Не е за вярване! Вера Мутафчиева и Георги Данаилов- агенти на ДС

Те са работели под псевдонимите Атанас и Андрей
10 юни 2008 16:35,
94
Не е за вярване! Вера Мутафчиева и Георги Данаилов- агенти на ДС
Вера Мутафчиева. Снимка: Булфото

Известните български писатели Вера Мутафчиева и Георги Данаилов са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно, след като Комисията за досиетата извърши проверка на лица, които са заемали ръководни длъжности в държавни агенции, комисии, сектори в централната и териториалната администрация на изпълнителната власт.

Комисията е проверила 458 служители на пет държавни агенции - "Архиви", за българите в чужбина, за закрила на детето, за младежта и спорта и по стоковите борси и тържищата.

Установено е, че общо 30 техни служители са били агенти. Сред тях са имената на писателите Вера Мутафчиева и Георги Данаилов.

От справката става ясно, че Вера Мутафчиева (председател на Агенцията за българите в чужбина през 1997 - 98 година) е регистрирана като агент на Шесто управление на ДС през 1969 година. Работила е под псевдонима Атанас. Вербувал я е служителят Никола Черкезов.

Георги Данаилов (председател на Агенцията за българите в чужбина в периода от 15.02.1993 до 06.02.1995 година) е бил агент с псевдоним Андрей. Сътрудничил е на ДС, управление II главно управление. Снет е от действащ оперативен отчет през 1987 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
демократ преди 15 години
Срам,позор,гнус и отврат! В каква държава живеем.Дъжавата на ДС и КГБ и тяхните ***! нещастни сме ние българите...Колко ли са ни преследвали и доносничали тези изверги от ДС!
52
2
 
1
 
! Отговори
чикалику бъфр преди 15 години
Списък на българите,които НЕ СА БИЛИ агенти на ДС!:)))
51
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Е сега нали отново имаме държавна сигурност - под името - "ДАНС" Лошото е това което чувам напоследък - че там работят много млади момчета - неподготвени за такава работа и взимали по 2000 лв заплати....
50
2
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Нашата демокрация е един театър,измислен и режисиран от ДС.Жалкото е,че този театър продължава и до сега...В каква държава живеем?Действащ президент агент на ДС!Но,това не е най-лошото!Трагедията е,че полувината досие на Гоце липсва.Кой ли го държи?Дали някой не е в състояние да изнудва държавния глава?
49
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe ,kakvi predcedateli sa bili tia -ta az ot 21 g. sum v cyjbina i ne sum slyshala nishto za tiax s kakvo sa se zanimavali v chyjbina????/-e pone se dokazvat ,che sa na VSEKI KILOMETUR ( bai Tosho si gi nakazva leka poleka )
48
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Долни и мръсни същества...
47
2
 
0
 
! Отговори
Кадаиф преди 15 години
... от биещите се в демократските гърди тук, щяха да са доносници, ако от ДС ги бяха потърсили. И при мисълта за това, как биха склонили веднага да доносничат им прилошава и започват да плюят по другите, за да прикрият малодушието си и създадат впечатлението какви велики демократи са.#28 го е казал много точно, и който е с чиста съвест, чест и разум го е разбрал. Останалите... Останалите са изметта от която трябва да се пазим, защото тези хора и днес, без ДС ни предават постоянно в ежедневните ни срещи и отношения.Може да си бил агент на ДС и да си извисен. А може да не си бил и да си нюнюрко и подлец. Закъсняхте с близо 20 години да се правите на демократи, драги.
46
2
 
0
 
! Отговори
независим преди 15 години
Всички доносници по-бързо в гроба да се скрият, макар и да биле писатели известни, та нали те издаваха, тези , които бяха много по-кадърни от тях, но не приеха да бъда бъдат агенти на ДС.
45
2
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Не си мисляте ,че само тези са били "агенти" :))) разсмиват ме. По добре да бъдат използвани точните изразни средства. Нима си мислите ,че и сега действуващите " агенти " , няма да отричат след години??
44
2
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
в светлината на осветления от комунистическите вътрешни служби факт , че едни от най-светлите умове са сътрудничили на ТЯХНАТА Държавна сигурност , някак се губи факта , че повечето от тая *** , която се зове ,,Политически елит" на българия , а също така и мутърско-бандитския елит на българия , е била , и все още е на ,,отчет" при бившите генерали на нашето , родното , мило комунистическо ГеСтаПо .Нима Амет , и цялата му резняшко мюзевирска кохорта се срамуват от нещо ?Нима солташаците на Симеончо , като икономическия гомнар В .Каролев , например , се срамуват от нещо ?Нима Сер гея , който не е бил доносник , защото на баща му са донасяли , и са му давали акъл , как най-дълбоко да закопае поколения българи , се срамува от нещо ? Ами Гоце - този апотеоз на скудоумното интелектуално църцорене , който цяла Европа го разбра , че е долно гестаповско *** , и не го иска да го види , нима той се срамува от нещо ?Но не , те са ,, обиграни" политици , а притиснатия в ъгъла на своята гарсониера интелектуалец през 70-те и 80-те , години , заплашен с бъдещето на децата му - е те са долни доносници !!! Да ги обесим , да ги разпънем , да ги изгорим на клада , за да могат Амет , Гоце , Р.Овч , и компания да си крадат , без някакви си там интелектуалци да им гледат в канчето !То , пък , кой ли ги слуша тия интелектуалци ? Народо си слуша чалга , кара си Голфо ..... бахтий кефа , ще се тормози за глупости.....
43
2
 
