Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас

Промените ще се въвеждат на етапи
27 юли 2023 18:48, Стела Стоянова
159
Пак променят учебните програми, "Под игото" "слиза" в девети клас
Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката предлага промени в учебните програми по общообразователните учебни предмети от I до X клас. Целта е тяхното усъвършенстване и актуализиране в няколко насоки, съобщиха от МОН.

Неотдавна министър Галин Цоков даде заявка за промени в програми и нормативни документи.

Първата група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се прави по български език и литература (БЕЛ), математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“; а по БЕЛ – анотация и делово писмо, пише БГНЕС.

Друга промяна е свързана с преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа – по БЕЛ, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. Например Вазовите „Левски“ от „Епопея на забравените“ и „Под игото“ да се преместват от Х в IX клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за Национално външно оценяване. По математика понятието „Проста лихва“ се премества от V в VII клас.

Още по темата

Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“, а по човекът и природата се добавят примерни интегрирани теми за лабораторни работи и проектни дейности в частта „Единство на природата“.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в VIII – X клас.

Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от I до XII клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за I, II, III, IV, V и VIII клас, за 2024 – 2025 години – за VI и IX клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за VII и X клас. До одобряването на нови учебници се използват съществуващите.

Предложените промени са в резултат на приключилия цялостен преглед на приложимостта на програмите през 2022 година. Прегледът включваше анкети сред учители, изготвяне на становища на работни групи, анкетни проучвания за мнението на учениците за обучението по общообразователните учебни предмети, включително и професионално социологическо проучване (с мнението на родителите и учениците за учебното съдържание в I - X клас). Народно събрание. Част от прегледа беше и дискусията с депутати от Комисията по образованието и науката в 48-то Народно събрание.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 10 месеца
Когато Чърчил бомбардира България и казва, че това подобие на държава не ттябва да съществува, виждайки как Богдан Филов нищо не прави и тогавашните демократи първи бързат да напуснат страната, нелегалната тогава БКП се обръща към Сталин за помощ. Сталин се свързва с Чърчил и го моли да прекрати бомбардировките над България
60
9
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
Руснаците убиват през Първата световна война 20 българи по черноморието, краварите избиват 2200 мирни софийски граждани. ФАКТ! Е? Не ви ли е срам да защитавате тия изверги краварски веееее, кравари у форума????
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Иван Вазов е починал по време на вечеря. Живеел е при сестра си, в една къща и даже сестра му споделя в своите писма-, че дори Иван Вазов не си е довършил вечерята.
58
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
71 годишен издъхва върху 16 годишна. Това по новому, на новобългарски имам предвид - как се казва ?
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофили, защо не се изучават "Руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски, биографиите на Ботев и Левски от Захари Стоянов, "Стефан Стамболов и новейшата ни история" от Димитър Маринов, "1913. Виновниците за погрома на България" от митрополит Методи Кусев???
56
6
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 10 месеца
до 58 Кой избива 1943 година 2200 софиянеца ве, кравар умирисан дето си под прозвището сук май дик???????? Американцските летци или руснаците? Кажи вее, кравар умирсан? И ти ще ми говориш че руснаците 1925-та че са направили най-кървавия атентат в София? Ти на какви опиати си ве, маааалоумник????
55
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Под игото" трябва да отпадне, защото иго е нямало, казват от "Продажниците" от "Сглобката". Иван Вазов се е объркал. Русия не ни е освободила, още сме част от Османската империя и ние сме единствената оцеляла част от Османската империя. Ще се изучават османски автори от епохата.
54
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо не се изучават "Руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски, биографиите на Ботев и Левски от Захари Стоянов, "Стефан Стамболов и новейшата ни история" от Димитър Маринов, "1913. Виновниците за погрома на България" от митрополит Методи Кусев???
53
2
 
2
 
! Отговори
от сараите преди 10 месеца
бе под игото защо още се казва под игото ? някак си не звучи европейски , а и не обиждаме ли една държава . не е ли по добре да се казва присъствието ? а най добре да не се изучава .
52
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
до 56 Ти остави историята...тя е добре да се знае, но не мога да разбера защо ни пълнеха и пълнят главите на деветокласници с котагенси, синуси, косинуси??? За какво ще ти потрябва в живота това? И аз като добър ученик по математика се изнервях на тези изпити за тия простотии. Така и не ги начуих и не исках да ги научавам , защото още в 9-ти клас разбрах, че тези синуси и косинуси са само за напрягане и запълване на мозъка с излишна информация, която цял живот няма да ти е потребна.
51
2
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 10 месеца
Повече от добре казано. Всичко идва от семейството. Масовката у нас е покъртително функционално неграмотна и колкото и да сменят учебните програми, децата й няма да дръпнат грам- ще си останат аутсайдери в живота.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Скопо ще му махнат творчеството от учебната програма понеже е бил русофил.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не знам какво и защо променят- дечко в 7ми клас вече преценявах кое е глупост и кое- не. По курсове и подобни не съм ходил- винаги съм бил пълен отличник, бройках и гаджетата, и спортист активен съм. Взимам си в пъти над максималния осигурителен праг на месец на месец и си знам защо успях- защото родителите ми вмениха, че който се учи, той ще сполучи. Няма да промените мисленето на бедния бачкатор и да накарате снесеното му отроче да учи. Няма шанс. Разбира се, 1 на 100 бачкери е читав.
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кога ще вкарате "Руската убийствена политика за българите" от Г.С. Раковски, биографиите на Ботев и Левски от Захари Стоянов, "Стефан Стамболов и новейшата ни история" от Димитър Маринов, "1913. Виновниците за погрома на България" от митрополит Методи Кусев???
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Става ли ясно оригиналното издание ли ще изучават или скандалното издание с променени над 6000 думи и изречения, които според авторката *** Стефанова са неразбираеми за младежите?
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вазов е писал като Ботев ве, маааалоумник! Също диалектни български думи, но не са руски, мааааалоумнк!
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 47Вазов си е падал по младите жени.Обичал е да ходи по баровете и да пие и да ги сваля.
44
7
 
6
 
! Отговори
РУСКО РОБСТВО-3 март преди 10 месеца
РАДЕВ И КОПЕЙКИТЕ ИСКАТ ДА ПРАЗНУВАТ 150 ГОДИШНОТО РУСКО РОБСТВО,СЛЕД 500 ГОДИШНОТО ТУРСКО РОБСТВО.....
43
2
 
7
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
"На Иван Вазов половината думи не му се разбират - писал е на руски и на черковно-славянски. " - то такива като тебе по принцип и сега не разбират Български ама вината не е в езика.А дядо Вазов си е писал на чист Български език. И специално за тебе като безплатен урок по история и език: черковно-славянски език няма и не е имало. Става въпрос за Български език със запазени падежи, който и до ден днешен се използва от Църквата като по-традиционна организация.
42
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вазов е имал слабост към "слабия пол" и първоначалното заглавие е било "Под игними го"