Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов

"Аз искам да те помня все така" е произведението, което се падна на матурата
Обновена: 18 май 2022 13:54 | 18 май 2022 11:16, Анисия Иванова
56
Зрелостниците пишат за "Споменът - скръб и утеха" при Дебелянов
Снимка: БГНЕС

"Споменът - скръб и утеха" при Димчо Дебелянов е темата на интерпретативното съчинение, по което пишат  абитуриентите на матурата по български език и литература, а произведението - "Аз искам да те помня все така".

"Тежестта на думите" е формулировката за есето. Темата за есе не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.  

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

В първата част на матурата по български език и литература се наблегна върху прилагането на книжовните норми и четенето с разбиране. Във втората част се изискваше познаване на изучаваните литературни произведения и способност за тяхното тълкуване. В една от задачите се очакваше зрелостниците да открият темата в откъс от неизучавана творба, а в друга – да съпоставят интерпретацията на една и съща тема в изучаван и в неизучаван текст.

Общият брой на въпросите остава непроменен – 41. С избираем отговор вече ще бъдат само 22 от тях – с осем по-малко от миналата година. 16 са задачите с кратък свободен отговор. Други две ще са за създаване на текст в рамките на четири-пет изречения. И през тази година максималният брой точки на матурата ще е 100.

Съчинението или есето ще носят най-много 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

 Младежите имаха 120 минути, за да създадат текст с обем до четири страници.

Съчинението е върху изучавана творба. То предполага зрелостниците да  разкодират ключовите думи в заглавието и да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се очаква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства.

46 661 младежи подадоха заявления за явяване на днешния изпит. До него бяха допуснати 44 206 зрелостници. Останалите не са завършили успешно XII клас. На матурата се явиха 43 028 души, което е 97% от допуснатите.

Един карантиниран зрелостник се е включил в изпита в Габрово при спазване на всички санитарно-хигиенни препоръки на Министерството на здравеопазването.

Досега в Министерството на образованието и науката са постъпили пет сигнала за нарушения. В Самоков е анулирана изпитна работа, защото не е използван черен химикал. Във Варна, Пловдив, Сандански и Кърджали са хванати зрелостници с мобилни телефони.

Резултатите ще бъдат обявени до 8 юни т.г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като учат физика и математика какво?В Иван Костова България не върви нищо друго освен далаверата.Трябва да си мошеник и да си на протест срещу главния прокурор!
19
6
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Срамота ще да е Сакскобурготските чудовищни еврейски нацисти да не паднат на колене пред Великият Димчо Дебелянов! Повече от това , Сакскобурготските юдеи ще заплатят чрез смъртна присъда за поредната разруха на Майка България. Искам лично да потопя в собственната му кръв евреинът Шимон Сакскобурготски! Лично аз,Който съм Потомък директен на Моите Отци- КАНовете! Смърт за царете! Да живеят КАНовете! Долу властта! Да живей Безвластието!
18
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
малките кифли такива неща ще напишат че после с години ще се смеем. Излизам с една, а тя ми казва "щом си с по скъпа кола от мен значи може да излезем", затворих вратата и е оставих да си седи на тротоара. Мега деградация на младите.
17
6
 
1
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Срамота ще са е Сакскобурготските чудовищни еврейски нацисти да не паднат на колене пред Великият Димчо Дебелянов! Повече от това , Сакскобурготските юдеи ще заплатят чрез смъртна присъда за поредната разруха на Майка България. Искам лично да потопя в.слбственната му къв евреинът Шимон Сакскобурготски! Лично аз,Който съм Потомък директен на Моите Отци- КАНовете! Смърт за царете! Да живеят КАНовете! Долу властта! Да живей Безвластието!
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе я учете математика, физика, химия и не се занимавайте с разни празнословици!
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В костовистка България поезия не върви.Трябва да си мутра и мутреса с проблеми с главна прокуратура.
14
2
 
15
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Аз искам да те помня все така бездомна, безнадежна и унила,в ръка ми вплела пламнала ръка идо сърце ми скръбен лик склонила..Жалко, че повечето дуум групи са по северните ширини, иначе спокойно биха си чопнали от гения на Дебелянов. Не виждам обаче никакъв смисъл да се дава това стихче на младежи и девойки, които по цял ден стоят в ТикТок и Виктория Капитонова от Ергенът е техен идол, на който искат да подражават- безкрупулни златотърсачки :) На момчетата-Йомов, който се обажда на тати :D
13
0
 
3
 
! Отговори
хитър петър преди 1 година
Без личен пример от политиците ни, да се учат произведения с някакъв дълбок смисъл е безсмилено , на практика , то се вижда кой се урежда и води парада и с какви "умения"
12
2
 
8
 
! Отговори
спомени преди 1 година
Да се завърнеш в бащина си къща, когато гроздето във вино се превръща, когато зърното е станало франзели, когато пенсията старите са взели. Това не е от Д.Дебелянов, а е от соц.време. Сега ни виното - вино, ни хляба - хляб, а да не говорим за мизерните пенсии.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във висшето образование дори технически специалности полежението е все по-зле, оставят те на своя глава да се оправяш, какъв е смисъла от подобни институции ,където са се намърдали мързеливци на топличко,докога така , после чакайте качество на труда и покачване на производителността, образователната ни система е безсмилена, по добре майстор нещо , да ти викат че си *** ама да умееш,скоро тва ще се гледа, ако мислите че с компютри ще правим икономика хах..
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си го признавам... Нищо, че съм завършил преди 90-та... И тогава, и сега, си нямам на идея какво е искал да каже автора. Само той си знае какво е искал и какво е казал.Нито худ. литература, нито стихове, тая моя глава не поема :)
9
2
 
9
 
! Отговори
ПОМИСЛЕТЕ: преди 1 година
1.Епохата2.Любовта,тъгата,да си влюбен дори въображаемо е "опияняващо......Оттам- нататък е дори романтично да пишете!..Стига да сте чели веднъж стих. и.... да си спомните тъжния поглед на Дебелянов...6-ица!
8
4
 
17
 
! Отговори
11 преди 1 година
Дрън-дрън, празни приказки. То каквото е имал да каже авторът го е казал. Няма кво да се умува и да се разтягат локуми. Трябва да се учат български език, математика, физика, химия и биология. Другото са глупости...
7
2
 
10
 
! Отговори
И кво преди 1 година
Като я напишат и ще узреят ли? С шестици по литература едно писмо доставчик не могат да напишат. И защо? Защото и на учителите им е толкоз акъла. Тотална липса на функционални умения.
6
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пишете за Украйна и матурата е взета.
5
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Tрудна тема. В комерсиално общество, където всичко живо говори за интереси, пари, надмощие над другия, какъв спомен, скръб и утеха?! Димчо Дебелянов е толкова сантиментален, чувствителен, неразбран от масовката. Как 18 годишен глаавоч, който постоянно кисне във фейса да разбере и почувства лириката на безсмъртния поет?! Що ги мъчат изобщо с такива философски теми?!
4
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Идеална тема за глупости и бисери!
3
0
 
12
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Снимката към статията кърти...
2
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Успех!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Познах, че ще е поет.