0
 
! Отговори
144 преди 15 години
Как да не е за вярване,то тия организации си бяха отдели на службите...
42
2
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Хубаво е, че тази тема вълнува толкова много хора. В 20 се опитах да погледна на проблема глобално, но явно за това е рано. Така става, като умишлено цялята политическа класа, избуяла след събитията от 11.11.1989 от БКП и нейните структури и кръгове, забави с почти две десетилетия отварянето на архивите на ДС. Затова ще си позволя да кажа още някои неща:1. Страшно беше, но не чак толкова. И огромното болшинство обслужващи системата, включително и чрез агентурата на ДС, бяха и си останаха елементарни келепирджии. Още тогава за тях Радой Ралин написа ред епиграми като: "Той мисли по-иначе, но пусто поминъче", "Оставете тук всяка надежда, човекът се обзавежда" и др. А нима сега не е страшно? Хайде някой да се опита да тръгне против сегашната системе, примерно "интелектуалец - писател" и да видим какво ще му се случи.2. И тогава имаше достойни хора от всички нива. Говорим за писатели - ами спомнете си Атанас Далчев и наистина великия Георги Марков /е, убиха го, но и Запада не го опази, защото той не се вписваше и в неговите елементарни схеми/.3. Системата по-скоро развръщаваше и принизяваше, реално убиваше само в началото, така че да не говорим за голям страх. За голям келепир - вече казах да.4. Ако някой наистина се е поддал на силовите комунистически методи и от страх е станал сътрудник на комунистите или техните репресивни структури, трябваше отдавна да е признал вината си и се покаял. Между нас, репресираните, има доста такива и това им прави чест. И когато казваме всекиму заслуженото, това намалява тяхната вина. Макар че трябва да бъда откровен - и след събитията до власт се добраха в повечето случаи от репресираните по-недостойните и по-виновните.5. И накрая хайде някой да подеме инициативата да научим и за героите от времето на комунизма, защото те и в пряк, и косвен смисъл са в положение, по тежко от описаното от Вазов в "Епопея на забравените". Като начало смятам, че трябва да се започне примерно с изучаването на Георги Марков в училище и учредяване награда на негово име.
41
2
 
0
 
! Отговори
none преди 15 години
... ami tova e polojenieto be ,kakavto naroda takiva i politicite...toia narod e veche obezumial ot glad i obarkan ,i oshte 100g nemoje se opravi da misli politicheski pravilno,Balgarina obicha da go lajat i da mu obeshtavat ot ekrana i tova ochkvane go,,krepi "prez sledvashtite 5 godini do sledvashtite izbori.Opravia niama tuka ,stiagaite kufarite...
40
2
 
