Какво ядат в децата в градините при 4 хранения за 2.50 лв.?

Да има представител на РЗИ при сключване на договори, иска експерт
12 окт 2020 09:30, Петя Славова
74

Успоредно с кривата за новооткрити случаи на коронавирус, която следим повече от половин година, нараства една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване.  Проблемът има решение, но има и редица неприятни изключения. Какво ядат децата в градините и училищата?

"В областта на детското хранене има наредби и препоръки, но явно няма достатъчно ефективен контрол. Пържени храни да се предлагат е забранено от много време. Имам информация от села и малки градчета, където училищата са си направили договори със снабдители и там има нормални, свежи продукти. В големите градове тези снабдители осигуряват храна на много детски заведения и нямат възможност да правят доставки всеки ден", каза специалистът по хранене и диететика проф. Стефка Петрова в "България сутрин".

Тя добави, че е забранено храната на децата да се приготвя от замразено месо, тъй като химическият състав е доста по-различен.

Още по темата

"Размразените месо и риба имат абсолютно различен състав. Детските заведения имат делегирани бюджети за изхранване и всички нужди. Оказва се, че парите, които могат да бъдат отделени на дете са около 2,50 лева - за закуска, плод или зеленчук между закуска и обяд, обяд и следобедна закуска. Това са 4 хранения", обясни тя.

По думите ѝ качеството на млечните продукти трябва да е по БДС, но когато го дегустират няма вкус на истински млечни продукти, а на имитиращи.

"Имаме в новата наредба колко тестени закуски е позволено да се дават - не повече от 2 пъти седмично. Това е съгласно препоръките на Световната здравна организация. Децата не искат да ядат увехнали зеленчуци, некачествени плодове. Важна мярка трябва да е увеличаване на бюджета на детските заведения, за да могат децата да се хранят качествено", подчерта проф. Стефка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът по хранене и диететика отбеляза, че при сключването на договори със снабдителите трябва да има представители на РЗИ-тата.

"Липсата на ефективен контрол е съществен фактор за проблемите. Децата между 3 и 7 г. имат 20% наднормено тегло. Много деца идват в детските градини ненаучени да консумират зеленчуци и плодове. Голямото количество сол и захари идват от домашното хранене", посочи проф. Петрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
6
 
! Отговори
до Мая преди 3 години
Що бе Майче, БСП като бяха на власт различно ли беше? Що само Баце обвинявате?
39
1
 
10
 
! Отговори
Фантасмагории преди 3 години
Как здравословно ще нахраниш дете за 4,50 на ден????!!!Друг е въпросът, че има родители като комшийката ми, която дава за "вечеря" на децата си шоколадов вафла и шишенце боза. Ами това искали.... И семейството не е финансово притеснено...
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото, което ядат и пенсионерите с 200 лв. пенсия, след като си платят сметките
37
3
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Мила г-жа Златарева! Пропуснахте да кажете и че ги наливат и с Кола и други отрови.
36
2
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Свят ми се зави,като видях на едно място как тъпчат деца с пържени картофи с сирене...
35
2
 
