Учителите не искат годината да започва по-рано от 15 септември

Против са и удължаването на учебната година
74
Учителите не искат годината да започва по-рано от 15 септември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Има консенсус, но той е в отрицателен вариант", каза пред БНР Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", относно идеята учебната година да започва по-рано и да продължава повече.

"Имаше огромно обединение, по наше изследване 96-97% бяха против преместването на началото на учебната година. По отношение на края от 36 регионални организации, които имаме, нито една не беше съгласна да се удължи учебната година“, посочи той.

Още по темата

"За нас от Синдикат "образование", ако някой каже, че българските ученици учат по-малко от своите европейски съученици, е меко казано неистина. Афиширахме изследвания на европейски оторизирани организации, които показаха, че сме по средата по отношение на учебни дни", коментира Петров.

По думите му лошите резултати на нашите ученици са факт.

"Но дали само с автоматично удължаване на учебната година нещо ще променим? Отговорът е "не". Трябва да погледнем към същността, към естетиката на учебно-образователния процес", смята той.

След двете години пандемия в Европа има много по-голямо занижаване на резултатите, отколкото в България, посочи синдикалистът.

"Не знам защо се появи едно неистово желание на Министерството на образованието да покажат колко лоши са българските резултати. Не са по-лоши от европейските. Едва ли сега е най-правилният момент да мерим качество, след тези 2 години пандемия", каза Петров.

"Има какво да се прецизира по отношение на обема знания. Преди 6 години нищо не направихме, нека сега да го направим. Но толкова бързо не може да стане, за септември няма да бъдем готови", изтъкна Юлиян Петров относно заявения преглед на учебното съдържание и ревизирането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що малко им е лятната ваканция ли аз нямам такава от 20 години
46
1
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Първото,което трябва да се направи,е да се премахнат новите учебни програми във втория гимназиален етап. Безумие е да се свалят нещата,които се учат в университет в средното училище. Безмозъчно копирахме западната система,а нашата си беше относително ок,особено ако я сравним със сегашното безумие. Започваме да отвращаваме децата от ученето с тези ужасни учебници още от началното училище и "успешно" го продължаваме до края.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе да не би в оня провален план за възстановяване и кво беше там, нещо за източване на средства от ЕС, да е имало проект да сложат климатици в училищата, та затова да се напъват толкова да убедят хората да си пускат децата на училище от 1.9? И сега некоя неслучайна фирма сигурно много я е яд, че не става работата?
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ######### Твоите може и да са лежали и мързелували, но други са учили! Не съди за всички по твоите!
43
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да погледнем по-мащабно: искаш да научиш малкото си дете да чете. Греда! Детските книжки са пълни с грешки. Намираш някакви стари или отпечатваш и горе-долу стават нещата. После започва да чете книги. И тук греда - всички книги, които се издават сега са с грешки. Постепенно свиква с грешките. После тръгва на училище. Там учебниците също са пълни с грешки. Задачи по състезания и тестове също му ги сервират с грешки! Е как да стане?!? Влизаш в тоя сайт да се оплачеш и тук статиите пълни с грешки!
42
10
 
4
 
! Отговори
######### преди 1 година
До 66 Децата нямат нужда от никаква почивка ,защото не са се изморили. Такова лежане му удариха през последните 3 учебни години. Едно МО в сериозна държава би трябвало да ги обяви за нулеви години. Учителите се окалпазаниха не им се ходи на работа ,мързи ги. Каквото и да се предложи в добра светлина помагайки на неграмотните тълпи ,които излизат от училище всяка година те са винаги против. Трябва да се върнат учителите от 70 те и 80 те години с ниски заплати ,но истински учители.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората ползват дните от 1 до 14 септември, за да заведат децата на море при септемврийските отстъпки. Хората нямат депутатски заплати и търсят по-евтини цени за почивката. Как ще им компенсират по-скъпите курорти през август, за да върнат децата от началото на септември в училище? Или всеки си дрънка квото му идва на ум и не мисли, че тези хора все пак трябва да предложат на децата си някаква почивка. През юли и август цените са много високи.
40
12
 
