МОН: Без тестване за ученици, ако половината клас има сертификат

Новите правила разрешават на частните училища сами да купуват тестове
Обновена: 24 ное 2021 20:11 | 24 ное 2021 19:13, Анисия Иванова
55
МОН: Без тестване за ученици, ако половината клас има сертификат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ако половината от учениците в дадена паралелка имат "зелен сертификат", т.е. са ваксинирани, преболедували или имат антитела, да могат да се върнат в клас без тестване. А останалите да продължат да се обучават дистанционно.

Това е записано в актуализираните Насоки за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в училищата, които бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката днес.

Новите правила разрешават на частните училища сами да закупуват тестове за учениците от V до XII клас, за да възстановят присъствения учебен процес, без да чакат доставка от държавата. Тестовете трябва да отговарят на изискванията на Министерството на здравеопазването (МЗ), които важат и за тези, купувани от държавата. Това не отменя ангажимента на Министерството на образованието и науката (МОН) да предостави на частните училища безплатни тестове, когато такива бъдат осигурени от МЗ.

МОН предложи посочените две промени, за да ускори връщането в училище на колкото може повече ученици въпреки недостатъчните количества тестове, получени досега.

По данни от информационната система на МЗ ваксинираните ученици в страната са 6,84%. Преболедувалите ученици от V до XII клас са малко над 19 000. МОН не разполага с данни за учениците с антитела.

Регионалните управления на образованието в страната бяха информирани за промените още днес. Очаква се училищата, които изпълняват новите условия, поне частично да възстановят присъственото обучение за учениците от V до XII клас още от понеделник, 29 ноември т.г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какъв е този зор за присъствено, не разбирате ли какво следва след това??
24
19
 
7
 
! Отговори
Учител - географ преди 2 години
И какво излиза....аз след като съм работил 20+ години в системата на образованието, накрая някакъв индивид, който не си учи уроците, не си пише домашните, което е системна практика на днешните ученици....да ме затрие, защото не спазва мерките! Няма да стане! Или процесът ще е взаимен, или просто няма да го КАРАМЕ ТАКА! После защо учителите посягат на децата ви и не знам какво си....Ами ето защо!
23
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата работа е зеления рестарт и един милярд роби и богаташите да дишат чист въздух . Не е толкова до загриженост
22
19
 
4
 
! Отговори
Учител - географ преди 2 години
Мога да се представя с истинското си име, ноооо, мерси, не желая! Към всички, които ни упрекват - рядко пиша в сайтове, но след като видях тази НОВИНА...ми се зарадваха очите, защото наистина ситуацията изобщо не е ДОБРА....елате да видите какво става в час - никакви маски, децата се хранят, ти им правиш забележки, кашлят, някои дори болни идват - значи аз да се ваксинирам, да ги пазя, а те?! Алооо, родителите, в УЧИЛИЩЕ ги пускате, а не в АВРАМОВ дом! Нека се пазим взаимно! Не са само те тук!
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 тоз е някои от ваксърските *** едвали е учител , някъв гол *** джаба
20
0
 
17
 
! Отговори
Ех учителю преди 2 години
Тия за които говориш се казват деца очевидно нещо, което ти явно нямаш след, като се изказва по този просташки начин.
19
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учител , напускай и без това си някъв слаб пияндурник
18
2
 
22
 
! Отговори
До учител преди 2 години
Ами тръгвай си бе нали знаеш, че няма незаменими хора. Като не ти изнася изчезвай.
17
33
 
2
 
! Отговори
Учител - географ преди 2 години
Ваксинирайте ги тия най-после! Няма аз с тресене да влизам в часовете! Трябва взаимно да се пазим! Кълна се, че ще напусна системата, след 20 г. къртовски труд....и ще осъдя гимназията за тройно обезщетение!
16
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ебетеси майката долни ***
15
0
 
22
 
! Отговори
Такааааа преди 2 години
Разбирате ли как подгряват водичката на жабетатааа??? Още ли някой си мисли, че всичко е за животецът на уфсътъ??? Сваляме възрадтовата граница все повечеее, за здраве де, да не си помислите нещо друго!
14
2
 
31
 
! Отговори
Бате Сечко преди 2 години
Не позволявайте това да стане...!!! Това са Сатанински процеси, и не целят нищо добро...
13
1
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
оставка незабовно смешници!
12
1
 
31
 
! Отговори
KILL BILL преди 2 години
Въртят-сучат, гледат и децата под ножа да прекарат. Турците са ги взимали за еничари, но глобалистите са още по-страшни!
11
1
 
38
 
! Отговори
Дойдохме си на думат преди 2 години
Леекичко полека в редичка към ваксинирането на деца - И естествено ще се намерят родители които ще припяват "колко е удобно", "как ще се върнем в клас" "аз мога да съдействам както за тестовете" "Ето виждате ли? - нищо страшно няма" и пр.овчо блеене. Докато всеки егоистично вижда в проблема само битовото си неудобство, никога няма да види истинския проблем - ФАШИЗЪМ И СЕГРЕГАЦИЯ, ОТНЕМАНЕ НА ПРАВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ НА ЗДРАВИ - ПОВТАРЯМ ЗДРАВИ ДЕЦА. Разделяне и на децата на такива и онакива.
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бас , че таз новина ще я смотат в края на сайта само след 5 минути
9
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И децата ли на абокат ги искате бе зверове???? И да свършат като кунчев ли??
8
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откриха 5 деца, после 0, скатаха се за една седмица да отшуми всичко, и пак цъфнаха с намеците си, че училищата били развъдник на ковид.
7
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв зелен сертификат, кой нормален ще набоде детето си с тази п.о.м.и.я?
6
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вас не опазихте , поне децата ще ги опазите ли ?