Останахме без газ

Създаден е кризисен щаб, Станишев свиква спешно съвещание в Министерски съвет
225
Останахме без газ
Снимка: БГНЕС

От 3.30 часа тази сутрин са прекратени доставките на природен газ на украино-румънската граница към "Булгаргаз", както  за българския пазар, така и количествата за транзит към Гърция, Турция и Македония, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В следствие на създалата се кризисна ситуация и с цел недопускане на промишлени аварии, по заповед на министър Петър Димитров от 7.00 е свикан Съветът по сигурност и управление при кризи към Министерството на икономиката и енергетиката.

Съветът е назначил кризисен щаб под ръководството на зам.-министър Галина Тошева, който да следи и анализира ситуацията и да изиска информация от големите потребители на природен газ за възможностите за преминаване към алтернативно гориво.

Добивът от газохранилището в Чирен е увеличен до 4.3 млн. куб. метра за денонощие с цел задоволяване на минималните потребности на страната.

Подготвен е баланс за преразпределение на наличните количества природен газ с цел осигуряване работата на топлофикационните дружества и предприятията с  непрекъсваем производствен цикъл.

Министерството на енергетиката апелира към всички потребители на природен газ да ограничат до минимум потреблението или при възможност да преминат към алтернативни енергийни  източници.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов каза, че причините за спирането на доставките на газ за България не са установени и не знае докога няма да има доставки.

"Булгаргаз" ЕАД ще предложи на министъра на икономиката и енергетиката въвеждането на ограничителен режим на снабдяването с природен газ на територията на страната, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Във връзка със създалата се ситуация в 10:00 часа премиерът Сергей Станишев свиква оперативно съвещание в Министерски съвет.

Всичко за кризата с газа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


225
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Какъв съд, какви неустойки ви гонят?Договора е с ГАЗПРОМ, и като знаем кой го е подписал е логично да се сетим че България е надупена по всички точки на договора и неустойки няма да има.Газпром може да осъди Украйна за спрените доставки, но ще си прибере парите в джоба, няма да ги даде на нас.Това с газа е нищо, тъпите комунисти тотално вкараха България в енергийна дупка, тая централа в Белене освен че е много скъпа ами и горивото може да се доставя само от Русия.
143
0
 
31
 
! Отговори
Десебар преди 15 години
Имаме договор който комунистишкото *** Овчаров засекрети.Нека да каже същия капутляк сега колко са неустойките за руската страна по него.С Газпром се преговаря само и единствено като поляците и украинците - с ботуша не му ли стъпиш на милер на шията няма да си рахат.
142
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
- запаси 570 мил.куб.м- дневно потребление 12 мил.куб.мИмаме запаси за 47 дни. А дали е така?
141
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Нямо-тян, ты *** ГРЕБАНАЯ!!!!! Я ЗАШИНЕШУ ТЕБЯ ТУПОЙ ПИЛОЙ!!!!!!!! ВЫКОЛЮ ТВОИ ГЛАЗА РЖАВЫМ ГВОЗДЕМ!!!
140
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Номер 133, чел-недочел и пишеш.А прочети все пак това за украинския съд и сам се поправи.
139
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Украинците използват транзита на газ за натиск, но прекалиха и трябва да има международен натиск най-вече от ЕС, Украйна да спре да краде транзитен газ. Ако трябва ЕС може и санкции да им наложи. Украинците трябва да се съгласят да купуват газ на пазатни цени, т.е. двойно и повече по-високи от сегашните и съответно на тях да им се плаща за транзита на газ по пазарни цени. Всичко останало е измишльотина. Руснаците са за пазарните цени, а украинците не - кого трябва да подкрепим?
138
0
 
31
 
! Отговори
Stefan преди 15 години
Kakvo reklamira6 tuka koi ot kakvo selo e, kato dve dumi na balgarski ne moje6 da pi6e6?! Az sym 7-mo pokolenie sofiqnec, selski bek takyv, i zaradi typi *** kato teb, stolicata ni se e e*ala *** otvsqkyde! Taka 4e, ne mi obesnqvai. Hah...Koi ot kyde e...
137
0
 