5
 
! Отговори
######### преди 1 година
Учителите не искали годината да почва по рано. Единственото ,което искат е увеличение на заплатите им всяка година. Интересното е това ,че колкото повече повишават заплатите им толкова нивото на образованието пада и децата излизат повече неграмотни ,а Бг е на последните места вече по функционална грамотност.Толкова се омързеливиха 2 години и половина лежаха и пърдяха в къщи с това О.У без никакъв контрол при това заплатите им вървяха. Занижени критерии към учениците, пълна свобода.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това че децата излизат неуки е в пряка връзка с това, че те(и техните родители) не виждат смисъл да учат, а проблем с продължителността на обучението нямаме. До като един тираджия взима повече от медицинска сестра и един плочкаджия прави повече пари на месец от преводач - за какъв смисъл си говорим от образование? То е само губи-време, вземи-хартишка. Нация от тираджии и плочкаджии, шпакловцичи, нарко дилъри и какви ли още не... Всеки ден да учат - пак няма смисъл в тези условия!
38
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
56 в ЕС ги питаха. Даже Чехите вече са на 4 дневна работна седмица. Няма лъжа, няма измама. Провери.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоше, всичко това е супер и принципно като родител съм за. НО, едно голямо Но. Влизал ли си в класна стая сега? 35 градуса е! Не се шегувам. А децата по южните части на държавата направо ми идва да ги ожаля. За да търпят жегата правят течение в стаите. От което са с хроничнио запушени носове и кашлици. Не е виновен някой, просто такива са условията. Много е топло. Да сложат климатици и да учат от 1.09. До тогава не! А и може да стане, има евро програми.
36
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е много ясно че не искат, те и без това работят 100 дни от 365. То не са празници, почивки, лятни отпуски и ваканции, БГ училищата учат най-малко и произвеждат най-много простии деца. Факт.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не питат работниците дали не искат да почиват и в петък и понеделник ... тридневна работна седмица и от 10 до 16 часа
34
6
 
2
 
! Отговори
ЗАПЛАТИ преди 1 година
КЪТ НА ДЕПУТАТИ. ВАКАНЦИИТЕ ПО 70 ДНИ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ У ДОМА. А ХЛАПЕТАТА ПО ПЕЙКИ И ГРАДИНКИ ИГРАЯТ КОМАР ПИЯТ И ПУШАТ. НИКАКВО ОБУЧЕНИЕ НИКАКЪВ КОНТРОЛ. ПРЕДИ ВРЕМЕ НАШИЯТ ДИРЕКТОР НИ ХВАНА В ДЕВЕТ ЧАСА ВЕЧЕР НА ПЛОЩАДА. СТРОИ НИ ДО ОГРАДАТА И ТАКЪВ ШАМАР НИ ОТПРА, ЧЕ ОЩЕ ГО ПОМНЯ.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е кой не иска 4 месеца отпуск. 3 лятото и един зимната и пролетната ваканация.
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М? Преди учехме от 15.09 до незнам си кога и нямаше проблеми - излизахме учени, инженери, научни сътрудници, държавата правеше наука на световно ниво. Сега, след 30 години демокрация, децата не могат да си напишат името без грешка. И проблема е...? Че не учели 2 или 4 седмици допълнително на година? Ами не, съжалявам, не е там проблема...
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
33, 'Тръгнало по мъжественост да се сравнява' ---- ти без климатик не можеш, така че
30
8
 
4
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Неправилно им е зададен въпросът!А той е, не какво искат учителите, а какво трябва да се направи за да имат учениците време за усвояванена нови знания!Правилният отговор е : начало 01.09., краи 30.06., какво толкова сложно има ...!?
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам предложение към МОН. Да видят по коя европрограма могат да вземат пари за вкарване на климатични инсталации в училищата и да участват в програмите. Направете ремонти. Всички ще са ви благодарни, а и работа за бг фирмите ще има. Може даже за да е еко и с малко пари, да инсталирате слънчеви батерии на покривите на училищата. Така хем ще спестявате, хем ще учите децата на екология. Има начини бре хора. При това добри за всички.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Образованието ни е трагично.Няма значение кога ще почва учебната година.