Деян Колев: Необходимо е интеркултурно образование

Няма идея от страна на МОН българският да се изучава като чужд език
31 авг 2023 10:46, Анисия Иванова
23
Деян Колев: Необходимо е интеркултурно образование
Снимка: Bulgaria ON AIR

Може ли и трябва ли българският език да се изучава като чужд от децата, за които той не е майчин? В официална позиция от МОН отрекоха да има такава идея и допълниха, че подобни спекулации с българския език са вредни и опасни.

"Няма идея от страна на МОН българският да се изучава като чужд език от децата на традиционните мнозинства. Участвам в работната група, в нея обсъждаме как да бъдат интегрирани 3 различни групи: децата на мигранти от арабските страни; децата на традиционните за България малцинства; децата на български граждани, които са живели в Западна Европа и САЩ. Подходите спрямо тези групи трябва да бъдат различни", заяви председателят на УС на Център "Амалипе" Деян Колев в "България сутрин".

От комисията, в която участва той, настояват за езикова подкрепа за децата със затруднения - допълнителни часове и занимания по интереси; форми, в които децата да усвояват българския, но без да се изучава той като чужд език.

За децата мигранти, за които българският език е непознат в пълна степен, се допуска българският да се изучва като втори език, но спрямо ромите и турците предлагат да се използва езикова подкрепа, а не да бъдат отделяни в групи и да изучват българския като чужд език, стана ясно от думите на Колев пред Bulgaria ON AIR.

"Не бива това да става допълнителна причина за отделяне на ромските и турските деца. Необходимо е въвеждане на интеркултурно образование, така че децата от малцинствата и мнозинството да научават за културата и традициите на различните етнически групи в българската нация", каза още събеседникът.

По думите на Колев това, което някои политици опитат да направят, е смешен плач и много шум за нищо.

"Не бихме позволили нещо такова. Политиците използват всеки повод, за да натрупат дивиденти", изтъкна председателят на УС на Център "Амалипе".

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
4
 
! Отговори
Друг преди 7 месеца
В България официалният език е български. Не е чужд не е втори, трети итн. На който не му изнася вън! Защо изобщо се зсхващат такива смешни теми.
17
0
 
4
 
! Отговори
Теодор преди 7 месеца
Да си заковат интеркултурното мнение в образователна дълбочина. По този начин ще постигнем възпитателно целта друг път такива глупости да не се приказват.
16
0
 
5
 
! Отговори
Добре преди 7 месеца
До "8 учуден" - детето си е изцяло раснало и живеещо в България. В първи клас започна в паралелка с допълнително изучаване на английски език към Британика. Ами какво да кажа - от 15 септември до 15 октомрви по английски бяха взели цялата азбука и я знаеше да я пее от до. По български бяха на третата буквата В. Отделно, че по български учат буквите в ред различен от този в азбуката. Абе програмата по български език е много зле!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Днес премахват българският език като майчин, утре и половете вече не са 2... ето това ни докараха кравааарите и есср! А върхът на лицемерието е, че искат да правят национален празник 24 май - денят на БГ език и култура... така става, когато единствената поза, която знаеш е на колене... коги от посолството се из...рдят, ти се на...реш!
14
0
 
9
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
Не е лошо журналистите да направят едно разследване колко пари са получили през последните 10 години, примерно, ромските фондации и какво конкретно са свършили за тези пари. Преди да ми обяснява нещо този или подобен на него, искам да знам крадец ли е.
13
0
 
8
 
! Отговори
Философ преди 7 месеца
Тоя дървен философ се изказва в духа на пословицата: Напънала се планината-родила мишка.
12
1
 
15
 
! Отговори
mery преди 7 месеца
В България има един единствен официален език и това е българския! На който не му харесва това и го затруднява българският да отива да живее в държава, в която се говори или изучава майчиният му език. А който държи детето му да е полиглот да го записва допълнително на езикови курсове! Децата на българските емигранти в чужбина ходят допълнително да учат български език, ако желаят! Който иска да учи допълнително майчин език, намира начин!
11
0
 
11
 
! Отговори
Пълни глупости преди 7 месеца
Всеки който отива в друга държава, трябва да се съобразява с нейните закони....А не държавата с него. Ако не му харесва не ходи в конкретната държава...Така например е в Арабските емирства...Това, което група същности иска да наложи в България и другите европейски държави, е с цел ликвидация на бялата раса. То вече има предложение, от 2024/2025 учебна година, понятието "раса" да бъде премахнато от учебния материал по биология за 10-ти клас...
10
0
 
5
 
! Отговори
една жена преди 7 месеца
До учуден 9 Не бъркайте индийци и роми. Индийци е народност, роми е начин на живот. Тукашните роми даже не знаят от коя народност са. Не може, примерно да вземете един затвор хора от която и да е народност и да правите изводи за целия народ. Съвсем различни неща са. Затова са и проблемите с тях.
9
3
 
0
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: номер 9 (Анонимен) Ромите току що успяха да кацнат на Луната с техен си луноход, губиш много ако не им изучаваш културата!И Джанго Райнхарт ли не харесваш?
8
1
 
6
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: Добре (номер 6) Много неща оставяш неуточнени. Детето ти в България ли е родено и живяло?Изхождайки от презумпцията, че всички български граждани, включително от малцинствата имат право да коментират тук, предполагам че сте българско семейство?Виждал съм и много деца на родители живели в САЩ и другаде.Еднакво добре говорят английски и български, слушал съм ги как си сменят езиците докато говорят.Съмнява ме в България някое дете да научи лесно английски по-добре от български.
7
1
 
5
 
! Отговори
учуден преди 7 месеца
До: 1 Май на тебе ти липсва нещо от училищното образование. Не се учудвам, защото качеството му намалява със всяка година, нормално е да си недоучил.Бъркаш основни понятия. Българският език е задължителен за всички граждани на Република България и се изучава като роден, няма разделяне на групи, и никога не е имало. Това че някои деца от различни малцинства не успяват да го научат добре е друга тема. Има много които успяват.Български за чужденци е различно.
6
6
 
2
 
! Отговори
Добре преди 7 месеца
Пичове, детето е 6-ти клас и знае по-добре английски отколкото български. В едно от "добрите" училища е. Преподавателите по английски език са млади и амбициозни, по-близки до него като светоусещане и то попива като гъба и вади само 6-ци. А по български, преподавателката, колкото и да е добра в работата си, е на възраст, буквално за него е като от друг свят излязла, не го грабва и то няма стимул и желание да учи, съответно оценките са 3-ки и 4-ки... Отделно, че и програмите са различни...
5
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква е тази мания да се изисква от народа да толерира, съобразява, променя, да си мълчи и трае, и да му се моделира отношението към чужденци било то легални или не в нашата страна? Точно те всъщност трябва да направят това ако искат да се интегрират и да станат българи. Да научат езика и чак тогава да се обучават. Народа нито ги е канил, нито честно казано иска. Тук не сме обединени мигрантски емирства!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
края се очертава 2035
3
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
да замемим кирилицата с латиница като турция и ще се отворим към света, иначе пред чужденците сме като русия
2
1
 
20
 
! Отговори
Некъф преди 7 месеца
Тия от МОН ревът за една голяма сопа
1
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това е тема да която обсъждане не трябва да има. Тук е България. Изучава се български език и се преподава на него. Чужд език е всеки друг. На който не му отърва да си стяга багажа и обратно от където е. А за мигранти с арабски произход да не говорим изобщо. Те са нелегални и като такива не им се полага да учат в българско училище освен ако не е частно!