0
 
! Отговори
bulgarin преди 15 години
ne smeia da poviarvam ne iskam .negi sadete.az sam na 50.ne znaia ako men biaha natisnali ot darj.sigornost, dali niamase da poddam.poznavame ve4e metodite im.
39
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Prav si, kogato inteligenta potyne v mizeria pishe, risuva i kompozira nai-dobroto . I ot drugata strana kogato "lopatadjiite" niamat i mzerstvat sa na edna kra4ka ot proletariziraneto. grabvat toiagite i "Na preeed@!". I az se 4udia zashto nikoi nesravnqva predatelstvoto na Vera i Stefan s predatelstvoto na Ivan Kostov. Zastoto Stefan i Vera na sa predateli, a Ivan Kostov e prestypnik.Тези кoитo принизяват твoр4еките резултати на тези , а мoже би и на редица други интелектуалци, са пo- гoлями агенти и *** oт кoлкoтo тези двамата.За каквo ми е държава без писатели, музиканти и артисти, за каквo. Е, ще каже някoи без интелектуалци ама и без агенти.Среден, гoлям среден пръст-агенти е ималo винаги и винаги ще има-самo 4е акo нарoдът няма интелектуалци агентите щяха да бъдата oт средите на каруцарите и лoпатаджиите. тoгава да видиме как стяха тези oтвoркoвци да се виждат в тoталитарната система къдетo тoиягата рабoти преди мисълта.Кoлкo време мина бе, мушмoрoци. Акo Иван Кoстoв _емблемата на бoлните oт сливенска кoжа и индииски нoс, не е бил агент-каквo пoстигна тoва безли4нo и безпринципнo асистент4е пo икoнoмика на сoцялизмата--самo крал. Я намерете за Стефан и Вера данни да са крали, да са преписвали и надписвали-не , няма такива защoтo тoва са твoрци а не крадци.Неразбрахте ли 4е една мoзъ4на клетка немoжеш и със 100 лoпати и 1000 камшика да я пре4упиш. Каквo е билo преди 40 гoдини? А каквo бе преди и 14 гoдини?Аз уважавам тези хoра, те са 4аст oт мoята култура. Иван Кoстoв-е състo 4аст oт мен-нo за съжаление на криминалната ни деиствителнoст, на oнези с лoпатите на кoитo ме4таият дo махнат баш лoпатата и да хoдят из улиците с тoягите.Да перoтo бoде, нo не трoши кoсти. Дoкатo Кoстoв и иметo му такoва-пoтрoши кoстите и гръбнака на нашата енергетика, на Авиoкoмпаня Балкан, на oбразoваниетo, на здравеoпазванетo и сoциялните грижи, автoр и е пoдстрекател на етнo ескалцята и е пoдпалва4 на нашият парламент. тoва е елитнoтo предателствo не към един 4oвек а към цялата наця, затoва пo-гoлям агент oт Иван Кoстoв няма. Тoва е агентът със син билет в редиците на СДС. На тoва СДС кoетo събра 1 000 000 души на митинг след кoитo за първи път заспахме с усмивки. Дoри Стефан и Вера да са били агенти- аз съм им прoстил кoгатo ги 4етиях и гледах.Иван Кoстoв при4ини на СДС тoва кoетo Сашo Апашo при4ини на ЦСКА.Пoгледнете ги и двамата-все нещo таинo, все нещo, тъмнo, все нещo смърдящo oкoлo тези двама.Драгa Вера , драги Стефане- дълбoкo ви уважавам, ценя и махнете с ръка към oнези плюнки към кoитo ама наистина си залужава да oставите да изсъхнат пo лицата на сoбстениците им
38
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Правителството на СДС не разкри нито един доносник на ДС. Напротив, Костов усърдно пазеше всички доносници.
37
2
 
0
 
! Отговори
Грую преди 15 години
Плюнчо, комунистическото време на дядо ти отдавна е минало. А дали теб те има ли те няма няма никакво значение.
36
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не знам какви качества притежават тези двамата, но моето отношение към доносниците на ДС е отрицателно. Винаги е имало хора в нашата страна, които са били в управлението, независимо дали на власт са били комунисти, капиталисти или социалисти. Имам чувството, че в тази страна едни и същи *** предават щафетата на деца и внуци; и тази схема работи независимо от системата на управление. На въпроса - малко е чудно как едно 25 годишно момче знае такива подробности за личния живот на писателите и ако това не е някой 65 бивш доносник, просто съветвам момчето да не си губи времето с глупости, а да заляга над учебниците с истинските науки, а не с художествена литература, чиято цел е разтоварване и релаксиране.Аз не мога да приема факта, че е нормално най-богатите хора тук да са някакви грешки на природата като Гриша Ганчев, но това са фактите от милиционерско-мутренския преход, дирижиран от ДС. Аз не мога да съдя Мутафчиева и Данаилов и дано те да са чисти пред съвесста си!
35
2
 
0
 
! Отговори
Spiro преди 15 години
"Едно от нещата за коета презирах Ив.Костов е , че по вереме на управлението си не разкри агентите на ДС. В"Ейййй, няма по-червен народ от българския. Комунистите с руски имена ви съсипаха, ограбиха, накараха ви да се влачите по корем, обаче в устата ви е само Иван Костов и СДС. Единствения горе-долу успешен и полезен мандат в най-новата история на България, но на вас мозъците са ви промити. Костов то Костов, Станишев им се смее и им се подиграва открито от ефира на националната телевизия, на тях Костов им е виновен. Е няма толкова глупав народ, няма и това е.
34
2
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
търпението на просветител:) Не са късопаметни,а незнаещи! И дано никога не узнаят как ДС нахълтваше по всяко време в домовете на които пожелае! Дано никога не усетят ужаса от съзнанието колко си сам и безпомощен срещу абсолютната власт. Една дума и си изчезнал! Завинаги!