Проф. Георги Вълчев: Отдавна липсва диалог с правителството

Проблемът във висшето образование не опира само до пари, каза ректорът на СУ
22 май 2024 21:30, Анисия Иванова
15
Проф. Георги Вълчев: Отдавна липсва диалог с правителството
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Постъпиха предвидените в бюджета 39 милиона, които са планирани за увеличения във ВУЗ-овете и те са свързани основно с асистентските заплати. Разбира се, договорките, които се постигнаха с правителството и ресорните министри, предполагат средства допълнително към тези 39 милиона, някъде около 41 милиона лева", заяви ректорът на СУ "Свети Климент Охридски", проф. Георги Вълчев в студиото на "Денят ON AIR.

Той поясни, че тези средства частично решават проблемите, касаещи заплащането, а втората част от предвидените пари за висшето образование тепърва трябва да бъдат гласувани в Народното събрание.

"Проблемът не е само заради парите. Недоволството на колегите беше заради това, че дълго време няма нормален диалог с управляващите, не са подредени реформите, колегията не знае какво предстои като законодателна инициатива и промяна, не се обсъждат тези неща. До голяма степен служебният кабинет действително наследи тези проблеми, просто се случи по негово време това недоволство да излезе наяве. Премиерът реагира бързо и адекватно", отбеляза проф. Вълчев пред Bulgaria ON AIR.

На 24 май множество ректори, преподаватели и служители в университетите ще участват в шествията за празника с протестни ленти.

"На 24 май не би трябвало да даваме воля на тези чувства. Това е един празник, който обединява, затова е толкова тачен. Езикът е нещото, което ни свързва и за 24 май ми се струва, че би трябвало да потърсим единението и да помислим накъде вървим", каза гостът.

Въпреки това някои от преподавателите от Софийският университет ще участват в протестната изява с носенето на лентички.

По негови думи, за да бъде пресметнато с колко ще бъдат увеличени заплатите на работещите в сферата на висшето образование, е необходимо да бъдат направени точни разчети, но по предварителни данни тези пари ще стигнат за увеличение от около 12%.

Очаквайте видео с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Образование
Моделът на финансиране във ВУЗ-овете определя постиженията им
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Добре че дойде Главчев ,че ако беше ПП на власт нищо нямаше да получите )))
11
0
 
1
 
! Отговори
Пак до 5 преди 3 седмици
Упорито се носеше слухът, че онези деца на активни борци, които са били скъсани на приемните изпити, пишели молби до ректора за да бъдат приети и в повечето случаи тези мобли бивали удовлетворявани. Но след като не съм видял това с очите си и нямам близки в администрацията на някой тогавашен ВУЗ, не мога със сигурност да твърдя, че винаги е ставало така. Знам обаче какви дръвници са следвали заедно с мен, да се чудиш как е завършило средно образование. Но е дете на АБПФК и е станало студент!
10
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 5 преди 3 седмици
През 70-те години на 20-и век класиранията в СУ бяха 4. На четвъртото класиране се обявяваха местата, на които са приети момчетата донаборници и на тяхно място записваха следващите по успех. За децата на АБПФК редът беше друг - те се бореха помежду си за 40-50% от местата във всяка специалност, а след като приключи официалното класиране биваха записвани и онези от тях, на които не е стигнал балът да се класират, стига само да са изкарали (3) на приемните изпити.
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Липсва, защото то е фашистко!! Главанакът се подигра с България. Защо не протестирате, софианци?? Кой ще ви оправя бакиите?
8
1
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 седмици
...що не излязохте да протестирате, когато Кокорчо раздаваше парите, ами чакахте служебното, за да сложите бели лентички?
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За тяхната болка си има лек- отнемане на автономия.Тогава ще получат това, което и искат- държавата да се грижи за тях.Защото те това искат на практика днес.Закъсали са го, защото не могат да се управляват от години.Бойко, спаси лично ВТУ от фалит и закриване по молба на бившия главен прокурор.Ама ако е така няма нужда от автономия, нали така.Нивото е категорично ниско, за да искате автономия.Тогава обаче държавата ще си реши колко университета, специалности и студенти й трябват.Но има ли държав
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Е как да не е за пари, а?Вие друго не искате.Реформи- не.Подредба в специалности, факултети, прием на безброй студенти, това не говорите.Само дай, дай, дай.Иначе сте автономни и правите каквото си искате,но когато закъсате, дай, дай , дай.
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно време, при Живково време, кандидатствах в тогавашния Висш институт за физическо възпитание и спорт, сегашното НСА. Исках да следвам Кинезитерапия, но в онова време в тази специалност влизаха само партийните деца, с връзки, а местата бяха 30, при кандидати от 300 човека. И се класирах за учител по физическо, там се влизаше по-лесно и без партийните шмекерии. Но мисълта ми е, че класирането тогава беше само едно. Нямаше както сега -3. Ама преподавателите бяха с ниски заплати и тогава.
4
0
 
3
 
! Отговори
Искам да попитам преди 3 седмици
Дали на този ректор знае случаите, при които вече обсъдена и насочена към защита дисертация се оказва публикувана преди датата на защитата - като книга, но от името на друг човек, който е присъствал на обсъждането? Не е трудно да свалиш съдържанието на такъв труд, защото много колеги искат да им го изпратиш по електронната поща, за да го прочетат. И някой наглец само заменя уводната част с кратък предговор, написан от самия него и публикува от свое име! Хабилитиран е, затова колегите си траят.
3
0
 
7
 
! Отговори
СТУДЕНТ преди 3 седмици
Вълчев явно не си е пил хапчетата както каза като го избраха:"Редовно ще си пия хапчетата", след като се мазни на Главчев.Недоволството е само заради парите.Този беше два мандата зам.ректор-никаква модернизация,никакъв 21 в. в СУ.Има много по-модерни и добре оборудвани у-ща.СУ е мръсен(чистачките седят на 4 ет.),неприветлив,пълно с преподаватели с комунистическо разбиране.Вълчев непрекъснато седи в двора и пуши.Кога работи?Има едни найлон-пушалня-няма ВУЗ в ЕС с такова чудо в двора.
2
1
 
1
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Интересен факт съобщаваш. Ако населението на Китай е наистина почти 2 милиарда, значи те би трябвало да имат около 2 милиона университета, за да са според световната норма. Но ти казваш, че имат 15. Струва си човек да се замисли над това. Интересно е също, как се става студент в китайските университети? Само от успеха на младежите ли зависи това или и там има някакви привилегии, каквито са характерни за социалистическите страни?
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При 6 милиона население, 52 университета! В Китай при близо 2 милиарда население, 15 университета!