират там където страните са развити тук развитието е спряло и е на ниво средните векове с тия заплати по 500 800 лв няма кой да стане студент в европа има безплатни университети а тук да плаща и после да му предложат подаяние емигрират стават милионери и като емигрират и станат милионери си купуват летящи коли там са стигнали до летящ коли а тук всички са безработни и един хляб не може да си купят
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако вишуту беши сириозно ... що щеши дай упасну? Щеши *** наочи и да пиша ... па аз ко - стнах юризт от СУ шот леля у парламента му уреиди у ина канторъ и ся ходя да давам подкупи ...
4
1
 
36
 
! Отговори
BG преди 4 години
Образование на бройка ! Какво друго да очакваш - след като на университетите се плаща на БРОЙКА а не за КАЧЕСТВО - това е резултата !Една камара ... журналисти и "екперти" тръгнали да търсят къде бил проблема - това е проблема !Прием 2000 човека, завършват 20 - най - добрите и кадърните; в България - прием 2000 - завършват 3000 ! (допълнително записани :)
3
0
 
16
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ха ха!..Откак "образованието" ни мина на принципа "Бецален зи,бите!","университетите" се нароиха,мераклиите да станат милионери като "учат" штудентето станаха безброй,а..желаещите да бъдат "обучавани", нещо намаляват....Що така?!
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали това е целта !?!? Всички да сме образовани !?!?По скоро дайте да помислим сега как да го постигнем с "малцинството" ?Гринго индженер, Гринго хадвокат, Айше медсестра и т.н.
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл да учат години и след като са учили години да им предложал едни 500 800 лв заплата като може да отидат в чужбина и за няколко години да станат милионери и като станат милионери се пенсионират и си живеят ако са жени с готини мъже ако са мъже с готини жени всички ще емигрират по-света карат летящи коли а тук една тиква е премиер кой ще иска тиква премиер след като по-света карат летящи коли