60 млн. отгоре за образование

Кабинетът реши - средната брутна заплата в училище става 650 лв., а средният стандарт за един ученик - 1266 лв.
28 авг 2008 12:33, Красимир Ангелов
77
60 млн. отгоре за образование
Снимка: БГНЕС

От 1 юли 2008 г. средният стандарт за един ученик в общообразователно училище става 1266 лв. при 1157 лв. до този момент, реши правителството.

За целта ще бъдат отпуснати необходимите 60 милиона лева, информираха от правителствената информационна служба.

По-високи са стандартите за издръжка на младежите, които посещават спортни и професионални училища и училища по изкуствата.

В зависимост от профилите те са от 1130 лв. до 2820 лв.

Увеличението на стандартите ще доведе и до повишаване на средната брутна заплата на работещите в училищата и в детските градини.

Разчетите показват, че тя ще достигне 650 лв.

Dnes.bg припомня, че на 14 август лидерът на СБУ Янка Такева апелира правителството да отпусне обещаните пари.

Според Такева, ако средствата не се отпуснат, от 1 септември над 60% от училищата в България няма да могат да си покрият основните задължения и може да се стигне до фалити.

Същевременно 30 деца, които нямат право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии, в размер на 75,71 лв. месечно, реши още правителството.

С петото за тази година отпускане на персонални пенсии ще бъдат подпомогнати 18 семейства за издръжката на децата, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.

Персоналните пенсии ще се изплащат от 1 септември 2008 г., добавиха от "Дондуков".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Разчетите показват, че тя ЩЕ достигне 650 лв.Ще ги достигне, но кога ли?
15
0
 
2
 
! Отговори
lidis преди 15 години
Не мога да го възприема като заглавие !
14
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
съжелявам за правописната грешка,ама мн се ядосах
13
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
а стипендиите за успех кога ще ги увеличат,нали уж за България учим,нали не исакт да ходим в чуждина?! заспали
12
0
 
2
 
! Отговори
ПГ преди 15 години
Дани, закакво са ми тези отпуски,след като хем не ми дават да ги ползвам, хем не ми ги изплащат вече четвърти месец ,след като ми е изтекъл договорът?Те са само на хартия. Парите ги прибира МОН и докато не извадиш съдебен иск срещу директора на въпросното заведение,никой не ти ги дава. Заплата от 650 лв може би вземат 55 годишните с втора ПКС,получена през времето на комунизма. Младите трябва да работят за 350 до 375 лв чисти. Кой работи за такава заплата днес? Чистачките в един от мобилните оператори вземат 700 лв и нямат 150 деца на главите си.Засрами се преди да говориш ,ти, и другите като теб! И ощенещо. Повечето училище работят на 2 смени.Т.е. аз може даимам ведин ден 3 часа впърва смяна и 2 във втора и да,това са само 5 часа, но са пръснати в 12 астрономически. Стой ти в затворено и шумно помещение толкова часове,пък после ми обяснявай колко е прекрасно да работиш по 5,6 часа на ден!
11
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
много си прав, аз издържах 2 месеца - лоши учебници, безинтересни, написани за хора от началото на 19 век, бюрокрация - вечно трябва да се попълват някакви *** формуляри, анкети и справки, ученици в 11 клас, които не знаят кой е Алеко Константинов /макар да са го учили преди по-малко и от месец/,посрещнаха ме с репликата "ние сме ***, по-добре не се занимавайте с нас, четете си нещо", колеги, които се притесняват, че някой си пикльо не стъпва в у-ще и не могат да го изпитат и поне една тройка да му пишат, мога да напиша роман от десет тома за тези 2 месеца
10
0
 
2
 
! Отговори
мими преди 15 години
Има учители които наистина заслужават много неща, но са малко
9
0
 
2
 
! Отговори
sisitkova преди 15 години
Леле, майко, не видяхте ли, че в подзаглавието към статията има фрапантна правописна грешка - кЪбинет!!!!Не съм и предполагала, че ще видя такова нещо!
8
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 4! Дани, винаги съм готов да обяснявам на такива като теб ..колко са зле!От всеки учител можеш да научиш нещо!И ако и ти работиш цял ден с деца ще видим колко време ще издържиш!Омръзна ми от нещастници като теб, които си възпитават децата..че проблема е в учителите!
7
0
 
2
 
! Отговори
ma6a преди 15 години
Otvratitelno zaglavie..
6
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
защо не се отървете от селското парче, което ви съчинява заглавията, пратете го да пасе крави
5
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
това тъпо и диалектно заглавие е само на вчерашния умник, който реши, че думата "клечат" в заглавие е проява на остроумие
4
0
 
2
 
! Отговори
dani преди 15 години
Тази заплата от 650 лв., за времето ,през което работят и продължителните ваканции, които ползват мисля,че им стигат! Учителите само гледат колко чисто получават! Извинете, ако обичате, но и на мен ми удържат данъци, работя на пълен работен ден, болничните не са желателни, не е желателно да излизаш отпуска, а за осигуряване на тази сума мога само да мечтая!
3
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Колкото и пари да дават докато не променят изцяло образователната система всичко ще е по старому. Голяма част от учителите например за нищо не стават ама взимат пари. "Учители, те ви на 60 млн.!"- някой ако може да ми убясни какво означава заглавието ?
2
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 15 години
Пак сте сложили страхотно заглавие!Учителите не са кучета!Срамно е-това е подигравка!
1
0
 
2
 
! Отговори
Classmate преди 15 години
Учители, те ви на 60 млн.! - Страхотно заглавие!Върни се пак при учителите, за които пишеш!