Министър Денков: Онлайн обучението - при 10% заразени деца и учители

Родители могат да заявят до 30 дни обучение от вкъщи
9 сеп 2021 09:43, Петя Славова
31
Министър Денков: Онлайн обучението - при 10% заразени деца и учители
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди началото на учебната година и четвъртата вълна на коронавируса в страната министърът на образованието Николай Денков обясни, че при висок процент на заразени деца - до 10% или висок брой заразени учители се преминава към онлайн обучение.

Още по темата

"Другият случай е, когато здравното министерство излезе със изрична разпоредба, че училищата трябва да бъдат затворени или наред с другите заведения, или съответно трябва да бъде намален присъственият прием - тогава може да се мине на ротация", обясни пред БНТ министърът.

Децата от първи до четвърти клас няма да носят маски в клас, но трябва да са с тях в коридорите, защото се срещат с други деца от други паралелки, каза още Денков.

"Когато учителят е на разстояние от учениците, може да говори без маска, защото трябва да преподава, но ако се приближава до учениците, с цел намаляване на риска, трябва да си сложи маската", уточни министър Денков.

Има огромна разлика между затворените помещения и открития въздух, заяви министърът. Заразяването става през така наречените аерозоли, които в отворено пространство много бързо изсъхват, а в затворените помещения се натрупват. Това е и причината да се носят маски на закрито.

Министърът на образованието обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете.

"Ако говорим за период над 30 дни, има по-специален режим. Трябва разрешение от началника на регионалното управление по образование и то с уверение, че ученикът е мотивиран, учи се добре, с други думи, може да го направи, но няма да изпадне от системата, а ще използва дистанционното обучение максимално ефективно", уточни Денков.

МОН предприема мерки според медицинските изисквания за намаление на рисковете. При установен случай на ковид на учител или ученик от един клас, всички контактни лица от паралелката трябва да бъдат карантинирани. Има режим на установяване и на други контактни лица, но обикновено това са децата от една и съща паралелка.

"Има огромна промяна на насоките от миналата година. Миналата година точно според области изцяло се затваряха учебни заведения и това е много различно спрямо сега. Това беше един от основните оплаквания миналата година, че се затваряни училища, в които не е имало много заразени лица в които паралелките е можело а бъдат разместени", обясни министърът.

Министерството на здравеопазването има право да затвори заведения от даден тип, но ако училищата могат да продължат, ще го направят на принципа максимално присъствено обучение, с минимален риск за учителите и учениците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Горно нанадолнище преди 2 години
Електронното училище е пълна пародия а всички реват че присъственото било рисково и опасно. 2 години от тая пандемия и толкова простотии, мерки и промити мозъци. Или караме по нормалния начин или директно ни пускайте във ваканция докато не спадне броя на "заразените". Така или иначе по ваща логика: "на който му се учи - че намери начин да учи". Писна ми вече от всичко, а като гледам начина на мислене на повечето хора ми се повръща, явно целия локдаун и мерки дават резултат при някои хора...
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обявява се грипна епидемия при 200 болни на 10 000 души! Обявява се тъмночервена зона КОВИД при 500 заразени на 100 000 души, което приравнено прави 50 заразени на 10 000! И защо т+по и упорито не правят разлика между заразен и болен?! И с какви тестове работят!? Американците отрязаха разрешителното на едната китайска марка ПЦР щото това КОВИД, грип .... все КОВИД+ го изкарва?!
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Министърът обясни, че родителите без проблем могат да заявят до 30 дена обучение от вкъщи за своето дете." "Обучение от в къщи"- какво означава това, ОЕСР или детето само да учи в къщи без учител?? И министърът ще каже ли най-после, ще имали тази година ОЕСР във всички училища, или пак нищо не са направили и всичко е само празни думи на лист хартия, и отново ще има масово откази на подадените заявления с думите: "В нашето училище няма възможност за ОЕСР" ???
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#25 Никакви тестове с клечки в носа, има тестове за деца тип "близалки" и чрез слюнка, такива използват в училищата в другите държави.
26
4
 
4
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
И по 1000лв на родител да си гледа детето/цата
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие луди ли сте да тестват деца бе? С клечката в носа? И кой ще ги тества? Госпожата? Че да им спука носната преграда и да ги осакати за цял живот. Медицинската сестра е само 1 за цяло училище. Как я виждате тая работа? Тук се опира до съвестта на родителите. Дали ще го пуснат болно на училище или ще си го оставят у дома.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В класните стаи нямат чешмички децата.Как ще се случи това"фанатично миене на ръцете",което прероръчват експертите?Никакво миене на ръцете няма да има. В училищата препарати за миене на ръце няма за общо ползване в тоалетните, нито на друго място.В детските градини заради делегираните бюджети също тези препарати се крият само за пред РЗИ и препаратите за дезинфекция са лукс.Директорите на градините заради икономии следят стриктно домакина по колко препарати от 2 та вида дават.Лелките ги крият.
23
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 30 деца в една паралелка това са 3 деца. Но няма кой да ги установи понеже не се тестват децата.
22
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не могат да обхванат карантинираните, нямат ресурс да проследяват контакти, та ще имат възможност да следят за мерките.... Тоя план не струва и хартията на която е написан.
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как ке ги установят, като не тестват?По статистиката за починали и стигнали до интензивното ли?
20
15
 
8
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Не маскирайте децата, гадове!
19
12
 
16
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Нали е ясно какво ще се случи като пуснат присъствено обучение в училище без маски за ученици и учители! Скоро отново ще сме първи в света по смъртност от коронавирус. В момента сме на 18 място изпреварвайки всички цивилизовани страни в света.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе и да ми цъкаш минуси, това няма да възкреси умрелите
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жална ви майка началото на октомври....
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този нормален ли е, на едно училище с 1000 ученика 100 болни. В национален мащаб означава от 600 хиляди ученика 60000 болни само деца, ми като сложим и другите .....мазало
15
13
 
11
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Целта е да се премине в 100% дигитализирана среда. На децата ще им преподават ботове. Ще ги държат под ключ и зомбирани. Както и нас. Това е целта на пландемията от самото начало. Ваксините и сертификатите, които получавате срещу тях са първата стъпка.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експериментите в образованието доведоха до неговото заличаване.
13
2
 
16
 
! Отговори
Учител преди 2 години
Денков е напълно неадекватен. Кому е нужен този експерт? Какво ще стане ако децата отказват да носят маските и ги хвърлят? Ще глобяваме родителите? Това си е чиста проба измиване на ръце.
12
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
жалка история, какви 10% ,при 10% нещата са изтървани,.учениците са не само в клас те са и в градския транспорт и става големия миш маш. Колко пъти трябва да повтаряме едни и същи грешки водещи до по 150 умрели на ден и шампиони по смъртност в Европа
11
1
 
7
 
! Отговори
джави преди 2 години
Галин Костов,заради такива като тебе сме на тоя хал