Такситата искат 150% поскъпване

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта
20 сеп 2007 12:19,
167
Такситата искат 150% поскъпване
Таксиджиите искат 150% по-високи такси. Снимка: Булфото
Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява за въвеждането на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева на километър за пътуване през нощта. Това обяви председателят на асоциацията Стефан Боснов.

В момента жълтите коли возят за 0,50 лв. през деня, нощната тарифа е 0,55 лева за километър. Това прави увеличение от около 150%. Таксиметровите шофьори настояват и за драстично увеличение на първоначалната такса от 0,50 лева на 1,50 лева.

Причината за исканото поскъпване, според асоциацията на таксиметровите синдикати са високите месечни лизингови вноски за нови таксиметрови коли и голямата инфлация в страната.

При сегашните цени таксиметровите шофьори са принудени да карат по 12 часа на ден, което води до преуморяване на водачите и създава опасност за пътниците, каза Боснов. По-високи цени ще позволят на таксиметровите шофьори да карат по шест часа на ден, което е съобразено с изискването за шестчасово работно време от март 2009 година.

Асоциацията на таксиметровите синдикати настоява и за обвързване на тарифите с 50% от цената на бензин А 98. Друго искане е през 13-те национални празника жълтите коли да возят на двойни тарифи. Еднократното увеличение се налага, защото поетапното поскъпване на таксиметровите коли излиза твърде скъпо, заради високия разход при техническата подмяна на тарифите на фискалните апарати, посочи Боснов.

Според него с по-високите цени на жълтите коли голяма част от шофьорите ще излязат от „сивата икономика“ и ще започнат да плащат редовно данъци и осигуровки. За разлика от София в Пловдив цена от 1,20 лева за километър е непосилна за местното население и там колите ще продължат да возят на 0,70 лева през деня и 0,80 лева нощна тарифа, посочиха от асоциацията.

Въпреки исканото увеличение от таксиметровите синдикати най-големите фирми в бранша са заявили, че поскъпване с повече от 10-20 стотинки на километър пробег е непосилно за софиянци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
тия изнагляха съвсем, ще ходя с тролей, *** няма да дам 5 лв за 3 спирки.......... прекалиха, *** държава ще си останем и тва си е
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 16 години
Искат нови коли. Не сме ние хората които ще им ги плащат. След това не може да карат на газ 1лв/л или на метан 0.хх лв/л незнам цената на метана а да искат цените им да са на половина на бензина. Да не говорим, че нямат никакво уважение и никаква коректност към клиентите. Като започнем от най-големите фирми и стигнем до превозвачи, които возят на 4лв начална и 1.5 на км. Да фалират. Младост - Централна автогара с такси ще е колкото от София до Пловдив с рейс. Дружба - Люлин = София - Варна (с рейс) надали ще имат клиенти.
124
0
 
0
 
! Отговори
npokonu преди 16 години
a e pichove vie normalni li ste e? to ako stane tova povecheto firmi shte falirat, a gradskiqt transport shte se radva na poveche klientela! po moq gruba smetka za 5 km s edna 4antichka shte se plashtat okolo 10lv. dali spored vas nqkoi shte dade tolkova pari za 3-4 min pytuvane.
123
0
 
0
 
! Отговори
az преди 16 години
E TOVA E MNOGO NAGLO.SAMO DA NE GOVORIAT ZA BENZINA,ZA6TOTO NIKOI NE KARA NA BENZIN VSICHKI SA NA METAN.
122
0
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 16 години
И дори "такса амортизация" и "такса багаж"! Нещастници!
121
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Бабината им трънкина! Призовавам всички клиенти на бойкот! Да спрем да ползваме таксита... така скапаните бакшиши сами ще пукясат от глад ...
120
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
сори, обаче май ще мина към градския транспорт, колкото и да не ми се иска, ако поскъпнат такситата посто няма да мога да си ги позволя повече - в крайна сметка нека си вдигнат таксите, но с не повече от 25-50%, а това в момента, което искат е много и не че не го заслужават, а просто хората, които ще могат да си го позволят ще са много по-малко и така такситата ще загубят клиенти
119
0
 
