Бизнесът иска 15 000 студенти по-малко

Част от тях се реализират на места за хора със средно образование
7 фев 2024 13:42, Стела Стоянова
55
Бизнесът иска 15 000 студенти по-малко
Снимка БГНЕС, архив

За поне 15 000 по-малко студенти догодина настояват в своя позиция от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Според тях свободните места по държавна поръчка трябва да са около 27 000, като следва да има увеличение при инженерно-техническите специалности, от които икономиката ни изпитва огромна нужда.

Оттам припомнят, че за учебната 2023/24 държавният-план прием в университетите бе за 42 000 студенти, от които 36 000 след средно образование. В същото време броят на завършващите средно образование е също около 36 000 души. Вместо за всеки завършил средно образование да има място в университет, броят на откритите места за студенти да е до не повече от 50% от общия брой завършващи, смятат принципно от АИКБ. Според тях това ще даде възможност за по-голяма конкуренция сред кандидат-студентите и подобряване на тяхното качество, а оттам и изграждане на подходящи специалисти, които бързо да преминат прехода от образование към заетост. Ако към бройките в държавна поръчка се добавят около 26 000 места, обявени в частните университети, както и още около 8 000 места за платено обучение в държавните висши училища, това означава, че местата за кандидат-студенти годишно завършващи средно образование са над 50 000, въпреки че завършващите средно образование всяка година намаляват, а около 16% заминават в чужбина, посочват работодателите.

Бизнесът настоява и за по-добро обвързване на план-приема с потребностите на икономиката. Оттам посочват, че в момента системата на висшето образование у нас "произвежда" редица кадри с квалификация, която не е търсена от пазара на труда и "свръх квалифицираните" кадри с висше образование работят на работни места, които изискват по-ниски образователни и квалификационни изисквания или се вливат в редиците на безработните, което води до загуба на човешки ресурс. "Делът на завършилите, които се реализират на позиция, за която се изисква висше образование, се увеличи от 47% през 2015 г. до 59.4% през 2023 г. Тези положителни промени се дължат най-вече на увеличение на държавния план-прием за технически специалности, благодарение на последователната политика на АИКБ в тази насока, както и на промени в подзаконовата уредба, които предоставиха повече средства за издръжка на студентите в това направление, възможности за повече стипендии, включването им в списъка на защитените специалности и др.", посочват от АИКБ, отбелязвайки, че все още над 40% от завършващите висше образование се реализират на места, изискващи средно или по-ниско образование. За някои направления на практика реализацията по специалността и на работно място, изискващо висше образование, е толкова ниска, че не оправдава по никакъв начин завишения план прием - например в туризма реализацията по специалността е едва 25%, в икономиката - 44% и други, пише "Сега".

Това положение е логично предвид разпределението на броя студенти по области на висше образование, казват работодателите. Най-многобройната група студенти, обучаваща се в "Социални, стопански и правни науки", се реализира на места, изискващи средно образование. По същия начин стои въпросът и с нивото на безработица сред същата група, казват оттам. Ако добавим и студентите от частните университети, то броят на учащите в областта на "Социални, стопански и правни науки" ще достигне 70 000 лица. Утвърденият прием за студенти в държавните висши училища е най-голям именно в направления от област "Социални, стопански и правни науки", който заема 34-35% от утвърдения и 35-36% от реализирания прием по професионални направления от всички области на висшето образование. Съответно най-масовите направления в национален мащаб са икономика, педагогика, медицина, администрация и управление, педагогика на обучението, комуникационна и компютърна техника, информатика и право. В тези осем направления се обучават над 50% от настоящи студенти, затова е необходима единна държавна политика във връзка с приема и реализацията на завършилите висше образование, за да се постигне реално обвързване на обучението с националните потребности на пазара на труда и за повишаване на ефекта от инвестициите на публични средства във висшето образование, смятат работодателите.

Местата за студенти по психология, право и обществени комуникации и информационни науки например да са едва по 80 във всяко от тези направления (което е поне 2-3 пъти по-малко от сегашните бройки), по социология, философия и религия и теология - по 60 (също 2-3 пъти по-малко), по туризъм - 100 бройки (3 пъти намаление), а по икономика - 900 (при над 3000 в момента), предлагат от Асоциацията на индустриалния капитал. За сметка на това пък местата за математици да са 400 (т.е. близо два пъти повече), за информатици и общи инженери - по 2000 бройки, за машинни инженери и учещи електротехника и електроника - по 1500 бройки, за следващи комуникационна и компютърна техника - 2600, за медици - 1000, транспорт - 1200 и т.н.