31
 
! Отговори
ddt преди 15 години
bolen mozik ,zdrav mozuk davate mi seliancheta po 1000 darka na mesetz naem i me boli kuretza za vas, za gaza i za tranzite na gaz :))) Samo me drazni ,che mi e prenaseleno gradcheto, a vmesto da hodite da obrabotvate zamiata i da proizvejdate natzionalnia produkt , vie ste gotovi i pari da davate samo da ste v stolitzata :)) Ostanete sus zdrave seliani :))
136
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
ddt, *** отсоси у своего отца, сцуко !
135
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Тези украинци големи изнудвачи станаха - хем крадат и не си плащат газа който получават, хем решават че могат да го спират и намалят както си искат за Европа и България.
134
0
 
31
 
! Отговори
ddt преди 15 години
she si pishem na kakvoto si iskam be pomiar izmurshavial . Ako iskash moje da se vidim i da ti jigosam edno AБ на ***, че като те е..т в гъзеца да знаят ,че си ти и могат да свършват вътре бе, *** нещастен !!!!
133
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Украински съд обяви договора с Газпром за недействителен поради нарушения от руска страна в подаването на газа. Защо обвинявате украинците? Те действат по напълно законен начин и се държат достойно.
132
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Транзита на газ е спрян на румъно-украинската граница, а не на границата между Украйна и Русия. Изводът е ***: Украйна спря транзита на газ за Балканите и трябва да си понесе последствията.
131
0
 
31
 
! Отговори
SERGEI STANISHEV преди 15 години
Союз нерушимый республик свободныхСплотила навеки Великая Русь !!!!Да здравствует созданный волей народовЕдиный, могучий Советский Союз !!!!!!Славься, Отечество наше свободное, Дружбы народов наджный оплот ! Партия Ленина сила народная Нас к торжеству коммунизма ведт !
130
0
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 15 години
Пиши на български бе, ПОМАШКО g*vedo! ***.
129
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Путин велел начать сокращать поставку газа на границу с Украиной в объеме, "украденном" Киевом
128
0
 
31
 
! Отговори
cTpH преди 15 години
глобализацията чудото световни кризи , газ проблеми - отразяват ни се като чукове по ламаринена кофа аи ся повечето производства излизат в отпуски. Нема лошо, и без тва се депресирахме,че отново сме на работа
127
0
 
31
 
! Отговори
SERGEI STANISHEV преди 15 години
Союз нерушимый республик свободныхСплотила навеки Великая Русь !!!!Да здравствует созданный волей народовЕдиный, могучий Советский Союз !!!!!!Славься, Отечество наше свободное, Дружбы народов наджный оплот ! Партия Ленина сила народная Нас к торжеству коммунизма ведт !
126
0
 
31
 
! Отговори
преди 15 години
Украйна съди Русия, а не обратното. Международният съд ще реши кои е прав и кои е крив. А ние с гайдите имаме договор с Газпром и можем с него да си запалим печката с въглища.
125
0
 
31
 
! Отговори
серГЕЙ преди 15 години
България да съди Русия и " Газпром" за спрения ГАЗ...НЕ Америка. А RUSSIA създава навсякъде комунистическа ядра и террористи (араб.д-ви, Лат.Америка-Венецуела, Куба, Никарагуа, Боливия...) за да си продава оръжието...Русия е окупирала Грузия, Украйна, Полша, Латвия, Литва, Естония, Чехословакия, Румъния, България и кой ли не още! Русия е ИМПЕРИАЛИСТИЧЕСКА държава и никога няма да се откаже от имперските си интереси! Далеч от Русия! Видяхте ли как ни рекетира и спряха днес ГАЗта . Само сечено на мръсните руснаци изнудвачи и да изчезват далече от България. Продават ракети на Палестина да обстрелват мирното израелско население. Но евреите помнят..., че Русия са помощниците на Хамаз ...До 90: Напълно споделям становището ти. Хамаз е единственият виновник за положението в Газа сега. Те са банда престъпници и терористи, които не се колебаят да подлагат на унищожение собствения си народ, ползвайки го като жив щит...!

Спонсорирани публикации