0
 
! Отговори
Бай Мангал преди 16 години
Предлгам да им плащаме в Евро -:)
118
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
баси тъпите бакшиши! и толкова, колкото взимат в момента не заслужават! никога не връщат ресто, а закръглят до лев нагоре; не те взимат за 2-3 км, защото сметка от 2 лв им е малко; завали ли дъжд ги няма никакви; и на всичкото отгоре пак получават повече от учители и лекари, а са *** като ***! да живеят както всички останали, а не да се правят на велики!
117
0
 
0
 
! Отговори
маршруткаджия преди 16 години
А бе нали е пазарна икономика? Пазарът определя цените! В крайна сметка като са луди да правят лев километър и нямат клиенти, сами ще се принудят да върнат цените около 50 ст. и толкоз. С тези си желания бакшишите показват единствено, че са най-простата гилдия в България.
116
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
смешници, общината да им направи по-големи стоянки
115
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
basi taksitata tiq sa ludi da dignat zapaltite na horata tiq sa tolko al4ni 4e shte iskat pak da se dignat cenite *** sa jalti
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
те ламите, не си дават сметка, че около 1000 от тях ще си търсят работа след това увеличение....а в прованса пак ли толкова ще искат
113
0
 
0
 
! Отговори
taxi преди 16 години
trqbva da se vdignat tarifite tezi hora sa po cql den i cqla no6t nav1n samo i samo da vi vozqt i da se qdosvat s vas taka 4e ne gi uprekvaite 4e iskat da se vdigat tarifite.gorivata sa visoki i ako se s4upi ne6to po kolata struva mnogo pari nali trqbva da ostane i za tqx az s1m za vdigane na tarifite
112
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
De brrre
111
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
leleee teq taksita mai ne varvqt s metan a s nqkvo 6otlansko uiski :P
110
0
 
0
 
! Отговори
LuD_FeN преди 16 години
Vqrno e 4e hora sa, trqbva da se hranat da gledat semeistva i t.n. ama to tva ve4e e nahalna rabota...i sega kakvo.. ka4vam se za nqkvi sme6ni 5 km (prez denq) i 6 leva kato mine prez nekvo zadrustvane ili 2-3 svetofara te stanaha 7 leva (+ ; - ) i kato ti udari edna pompi4ka i te stanaha 8 leva...Kude otiva6 ti moje bi se pita v zada4ata ?? !!!P.S. zabravih i 1.50 na4alna tarifa !!!...
109
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Нека да ги качат! Не, че не мога да си позволя да дам 20 лв за такси веднъж в седмицата, но няма да го направя от чиста злоба! Не може в момента един таксиджия да печели по 1000 лв, а един учител да взема 300. Не може да ме лъжат, да се държат нагло и арогантно и редовно да ти казват "Ми няаам да ти върна левче, батка"!!! Не, че няма свестни и малко по-интелигентни таксиджии ама на такъв се попада веднъж на 100 пъти..
108
0
 
0
 
! Отговори
asko преди 16 години
не мога да разбера защо реват,когато сметка от 3лв.и 40ст.винаги значи 4 или 5 лв.Аз лично вече ще сведа до краен минимум смрадливите и чалгаджийски услуги,които предлагат,защото почти всички бакшиши са смрадливи и крадливи!Предлагам всички що годе интелигентни хора от София също да сведат до минимум гнусните им услуги!!!
107
0
 
0
 
! Отговори
Николай преди 16 години
за един месец разходите ми ще скочат от 160лв на 480лв и то само в едната посока.. ха ха, за 6 месеца с тези пари си купувам Reno Twingo...на старо или някаква друга таратайка в доста запазено състояние, да не говорим на лизинг каква яка кола мога да си взема за такива пари. 500 лв за таксита, я се осъзнайте бе бакшиши смотани!!! не цените са ви ниски а лизинга ви е висок, не си знаете интереса! а тези 300 поръчки които сте ги отказвали на ден не е щото много работа имате а заради задръстванията и всички го знаят много добре! успех в ЗАТЪВАНЕТО ви желая.