Проф. Семов: 25 години в образованието вилнее башибозук

Това доведе до Баташко клане на историческата памет
Обновена: 27 май 2024 15:16 | 27 май 2024 14:48, Александър Попов
135

Какво е качеството на българското образование и защо това, което излиза като знания, след като учениците завършат училище, не е това, което очакваме?

Преди няколко месеца дългогодишният университетски преподавател проф. Атанас Семов написа отворено писмо до министъра на образованието, но ефект засега няма.

"От моето обръщение към министъра на образованието минаха почти 6 месеца и нищо не последва. Министърът каза, че това изисква много време, много сериозни мерки и обществен натиск. Без обществен натиск в нашата привидна демокрация нищо не може да се постигне. Хиляди отзиви имах от учители и всякакви хора от цялата страна и те питат "Какво трябва да направим?". Това, което на първо място трябва да направим, е медийна нетърпимост, изразяваща се най-вече в медийна чувствителност към този проблем, защото проблемът е огромен. Това е безусловно един от трите най-големи проблема на България, пряко свързан с другите два - с демографската катастрофа и с икономическото изоставане, които се дължат на разсипаното ни средно образование, от което зависи качеството и на висшето образование", каза проф. Атанас Семов в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Според него Министерството нарушава закона за предучилищното и училищното образование, защото този закон поставя като една от основните си цели съхраняване на историческата памет и националната идентичност.

"Учебните програми, по които се осъществява обучението в училище и по които се пишат учебниците, нарушават това изискване на закона. Лишават българчетата от усещане за корен, минало, национална свяст и идентичност," каза проф. Семов и даде пример с учебниците по родинознание за първи и втори клас, където нито веднъж не се споменава думата "родина".

"Думата "робство" не се споменава в учебниците по история и това не е най-големият проблем. Строго научно онзи 5-вековен период не е робство, това е владичество, което може да бъде окачествявано като деспотия или тирания. Робът е вещ, българинът по време на турската власт не е вещ. Но е страшно, че тази дума (б.р. - робство) е изчистена от учебниците и читанките по литература. В литературното творчество на нашите колоси по онова време, начело с Христо Ботев, тази дума присъства като инструмент за събуждане на националната непримиримост," допълни гостът.

Проф. Семов смята, че това е съзнателно прокарвана над три десетилетия политика, осъществявана от 2-3 партии и 2-3 фондации през Министерството на образованието.

На въпроса на Милена Милотинова защо е така, той отговори, че, преносно казано, там в последните 25 години вилнее башибозук и резултатът е Баташко клане на историческата памет в българските учебници и в българското средно училище.

"Безродният народ е рая, а раята лесно се управлява и лесно можеш да ѝ сложиш прост овчар за водач", заяви проф. Семов.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от Образование
“Среден 3” за правопис - ще станем ли неграмотни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
0
 
2
 
! Отговори
Феса Светльо Жив ков преди 2 седмици
Не съм съгласен с колегата от осно баши бозука в налето образование. Ето аз съм известен с прякорът ми Фе са сред колегите и студентите в С У. Преподавам история така, че да залича истината и да прокарам ключовите опорки с които сме запознаеани и са ни поставяни задачи да внедряваме на симпозиуми и конференции. Съответно обслужвам и политически парти според конюнктурната ситуация в даден момент ту съм консерватор, ту съм прогресивен демократ с розов оттенък, ту съм републиканец.
124
2
 
14
 
! Отговори
Ника преди 2 седмици
Поклон,проф.Семов!!!
123
3
 
22
 
! Отговори
Реалиста преди 2 седмици
БРАВО НА ПРОФЕСОРА.ТОВА Е ЖИВАТА ИСТИНАДЪРЖАВАТА Е В КАТАСТРОФА.
122
3
 
23
 
! Отговори
Стилиян преди 2 седмици
Браво. Един от малкото мислещи хора в България който не го е страх да казва нещата такива каквито са. Жалко че те се броят на пръсти
121
3
 
8
 
! Отговори
Ханс преди 2 седмици
Всеки османист ще Ви каже истината : българите да били част от управляващите империята, българите са си купували роби от пазарите в Египет.Турците са били най - долния и презрян етнос след *** в империята и Мустафа Кемал се възползва от това по най-добрия начин 1923г.
120
8
 
20
 
! Отговори
СмъртНаСДСБашибозука преди 2 седмици
Ако преди четвърт век, когато трябваше бяхме се събудили и избесили на пилоните пред "Орлов мост" СДС- башибозука, начело с Ал Фашагата и КостоФ Айдука, нямаше да има повод за тази статия тука .Да си припомним,че СДС-башибозука беше откърмен от англо- краварските шпиони, пардон - партньори, чрез англо-краварските Морал и ценностна система.
119
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Емигрант 120 - Този, че не е стока, не е. Но ти господине, ти какво прави, когато едни се деряха по митингите вярвайки, че България ще стане нормална държава, а другите задкулисно изнасяха пари, ценности и всичко друго, каквото могат да изтъргуват и после да сложат парите в банковите си сметки?
118
14
 
