Нашенецът си иска домашната

Наложените акцизи за всеки литър домашна ракия не спират нашенеца и по традиция той продължава да вари огнената вода от собствени плодове в селския казан
16 ное 2007 16:16,
17
Нашенецът си иска домашната
Вълчо Вълчев не се отказва от домашната ракия. Снимка: БГНЕС
Наложените акцизи за всеки литър домашна ракия не спират нашенеца и по традиция той продължава да вари огнената вода от собствени плодове в селския казан.

Защото приложението на „домашната“ е безкрайно - тя е основно питие на масата, с близки и приятели и лично утешение през зимата. Най-пивката ракия се вари от грозде, само че не от джибри.

Това каза Вълчо Вълчев, който бе сред приготвящите горещата течност в една от ракиджийниците във варненско село. Ракия изваряваха трима души.

Вълчо разказа, че от 20 години спазва традицията за приготвяне на домашна ракия, но го прави през година, тъй като реколтата не винаги е добра, а и вече не е на сметка.

Зимните месеци са най-подходящи за приготвянето на уважаваното питие. След като платя за захар и варене на казан, излиза почти същото да си купиш пивото от магазин, но пък домашното е най-хубаво.

След гроздовата се нарежда сливовата, само че от презрели сини сливи, а после кайсиевата. Вълчо се похвали с ракията, която приготвя по стара рецепта. За да стане пивка, тя трябва да се вари от грозде с изчистени чепки. Важното е сокът да не е изцеден от приготвянето на вино.

Очаквам тази година да изкарам около 25 литра. От нея хубавата в около 15 литра, а останала е слаба, но вкарвам и нея в употреба за почистване на чистачките и прозорците на колата.

През годините стана много трудно да се вари ракия. Гроздето и то най-ниското качество се търгува за около 0.60 лв. за килограм, купува се и захар и се дават пари за казанджийница.

Освен това едно варене отнема максимум четири часа, а понякога ракията се пресича или не става добра, което още повече ни ядосва заради вложените пари, допълни Вълчо.

След това пък, ако стане добра, трябва да се изчака поне три месеца, за да се стабилизира и да е годна за пиене. Същото и с приготвянето на виното, ако се свари сега и се спазва необходимата температура, може да се пие едва по Нова година.

Вълчо не е съгласен с въвеждането на акциза върху домашния алкохол. Вярва, че това е безумния налог, защото подобни казани по евростандартите могат да се въведат едва след пет години. Нужно е хората да оборудват помещенията, да закупят новите казани от мед и нераждавейка, а затова трябват много пари, каза Вълчо.

Той сподели, че подобна ракиджийница вече има във „Виница“. По думите му там са спазени всички евроизисквания, като огнената течност преминава през различни серпантини и утайници.
Всички присъстващи в казанджийницата настояваха за падането на акциза върху домашните питиета.

Няма да се откажа от пиенето на ракия, аз си приготвям всяка година освен нея и вино. Варя по 2 или 3 казана, каза друг човек в казанджийницата.

Според изискванията, които ЕС ни налага, един казан ще може да произведе годишно 2500 литра 40-градусова ракия.

Всичко това се следи със специални уреди, поставени на входа на казана, които контролират количеството джибри, регистрират ракията, която излиза, а третия уред – градуса на ракията. Един едноличен собственик може да притежава само един казан за варене на ракия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
пламен преди 14 години
ЕС да си пие газираното ние ще си варим ракия и няма да плащаме така тя ще бъде по люта и по добра
15
0
 
1
 
! Отговори
Реалистът преди 16 години
Не че ще успеят да вземат на някой пари за домашната ракия, така че от този закон нямаше смисъл. А тези които са против алкохола да си пият безалкохолното - ние сме народ на пияници!
14
2
 
1
 
! Отговори
Тоник преди 16 години
Има и кафета,чай,безалкохолни напитки и сокове.Народ от пияници ли ще ставаме?Леко с алкохола.Не докарва до добър край.Чаша вино по Коледа и НГ и малко спирт по националните празници не ви ли стигат?
13
0
 
2
 
! Отговори
staria преди 16 години
...а бе момчета , защо се изказвате неподготвени?....най добрата гроздова става от грозде на което не е източено виното.Технологията е точна. Майсторлъка е в определяне на подходящия момент за изваряне и последващите действия... НАЗДРАВЕ!!!!!
12
0
 
2
 
! Отговори
химик преди 16 години
Хубавата ракия става от хубави и узрели плодове. Да няма незрели,изгнили или изсъхнали плодове - грозде,сини сливи,кайсии. Всяка си има свой аромат и свое очарование, ако е направена от човек,който отбира от тези работи. Останалото е менте. А иначе всеки си вари ракийката по свой тертип - кой отделя първака и дали го използва или не - мнения колкото си искаш, А ТРЯБВА задължително ДА СЕ ОТДЕЛЯ ПЪРВАКА и не се ползва нито за разтривка, нито за усилване на градуса на ракията, защото той съдържа основно метанол, който е отровен.Как да върви варенето - това всеки го знае - струйката ракия от чучура не трябва да спира. Кога да свърши варенето на материала в казана ? - имате спиртомер , нали? Ако ракията излиза топла от охладителя,спирто-мерът ще ви покаже няколко градуса повече,защото той е калибриран за 20 градуса Целзий.Така че водата към охладителя не трябва да се пести.Края на дестилацията трябва да свършва при 40 алкохолни градуса. Под тези градуси почват да се отделят продукти( няма да ви занимавам с химия) от които и главата се цепи от болка и други последствия може да има.Ако желаете да я направите по хубава ракията, преварете я!Бат'ВЕСО
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 16 години
най-хубава е на тате ракията. Защото е истинска. Марковия алкохол да си го пият ***. Но мога да ви кажа, че един познат шеф н а винпром дълги години купуваше от дядо ми домашна ракия, дори му е помагал с гроздобера и осигуряваше бидони.
10
0
 
1
 
! Отговори
Пияница преди 16 години
Така сме се алкохолизирали в последните 10-15 години,та думи нямам.Превърнахме се в народ от пияндета.Как ще се оправят нещата като къркането не спира?
9
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
кой е писал статията ке му откина ушичките :) бъзикам се
8
0
 
1
 
! Отговори
Stan преди 16 години
Ami i slivovata ne e losa.E da ima edna casa sego da go sribna ka mi se ste da se napiya.
7
0
 
1
 
! Отговори
X преди 16 години
а че в сайта се пише гола- вода, е очевидно. Младежите от редакцията съвсем са го ударили през просото май.:)
6
0
 
1
 
! Отговори
GDGB преди 16 години
soory za lat no nemam dumi za statiqta :) nazdrave
5
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
Вярно, че е много неграмотно написана статия!Вярно, че се излагате .Пратете този който е писал статията да се научи как се пише серпантини или серпентини. Нераждавейка или неръждавейка
4
0
 
1
 
! Отговори
Лудория преди 16 години
... и аз за това идвам тук - смях при статиите и глупостите на читателите!!!
3
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
:)
2
0
 
1
 
! Отговори
XXX преди 16 години
Много неграмотно написана статия!Излагате се.
1
0
 
1
 
! Отговори
dobri преди 16 години
Не знаех, че виното се вари, ха-ха. Но за да се изказваш по някаква тема и най-вече да пишеш из медийте трябва да си запознат с въпроса и с отговора. Какви са изискванията в България за да имаш право да работиш тази професия -журналист? Имам усещането, че няма изисквания. Във всеки случай има некомпетентност, не по отношение на виното, а на писането. Не ставайте за смях ако се самоуважавате!