БСП за резултатите от PISA: Шокиращо е, реформите сринаха системата

Образованието да е приоритет и да има надпартийно съгласие
43
БСП за резултатите от PISA: Шокиращо е, реформите сринаха системата
Ирена Атанасова. Снимка: БГНЕС

От името на ПГ на БСП Ирена Анастасова призова образованието да стане национален приоритет, а политиците да постигнат надпартийно съгласие затова.

Причината за това станаха слабите резултатите на българските ученици, станали ясни от мождународното проучване PISA.

„В последните във всички медии между скандалите в НС и между партньорите в управляващата коалиция, убийства, катастрофи и обири, проби новината за поредната международна оценка за качеството на средното образование, което показа отчайващите резултатите“, посочи тя.

Социалистката попита риторично къде са докладите на МОН.

Според нея резултатите са шокиращи, но не и за работещите в системата.

„Това е последователен срив за последните 20 години след две големи реформи, които в голяма степен доведоха до това, защото те бяха направени с цел да обслужат партийни и икономически интереси – от издателствата до неправителствени организации. Ученикът е център на системата само на думи, всъщност той е жертвата на тези брутални реформи. Това е провалът на системата на всички управляващи през тези години“, каза Анастасова.

По думите й постиженията на учениците зависят от финансовите възможности на родителите, от мястото където живеят учениците.

„Неравенството в образованието е огромно. Ние сме една от десетте държава в цялото изследване, в които 50% от различията в резултатите се обяснява с различията в училищата“, посочи още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: БСПPISA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
12
 
! Отговори
Фин преди 6 месеца
До Анонимен 10...прав си за САЩ и за тези тестове, но оглупяването на българските ученици също е голямо. Осакатяването е най вече от дигитализацията на живота им, а тик ток направи ги размаза.
19
5
 
5
 
! Отговори
Убиват с камери преди 6 месеца
ПО време на тестове в училища се констатира следното: Всички деца са жертви на дигитлано холограмен видео проникващ терор.ЕКспертите получихме трайни ,трудно лечими увреждания за броени секунди докато проверяваме класните стаи.Деца споделят, че секунди след влизане в класните стаи започват да треперят,,,Уврежданията са видими,трайни ,трудно лечими.. НАд 5 000 000 000 са ограбени от народа за видео терор срещу ясли,граидни и училища.
18
3
 
4
 
! Отговори
УБиват с камери преди 6 месеца
Конституцията ЗАБРАНЯВА видео терора чл.32.Всички деца са жертви на жесток видео терор. ТЕрористите на власт в София още са на свободаДА СЕ КОНФИСКУВАТ ТОЛ КАМЕРИТЕ.МВР ДА СЪДИ виновните длъжностни лица за причинени трайни увреждания с тол камери и еко стикери на милиони БЪлгарски граждани вкл всички служители от МВР.ДА СЕ ИСКЛЮчат 5G вкл в АВТОБУСИ,МАГАЗИНИ..НАд 600 000 поразени в България вкл Румен Радев..,МАрия ГАбриел. /От 5Же раков терор ../
17
2
 
11
 
! Отговори
Щипка преди 6 месеца
Когато НПО-тата ти тровят децата, те ти тровят живота....НПО-тата постигнаха целта си, защото "елита" е за народен съд!Но това *** стадо е приключило.....
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нали финансираха интересното съвременно преподаване. За разлика от безинтересното учене.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Реформите в образованието започнаха с един човек- Веселин Методиев.Той искаше да няма история, нещо като гражданска наука за децата или нещо такова.Но Методиев е забравен като рушител на българското образование и даже минава за добър човек, макар да е плюл на България и е виден туркофил.Чест гост в лигавото предаване Панорама с Бойко комуниста, където дефилират всички....Ами после не се сърдете и не изисквайте нищо.Всички в това предаване сте рушители на ТБД.
14
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Чалга, тревица, тикток, чеченеца, куката... Да изброявам ли още? Не ви е виновна реформата, децата ви са ттъпи.
13
3
 
