Красимир Вълчев окончателно: Учебната година започва присъствено

Класовете може да се разделят, обясни министърът
Обновена: 17 авг 2020 11:36 | 17 авг 2020 10:05, Петя Славова
58
Красимир Вълчев окончателно: Учебната година започва присъствено
Снимка: БГНЕС

"Решението новата учебна година да стартира в реална учебна среда е окончателно. Още през юни имахме разговор с колегите от ЕС, че всички страни ще стартират присъствено.

Следващата година ще е трудна за всички ни. Но трябва да намерим формулата – да сме предпазливи, но и да живеем нормално". Това коментира пред Нова тв министърът на образованието Красимир Вълчев. Той призна, че най-трудно ще е за първокласниците, които трябва да придобиват базови умения. 

За следващата учебна година от министерството са се спрели на стратегията на превключването – когато има болни, класът или училището веднага ще преминава във варианта на обучение в електронна среда.

Още по темата

Само по медицински причини децата ще могат да бъдат извинявани от присъствено обучение, уточни министърът.

Министър Вълчев коментира, че в един клас няма как да бъдат разделени децата и да бъдат накарани да носят по цял ден маски, но могат да бъдат разделени класовете, по примера на детските градини, които са отворени още от май месец.

"Ако едно дете е болно или е застрашено здравето на голяма група деца, преди излизахме в грипна ваканция. Това беше чиста загуба на време. Вече до 30 дни ще има възможност за обучение в електронна среда", обясни министърът и добави, че деца с компрометирана имунна система, ако е болно детето, си учи вкъщи, заедно с класа, като за това ще е нужна подкрепата на учителите.

"С промени в Закона тази форма ще стане много гъвкава и удобна за децата. Нека се прави разлика между дистанционно обучение и такова в електронна среда – в такава среда детето присъства в класната стая чрез електронно устройство", заключи той.

По-големият проблем е с родители на ученици и възрастните им роднини, които имат заболявания, но няма как да бъдат разделени. В края на седмицата ще има работна среща по всички тези въпроси, допълни Вълчев.

Кирил Вълчев коментира и ситуацията с протестите в страната. Според него, премиерът е предложил мерки, които отговарят на исканията на протестиращите, но за да се случат е необходима нова Конституция.

"Надявам се с тези предложения да се потуши гражданското недоволство, въпреки че те са първоначални. Те трябва да бъдат обсъдени.", обясни министърът и допълни, че голяма част от хората искат предвидимост в тези времена.

"Като правителство не можем да се месим в законодателната власт. Факт е, че в тези протести се смесиха желанието на младите да живеят по-добре, но няма как да направим по-добро общество, ако се настройваме едни срещу други, размахваме юмруци и издигаме бесилки. Виждаме и надничащи политически интереси, както премиерът ги нарече – политически шмекери, зад които прозират интереси от Дубай. ГЕРБ залага на съзидателното начало и ще продължава да го прави",  заяви още Вълчев.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
32
 
! Отговори
А ,не преди 3 години
Само да не ми говорят за дезинфекция и дистанция-това е класна стая с 30 деца ,есенно-зимно време при затворени прозорци, а Covid-19 e ВЪЗДУШНО-КАПКОВА ИНФЕКЦИЯ!!!Човек като говори създава аерозол на 2-3м от него.
7
10
 
33
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ами естествено ,че ще се държат за присъствено обучение ,след като 6м си клатиха краката и не измислиха работещи и адекватни онлайн платформи за обучение.Пък и повечето учители са тотално компютърно неграмотни и карат по стари соц. шаблони.Министърът да си пуска децата с градския транспорт ,после хиляда деца на ден в училище и да спи спокойно ,че неговите няма да го хванат.Некадърници арогантни.
6
5
 
40
 
! Отговори
УЖАС преди 3 години
Сега като започнат есенните грипове ,голям кошмар ще стане-кое е грип, кое е Covid-19!?Кой ще плаща за тестове?В едно училище винаги ще има по няколко болни/ако не се крие ,разбира се/.Децата се смесват по коридорите, 20-30 деца в класна стая, един учител обикаля няколко паралелки на ден, една смяна е няколко стотин деца-чудесни условия за епидемия.Пълен ужас,децата имат баби ,дядовци, някои болни родители.2/3 го карат леко ,ама някои "гушват букета".Няма гаранция за никои.
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво разбира празно гледащия министър под "интереси от Дубай"? Черепа сега пребивава там, но там има имоти и прекарва по-голямата част от годината още няКОЙ... Последния обаче дърпа конците и не е неудобен на предкулусието, което управлява чрез охранители, калинки и всякакви други профани, събрани от кол и въже въз основа на критерии алчност, наглост, безочие и всякаква липса на достойнство.
4
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Примерът с детските градини е неуместен. Родителите решават, дали детето ще я посещава или не. За училище -няма как, детето ще пропусне материал и тнт. Отново нищо не се предлага като план. Почваме учебната година, пък ще видим....
3
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не министър,за образованието е нужна тотална революция и всичко преподавало още от соца да бъде изметено.Над 60 г не бива да има учители.Намалете женорята.Никога да не бъдат с реална власт.Никакви жени.Но това ще стане ,когато падне мутрата ,която бърка всичко.Мутри-вън.
2
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А можеха да надградят направеното онлайн обучение?Но как като 90% от учителите са над 65 години и на практика провалят всеки порив за прогрес в образованието.Децата питайте,другари.Те искат онлайн.Това е бъдещето ,за малко го уцелихте ,но заради кефа на изкуфялите женоря пак ги връщате в клас.И то в риск.Жените съсипаха образованието.
1
8
 
34
 
! Отговори
Мутри-вън преди 3 години
Когато почнат да се разболяват друга песен ще запеете.Изключително арогантно отношение към децата на България.