12
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Добро утро, професоре? Сега ли се събудихте?Да питам - само там ли вилнее башибозук ?"Кой не скача е червен и четиридесет и пет години стигат." Помните ли? И вие ли скачахте, и ходехте със свещи в ръце с оня Ид.и.от от СДС-то ,за да правите бдения,докато башибозука кормеше Държавата, крадеше Родината и опростачване нацията, под напътствията на господарите от Козяк ?Къде бяхте и какво правехте тогава ?
117
11
 
7
 
! Отговори
Емигрант преди 2 седмици
Добро утро, професоре? Сега ли се събудихте?Да питам - само там ли вилнее башибозук ?"Кой не скача е червен и четиридесет и пет години стигат." Помните ли? И вие ли скачахте, и ходехте със свещи в ръце с оня *** от СДС-то ,за да правите бдения,докато башибозука кормеше Държавата, крадеше Родината и опростачване нацията, под напътствията на господарите от Козяк ?Къде бяхте и какво правехте тогава ?
116
2
 
27
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 2 седмици
Махнете делегираните бюджети!!! Дайте власт в ръцете на учителите и подкрепяйте децата, които искат да учат!!! Напълнихте системата с пенсионери с издухани мозъци и млади неграмотни и некадърни недоносчета от смотаните ни университети!!! Е.....те затова най-умните ни деца бягат и няма да се върнат!
115
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Извинявам се че ви питам ,,господа турски роби", ама как сте го преживяли тоя ,,духовен и физически гнет" 200 години преди да сте родени?
114
24
 
9
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Искаме си робството, и да те освободи символа на робството Русия! И да се цитира кой поет какво е казал! Пък и да не го е казал, нищо!
113
27
 
15
 
! Отговори
Абе, Семов преди 3 седмици
Що искаше да ставаш президент на България, а не се хвана за учител да дечицата от Филиповци..?.....На какъв се правиш, другарю ?
112
5
 
46
 
! Отговори
даскал преди 3 седмици
Съвременният башибозук се нарича гербаджия. При нас докараха един такъв гербаджия, който е на 55 и има 5 години педагогически стаж, нищо не разбира от образование, но е верен на партията и тя плътно го защитава. Зад гърба му е плътно началничката на РУО и експертите, които са назначени от Герб, те му организираха един красив конкурс, който той като вълшебник спечели отлично, обявяват го за "отличен" директор, всички проверки се правят след предварително обаждане. И начело на всичко е министърът!
111
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко, казано от професора, е вярно.
110
6
 
35
 
! Отговори
= преди 3 седмици
Не 25 а 35 г. Нашето образование беше изградено по германски образец и функционираше отлично. Пръв реформатор се оказа Сендов и направи куп поразии още по времето на живков. След него плеяда превъзбудени некадърници довършиха пъкленото си дело и сега имаме трагично ниво на образованието. Ако един зрелостник не е ходил постоянно на частни уроци не е годен за студент. А повечето студенти са полуграмотни
109
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ИСЛЯМА не е религия, не е и култ. Във цялата си форма това е цялостна, тотална форма на живот. КОМУНИЗМА и ЧАЛГАТА не е религия, не е и култ. Във цялата си форма това е цялостна, тотална форма на живот. От миналото и от сегашното избирам "СВОБОДА НА СЛОВОТО"- ЛЮБОВ към БЪЛГАРИЯ! (((ЗАГРЕЯ))) - (((СЛЪНЦЕТО))) е моя БОГ - ТВОРЕЦ НА ВСИЧКО ЖИВО НА ЗЕМЯТА.. но и затова Исус Навин помолил Бог - (((СЛЪНЦЕТО) да удължи денят за да завърши успешно започнатата битка за Бъдещето на Рая на Земята България!
108
11
 
3
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
тва пак ли пренаписвате стари статии, та пъкват с готови коментари? читалищна работа.
107
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Last Roman "Источната Римска Империя, преименувана на Византия е била щитът на Европа на исток срещу исляма..." Лично за мен Источната Римска Империя губи всички решителни битки с исляма от неговото зараждане, до падането на Константинопол през 1453г. Най - значителната за цялата история на ИРИ и същевременно най- решителна за бъдещето на исляма битка се води край Ярмук. Следваща срещу (Селджукския Султанат) при Мацинкен и битката при Мириокефалон 1176г. Останалото е агония.
106
9
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
Ред, законност и справедливост Политическа партия Основатели: Яне Георгиев Янев, Атанас Семов, Емил Василев. казионните казиончици се изказват казионно. като оня фантомас дето уж немаше да е просветен министър, а месец преди назначаването обиколи всички медии да сочи с пръст "виновните".