Оттам изразяват притеснение и от факта, че степента на подготовка на студентите не съответства на потребностите на бизнеса, тъй като е предимно теоретична. "Извършените още през 2018 г. промени в закона за висшето образование и предприетите действия от МОН за подпомагане на практическите стажове и кариерното ориентиране на студентите не са достатъчно ефективни. Все още липсва широкомащабна кампания за популяризиране на възможността студентите да сключват договор с работодателите срещу поемане на разходите за обучението им изцяло от държавата", казват от бизнеса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Секи си прави негов бизнес и се устройва. Няма нужда некой от асоциация или др. да му нарежда.
24
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бизнеса след 1 г. ако кажат да се закрие сичко и ще внесат ще се закрие ли е бг. Тоя бизнес го видехме 35 г. и сичко стана разруха.
23
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вие знаете ли колко народ, дето не може нищо да прави, се е залепил на държавна хранилка в нашите 50 висши учебни заведения? Тия хора са на тоя и на оня от властта някакви си. Вие без работа ли искате да ги оставите половината? Те какво? В завода ли да идат да работят? Стига смешки. Така ще е и толкоз.
22
1
 
7
 
! Отговори
21 преди 3 месеца
Ехеее! Виждам, че кадрите на родните мутри са попълели и тук! Много ви е страх от истиснка конкуренция, нали?
21
0
 
7
 
! Отговори
Елинор Джупарова преди 3 месеца
Аз съм се реализирам по квартири и хотели. За пари естествено.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
80% от бизнеса ни, ще РУХНЕ, ако не са връзките, лобитата и мутрите, които му слугуват. И ще е хубаво, зщато тогава ще има път за истинса икономика.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 18 - Това е същото. Ако имаш 1000 специалисти и наемеш само 200, другите 800 може ... да им щръкне нещо, да намерят финансиране или мамка му - да бачкат 5 гоидни в ИТ сектора, да съберат пари и да направят нещо против тебе :)
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
".А той с какво е подпомогнал висшите училища?" - Висшиста си плащата вишУту, а не някой друг. Ако иска висока заплата, ще учи и ще предоставя скъпо-платени услуги. Това е :)
17
3
 
12
 
! Отговори
Алю ние сме в Европа преди 3 месеца
Робовладелците в България никой нема да им бачка за малко париАнгария се работи когато всичко е осигурено от работодателя
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 15, по-скоро за да намалят броя на възможностите на кандидатите и да седят мирно и кротко на едно място независимо от условията :) Това е индиректен опит да контролират броя компании на пазара в определен сектор.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Нормата е 1 ВУЗ на 1 млн. население , значи за нас - къде 5-6 университета." - Ок, значи в Дания реално трябва да имат 3-4 университета, зщао 1 милион и нещо са емигранти ... а имат около 20.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Стенли, тази "норма" е тотално измислена: In the 2022/23 winter semester there were a total of 423 higher education institutions in Germany. При 81 милиона население :) Та, спестете си клишетата.
13
5
 
8
 
! Отговори
Стенли преди 3 месеца
Нормата е 1 ВУЗ на 1 млн. население , значи за нас - къде 5-6 университета. Нароилите се отдавна наподобяват пирамидални структури - не е нормална тази работа. Използват максимата на българина - учи за да не работиш и направиха университети , за да се възползват от манията по висшето образование. Случи се - има кадри с по 2-3 висши обр. , които като кадри не стават ама хептен за нищо. Такава ни е системата на образованието - калпава
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бизнесът иска ниско платени, със средно образование служители.С цел максимално висока печалба. Това е истината!
11
2
 
10
 
! Отговори
Да преди 3 месеца
Половината от ВУЗ-овете трябва да бъдат разкарани, а също и една голяма част от специалностите в уж по-елитните ВУЗ-ове. Щом висшето ще е безплатно (изключително *** мярка), то поне уни-тата да не бълват бъдещи продавачи и сервитьори. Тези професии не изискват висше.
10
0
 
21
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 месеца
И какво като увеличат "по 2000 бройки, за машинни инженери" като няма желаещи?Бизнесът иска да му дойде на крака висшист,с опит,с три езика и т.н.А той с какво е подпомогнал висшите училища?Преди 89 г.имаше специализирани вузове.След 89 г. всички станаха университети и се запчна откриване на хуманитарни специалности в технически вузове.Д.Вълчев се хвалеше каква реформа направил-парите следват учащият и ето докъде се докархаме.Никога няма виновни.
9
0
 
8
 
! Отговори
33 г, с вишу, безраб преди 3 месеца
аз си живея за мене си, не за съм хамстерче да ме отглеждат да въртя нечие колело :)))
8
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Бизнесът си праи сметка че ще аутсорсва с евтини програмисти до първият милиард.Преди 10 год бизнесът пищеше че няма икономисти.Сега циврят за програмисти.Българският бизнес в по-голямата си част излезе като социализмът на Бай Тошо.Едно изродливво недоносче което до края на дългият си изпъстрен с много сменени памперси живот само реве че умира от глад. След 10 год ИИ ще пише хиляди програми. Защо са ви тогава армия от информатици? Цялата работа се върти около нежеланието да се плащат заплати.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пращайте ги в Украйна да защитатват Европа от пияния голям брат
6
1
 
1
 
! Отговори
Перниканец преди 3 месеца
да бе