Деца стават гении с... ментална аритметика

За високоефективната система говорят специалисти
21 окт 2019 11:13, Петя Славова
20

Що е то ментална аритметика? Главното за високоефективната система е смятането наум с големи числа с помощта на специално сметало. Първият ред на сметалото показва единиците, вторият е за десетиците, третият – за стотиците. 

След всяко упражнение децата запомнят все по-ярко сметалото в съзнанието си, докато в един момент изцяло престанат да го ползват. Тогава при смятане те си представят въображаемо сметало.

Чрез повторения и тренировки се изгражда памет за набор от сметки и операции и с големите числа. 

Менталната аритметика е подходяща за деца от 4 до 12 години – възрастта, в която мозъкът е най-гъвкав и те усвояват лесно всякаква информация.

Първоначално са изплашени, но после свикват. Децата се учат да правят и неща с две ръце - като например да рисуват. Това разказаха в "България сутрин" преподавателите Ралица Стойкова и Даниел Георгиев от SmartyKids.

"Тази концентрация и скоростно смятане правят децата бързи, развиват и двете полукълба на мозъка, когато той е най-пластичен и прави разликата, когато станат възрастни", обясниха те пред Bulgaria ON AIR.  

Родители споделят, че след заниманията с ментална аритметика децата им са подобрили успеха си не само по математика, но и по други предмети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
направи ми впечатление демонстрацията как децата разпознават числа до сто според конфигурацията на пуловете. Защо е необходимо? Конфигурацията на пуловете е далеч по-сложна от написването, което ние познаваме. Децата не са във втори клас, за да се очаква от тях единствено прости операции. Защо се губи време за запаметяване на образи, които за нищо не служат? Ако беше някаква писменост, например корейски, японски, китайски, досега да бяха научили поне 500 знака. Пак ще им развива зрителната памет
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
то и "не менталната" математика развива мозъка ама нейсе
17
0
 
0
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Те там учат умножение в 7 клас, изостанала работа.
16
1
 
3
 
! Отговори
Инж преди 4 години
Всеки орган се развива ако се упражнява. Покрай години работа с 16-тични числа мога да смятам наум и с такива. Има и формули за съкратено умножение. В масовия случай първите две цифри и порядъка, са достатъчни като точност. Нищо гениално няма в това. Шахматисти играят без дори да гледат дъска. Но - какво друго умеят да правят? Гении е бил Моцарт - пишел е музикални произведения от дете. Децата да играят игри със стратегии, поединично и в отбори. И да сменят ролите в играта.
15
1
 
9
 
! Отговори
Lora преди 4 години
Някой е открил топлата вода. Ментална аритметика или Mental Math е включена в програмата на основното образование във Великобритания отдавна. Не защото искат всички да са гении, а за да научат децата на практически умения. Човек като е в магазина смята наум не си води бележки.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гениите не се създават, те се раждат такива, но нищо вие се водете по акъла на разни шарлатани и си вярвайте че вашето дете е по-по-най.
13
7
 
7
 
! Отговори
човек преди 4 години
Рядко срещам подобна малoyмна статия. Развивали са се чушки!Аз уча моето дете на математика всеки ден в къщи.И той прави непрекъснато опити да смята наум, а в тетрадката вместо да изписва решението на всяка задача написва готовите отговори.И всеки път му повтарям, че не искам да стане нито индийски факир, нито халваджия или бозаджия да пише в тефтера някакви цифри.Истинските гении учени си ползват чернови, белови и си записват всичко, хамалогията е за факирите по панаирите!
12
2
 
2
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 12Били са под монголо-татарско - все тая!Даже е по-зле бих казал.
11
5
 
2
 
! Отговори
Рускиня до 10 преди 4 години
"чипа им е повреден и освен за крепостни граждани за друго не стават"---------------------------------------------------------------------------------------------Я пък кой се изходи по въпроса - да не би руснаци са били 500 години под терско робство?
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руското сметало беше по-хубаво. На един ред имаше по 10 пула, 5 светли и 5 тъмни. Имаше ред с малко пулове, който бележеше десетичния знак. Тъй, че можеха да се събират и изваждат по десетичната система числа с милиони и десетохилядни. Руското сметало е с разположени хоризонтално редове и пуловете се отмятат наляво и надясно, което е по-бързо. Децата тук показаха събиране и изваждане само с цели едноцифрени числа, вярно , бързо, но диапазонът е минимален.
9
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
руска система за ментално развитие, обаче чипа им е повреден и освен за крепостни граждани за друго не стават
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До смокНа никой не му пука, кой и с какви психични отклонения е в кръга на познатите ти!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смок, смятането е умствена дейност, за която, първо, отговаря(т) определен(и) участък (-ци) в мозъка; второ, те могат да имат по природа различна способност за развитие; трето, развиват се с упражнения. Има хора, които си поставят за цел да развият точно такива умения и го правят методично, ден след ден в продължение на години. Не е свише. Има и места по света, където ден след ден, ред след ред научават наизуст много дълги текстове, свързани с религията.....
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
поредната хитринка за да взимат парите на амбициозни родители
5
2
 
6
 
! Отговори
Паисий преди 4 години
До 1Ема, "ментален" звучи по-"демократично". Някак.
4
9
 
9
 
! Отговори
смок преди 4 години
Познавах един, който смяташе наум корен квадратен от 8-цифрено число, с точност до 5-тия знак. Човека не умееше нищо друго и си беше с психични отклонения.Смятането отдавна не е умствена дейност.
3
1
 
8
 
! Отговори
гейнии преди 4 години
Добре че от МОН не четат такива статии.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Окрили топлата вода. Затова в първите класове в училище си позвахме сметало. До 12 годишни обаче нормалните деца вече отдавна могат да смятат "ментално" и нямат нужда от сметало.Очквам някой да открие Висио-обучение, при което революционно да се изпозват книжки с картини за да се разива въображението на най-малките.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ментален значи умствен. Всяка аритметика е умствена дейност. Друг е въпросът, че сега хората прехвърлят дейността върху машини и за минимални сметки; т. е. не си поддържат мозъка в изправност. От 90-те години, според официални международни изследвания, обхващащи развити и малко развити страни, умствените способности на населението неотменно намаляват.Със сметало се смяташе в СССР в магазините. Който не е видял, едва ли може да си представи с каква огромна бързина касиерките събираха числа.