21
 
! Отговори
Мая преди 3 години
За следобедна закуска филия хляб, намазана с халва...халвата разбъркана преди това С малко водичка, за да може да се намаже. И да, геноцидът започва от децата ни, но разбирам, че има много хора, за които това е съвсем в реда на нещата. Всичко си е супер, така както е, да не го бутаме, че не се знае какво ще дойде след това/че да не дойдат комунистите. На първо място сме по смъртност в Европа, на последно по доходи. Да живее баце и ГЕРБ! Продължавайте да го крепите.
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я, да земете и да си кажете на кои общинари са фирмите снабдителки, какво спечели Зоров и на кви цени продавате продуктите на детските градини... Щото краставици за по 3,50 и кисело млеко по 1,50 малко ли ви е... Явно некой иска да крадне още повече и сега се почва да се шуми... В училището ни не могат да изгонят фирмата за бюфета от 10 години...
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОПРАВКИТЕ В НАРЕДБА 5 ПОМЕСТЕНИ В ДВ БР 85 ОТ 2.10.2020Г ПОЗВОЛЯВАТ НА РОДИТЕЛИТЕ ДА ВЛИЗАТ С ДЕЦАТА В СИ В ДГ ПО ПРЕДВАРИТЕЛНА ДОГОВОРКА С УЧИТЕЛКИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА ПРЕБИВАВАНЕ ЗА ДА МИНЕ АДАПТИРАНЕТО НА ДЕТЕТО ПО ЛЕСНО И С ПО МАЛКО СТРЕС- ТОВА ТРЯБВАШЕ ДА СТАНЕ МНОГО ПО РАНО, ДА УРЕДЯТ И НОСЕНЕТО НА ХРАНА ОТ МАМА, А ПОСЛЕ И БРОЯ НА ДЕЦАТА ДА УРЕДЯТ КАТО В ЕВРОПА- 8/10Д В ГРУПА, 35 ДЕЦА ВЕЧЕ ДГ С ДИРЕКТОР- ВИЖ ДОКУМЕНТИ КОИТО УРЕЖДАТ ДГ В НОРВЕГИЯ, ДАНИЯ, ГЕРМАНИЯ....
32
1
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
Какво ядат ли-ами на тиквата ластуня,много ясно.Вие какво друго искате за калпавия матрял???
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ggg Имаш право, но децата освен да се гледат трябва да се социализират.
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия двете криви от текста са свързани, на разпространението на ковид 19, но нараства и една друга крива - тази на хората с наднормено тегло и страдащите от затлъстяване. Връзката съществува и трябва за тия хора да се вземат мерки, а не за всички.
29
2
 
2
 
! Отговори
Не излизат сметките преди 3 години
ГЕРБ-ерската кетъринг фирма: ... малко ни плащат. Едвам ни стигат парите, за да закрепим по 1 развалена чушка и суха питка за дете. .. но поне няма да затлъстяват.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мерки да спазват затлъстелите щом са застрашени, а не всички да носим маски щото те били застрашени. Щом са застрашени те да носят маски. Ние не се тъпчем наблюдаваме се и затова не сме дебели. Освен това моля спазвайте задължително дистанция.
27
0
 
16
 
! Отговори
ГЕРБ преди 3 години
Борим се със затлъстяването в училищата. Епа кАжете едно благодаря бе!
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И пак 1млн.байганьовци ще гласуват за главния байганьо докато той им изтравя децата...
25
0
 
11
 
! Отговори
Цвети Караянчева преди 3 години
За отличниците - децата на депутати от ГЕРБ, ще осигурим достъп до парламентарния стол!Епа кАжете едно благодаръ!
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ядът по-качествена храна от учениците за 4-5 лв на ден. В това може да бъдете сигурни.Крайно време е родителите и цялото общество да научат кой стои зад тези сделки , какви комисионни се вземат и чии пари се разиграват за сметка на'' добра загриженост'' и ''големи постижения''
23
7
 
10
 
! Отговори
ggg преди 3 години
дръжте си ги вкъщи,никой не е длъжен да ви ги гледа,аман..
22
3
 
9
 
! Отговори
Св преди 3 години
Много ми е смешно като някой каже - ми то наследствено. Ми детето гледа как тъпчеш вафли и снаксове и не пиеш вода, а кола, "натурален сок" и то попива. После кит и китче. Всеки път като видя снимки от ВСВ - Аушвиц, се сещам как пък всички евреи са нямали генетична предразположеност към затлъстяване. Това е доказателство, че генетичната предразположеност влиза през устата и очите.
21
0
 
17
 
! Отговори
Съпоставка преди 3 години
В училище: 4 яденета за 2.50лвВ парламента: 4 кюфтета за 2.49Истината.