12
 
! Отговори
БКП за България преди 6 месеца
Партизаните от 44та бяха изключително добре образовани, въпреки че бяха потърпевши от социалното изключване. Това показва, че дори бруталният монархофашистки режим е разполагал с по-добра образователна система от сегашната, позволила на обществени маргинали да израснат до политически лидери от световен калибър!
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
БСП се топи, резултатите от изборите го показват - едно говорят друго вършат, карат се в парламента но всички са капиталисти - кой с язовири, кой с волтаици и пр. Никой не верва в партии, интереса клати феса.
11
8
 
17
 
! Отговори
Евро Атлантик преди 6 месеца
Това е целта - тотално опростачване!
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ала бала е тази класация. Където образованието е насочено към покриването на такъв тест, съответно изкарват и висока оценка. Според същата тази класация Монголия е след нас, макар във всички класации за IQ монголците да се класират в десетката. САЩ в класацията са добре, нищо че средностатистическия американец е супер зле и с географи и с история, но за сметка на това образованието е насочено към покриването на подобни тестове.
9
4
 
19
 
! Отговори
Българин преди 6 месеца
Какви реформи, бе? Остана само нефелния материал в географското понятие България. От 9 милиона, за 30 години половината избягаха завинаги. От записаните с "постоянен адрес", 1 милион постоянно слугуват из Европа, за да издържат с преводи 2 милиона гладни пенсионери и под 1 милион дистанционни деца. На келява нация систамата и пречи.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Доста от доцентите в ТУ и МГУ са били слаби ученици и студенти.Дисертацийте са им писа ни от бащите им,добри учени за онези времена.Поне аз знам за 4- ***.
7
1
 
6
 
! Отговори
то се видя резултата преди 6 месеца
20 процента от децата на новобогаташите учат в чужбина , а българчетата от македония , сръбска, украйна, англия не са малко . Та там е успеха също на българските ученици . Не го отчита ПИСА щото по цял свят се водят македонци , украинци , гърци . нормално . Преди Гражданската война в украйна и спец операцията , там също беше безработица, 4 то жилище седи празно , паметници навсякъде в градинки и по улиците . сега всичко е друго .
6
2
 
5
 
! Отговори
Докладите и основата преди 6 месеца
Ама защо реторично ще ги питаме??? МОН да кажат къде са докладите и на каква основа (други доклади) правят тая откачена реформа в Образованието сега отново и пак зле?!
5
0
 
12
 
! Отговори
Ванката преди 6 месеца
До Ром"с - на последно място сме по математика и на почетното предпоследно по четене с разбиране.
4
4
 
10
 
! Отговори
От хората преди 6 месеца
Какво се учудват.Нали целта на всички управляващи след 1989 г. с реформи, подсказани от някъде бе да се съсипе образованието.Постигнаха го.Но,българските деца са умни и на международни олимпиади по математика и др.печелят първи места.Браво.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Даваха някакъв учител гордеещ се с оценките които имал 3 и 4-ки, но все пак завършил и станал учител. С такива учители, такова образование.
2
1
 
17
 
! Отговори
Ром"с преди 6 месеца
Абе дайте конкретни цифри ,на кое място сме в тази PISA ,ЩОТО АЗ ВИДЯХ ЧЕ СМЕ НА 49 място ,щото мога и да греша..дайде малко по-конкретна информация за резулататите по ..PISA,какво се страхувате.. Всички знаем ,че 50-60 % от завръшилите средно не знаят откъде изгрява Слънцето ,другите 20-30% не знаят едно уравненение с едно!!! неизвестно да решат и има една прослойка ученици и то предимно в гголяимте градове които са много добри ученици,а образованието ни е трагедия и да увеличават заплати...
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
При БСП такива неща нямаше да се случат :)Причината е че голям % от населението е от роми. А БСП раздаваше пари за раждане на такива хора в гетата, когато бяха на власт.