Младите у нас се интересуват от предприемачество

През обучителната програма на СУ са преминали над 200 младежи
10 апр 2024 22:45, Анисия Иванова
16
Младите у нас се интересуват от предприемачество
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тази седмица ще се състои финалната конференция на програмата „Инкубатори за иновативни предприятия“ на Фонда на фондовете с финансиране от програма "Еразъм" и в сътрудничество с Асоциацията за международно обществено развитие и СУ "Св. Климент Охридски". Програмата цели развитието на младежкото предприемачество, като през обучителната програма са преминали над 200 младежи, повечето от които студенти. Това коментира Виктория Христова,  изп. директор на Фонд на фондовете, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Нашето виждане е, че е много важно в ранните години хората да придобиват умения, които дори да не са толкова насочени към бизнеса, са важни за цялостното им кариерно развитие."

Сред идеите на младежите се открояват опазване на околната среда, социално предприемачество, здравни иновации, каза Христова. Семинарите са били проведени в девет града в страната, като Фондът на фондовете се стреми да преодолее регионалните различия и концентрацията на стартъпи в и около София. 50% от програмите, които се управляват от Фонда на фондовете, целенасочено ще бъдат насочени извън Югозападния регион, за да се постигне търсения баланс, каза Христова.

Преди три години Фондът на фондовете стартира национален конкурс за най-добър младежки стартъп, като тази година участниците са над 250 младежи, разказа Христова.

"Увеличението е експоненциално - това са четири пъти повече кандидати спрямо предходната година. Ще бъдат проведени 40 уебинара; имаме значителна партньорска мрежа, с които се подпомагаме, за да може младежите да придобият важните за тях умения."

За втора поредна година заедно със Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Фондът на фондовете провежда програма "Европейско финансиране и финансови инструменти", като интересът към нея се е увеличил двойно, каза Христова.

"Според доклад за иновациите на Eurobarometer от март 2023 г. България се очертава като лидер в ЕС от гледна точка на нагласите към предприемачеството и реализацията им сред младите хора. Статистиката показва че в България е най-високият дял на ангажирани младежи, между 15 и 30 години - 14% спрямо средния за ЕС от 9%."

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от София
Бой и душене, родители твърдят, че третокласничка малтретира децата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
10
 
! Отговори
Мхмм преди 2 седмици
Всеки полуграмотник тръгна да става селф мейд бизнесмен. Че да хванеш да учиш счетоводство, архитектура или машинно инженерство е по-трудно. Да гледаме в ютуб видеа и семинар чета на този и онзи си е къде къде по-лесно. Всяка пачча с някой, който я издържа иска да става и тя бизнесдама. Плаща за юли тонкин, за капитонова, да в научи на маркетинг, въобще страшна работа. Всичко станаха дигитални маркетолози. За жалост родените след 2000 в голямата си част не знаят въобще по кой свят са. Горките.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
сакън и язък
12
0
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
Малка част от младите се интересуват от работа.Огромната част са инфантилизирани,мързеливи и неграмотни.Това е за съжаление грозната истина.Но вината е в нас-техните родители.Ужасен съм,че старото ненормално,искат да ми го представят като новото нормално.Нашия европейски християнски свят е едно слабо,обезкървено общество.Затова станахме обект на нападения от при-м-и-тивите от изток.Трябва да се съвземем.Но децата ни, са слаби.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ФОНДА НА ФОНДОВЕТЕ ДОБРИ КАЙМЕТА ПЛАЩА НА ЛЕКТОРИТЕ!!!...
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
от права лопата - никой
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И МЕН БАБА МЕ НАУЧИ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО - ДА КУПЯ ЯБЪЛКА ЗА 0,2 ЛВ, ДА Я ЛЪСНА И ПРОДАМ ЗА 2 ЛВ С 900% ЧИСТА ПЕЧАЛБА ПОСЛЕ УМРЯ И МИ ОСТАВИ 200 000 000 000 ЛВ НАСЛЕДСТВО!!!...
8
2
 
2
 
! Отговори
До 8 преди 2 седмици
Не е така приятел. Взеха да се събуждат. Деца взеха да си правят отново, има някаква патриотична емоция. Аз си мисля че се оправят нещата Следващата стъпка е да се изчистим от наркотиците. Много младежи станаха наркомани, а това им съсипва живота от малки. Спорт, четене и работа и успеха ви е в кърпа вързан. Ромите бачкат и имат пари, но нямат акъл. Трябва да има и кадърни хора
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Aбсолютно нищо не ги интересува, освен да работят нещо свързано с ланкане и нищо да не правят по цял ден. Инфлуенсър до инфлуенсър, само бачкатори няма.
6
0
 
12
 
! Отговори
Пояснявам, така е преди 2 седмици
Виктория Христова, изп. директор на Фонд на фондовете на фондовете на фондовете и т.н. Последните фондове да затворят вратите.
5
0
 
14
 
! Отговори
Така е преди 2 седмици
Масово се изкупуват мотики, чукове и сърпове.
4
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никой не иска да слугува. Проблема е само кой ще бачка.
3
11
 
0
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
До Анонимен 2 То па в Северна Корея и Росия младите са едни ентелигенти...
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След 30 години демокрация и западна ориентация младите са кръгли дебuли които дори две и две не могат да сметнат
1
0
 
16
 
! Отговори
пари дай акьл не дав преди 2 седмици
интересуват се от альш вериш и да сочат с пръст кой ко да прай зад бюрото

Спонсорирани публикации