136 години от гибелта на Васил Левски

На 19 февруари (6 февруари по стар стил) 1873 г. Васил Иванов Кунчев е обесен в околностите на София
19 фев 2009 08:01,
262
136 години от гибелта на Васил Левски
Снимка: БГНЕС

Днес отбелязваме 136 години от гибелта на Васил Левски – Апостола на свободата, идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет.

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли (6 юли стар стил) 1837 г. в Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър — и две сестри — Яна и Марийка.

На 7 декември 1858 г. приема монашеството и името Игнатий в Сопотския манастир „Св. Спас“ под мантията на йеромонах Кирил, а през следващата 1859 г. пловдивският митрополит Паисий го ръкополага за йеродякон. През 1861 г. под влияние на Георги Сава Раковски, Левски се посвещава изцяло на революционното дело. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.

На 3 март 1862 г. заминава за Сърбия и взема участие в Първата българска легия на Раковски в Белград. Запознава се отблизо с бунтовните среди на българската емиграция. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост Васил получава името Левски – според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения. На този етап изпитва силното влияние на Раковски и възприема идеята за организиране на чети, чрез които да се вдигне народът на въстание.

През 1867 г. по предложение на Раковски е определен за знаменосец в четата на Панайот Хитов, която се подготвя за прехвърляне в България. Заедно с четата изживява всички трудности и разочарования по време на похода в Балкана през 1867 г. После заедно с четата преминава в Сърбия и постъпва във Втората българска легия на Раковски (1867–1868). След разтурянето й той заболява и остава 2 месеца в с. Зайчар. През това време преосмисля изминатия път.

Към края на 1871 г. изградената ВРО е единствената реална сила, способна да постави на дневен ред българския национален въпрос. Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие. Когато работата нараства, БРЦК изпраща двама помощници на Левски през втората половина на 1871 г. – Димитър Общи и Ангел Кънчев. Същата година изработва програма и проектоустав на БРЦК. Инициатор и участник е на първото общо събрание на БРЦК в Букурещ (29 април–4 май 1872 г.). В края на юни 1872 г. напуска Букурещ и като пълномощник на БРЦК пред комитетите в България започва преустройство на Вътрешната революционна организация. Създава окръжни комитети.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче - източно от Ловеч.

При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците. Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик.

Спори се за името на предателя – Поп Кръстю – съучредителя на комитета в Ловеч, или Марин Поплуканов – председателя на комитета. През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

На 19 февруари–6 февруари по стар стил 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат неговият паметник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
1
 
0
 
! Отговори
Петко преди 15 години
Проляха кръвта си за тази мила Родина България ! Тази родина дори не си направи труда да открие гроба на Апостола ! Колко от нас биха си дали живота за да бъде щастлив народа ? Приказките са едно , действията съвсем друго ! Лека вечер.
182
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
И не плагиатствай, неграмотнико!
181
1
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 15 години
О, ти не си просто една безобидна лумпенизирана гротеска, избрала си благозвучен псевдоним-Калин,едва ли не за да се умиляваме от хвърляните от теб напосоки и безразборно обиди към българите. Ти си активен, долен и скверен разрушител и на малкото морални устои, които са ни останали в това безумно време, но вече си с изчерпан и напълно опротивял арсенал от гадории в речниковата ти кошница.(че си и открадна израза"откровени лъжи"-хората не са ***!)Non stop си пееш все едно и съшо,та си станал просто един досаден, гръмогласен и окончателно опростачен индивид. Ти със сигурност не си българин, и такива като теб не ги допускат и да помиришат Европа.Не си за там, и никога няма да бъдеш - твоята съдба е да си плямпящ *** - долна, дребна и гадна мижитурка.И нито на йота повече!А за ефекта от твоите скудодумия българите(с които ти нямаш нищо общо) са казали :"Колкото повече шаваш, толкова повече ти влиза". Запиши си го, ако не можеш да го запомниш! И е плагиагствай!
180
1
 
0
 
! Отговори
Rambo преди 15 години
До всички които имат намерение да пишат на дрогирания Калин-Не му пишете на тоя .Момъкът в момента яко го е хванала поредната доза, и е в екзалтация малкото му останал болен мозък
179
1
 
0
 
! Отговори
Sacho Dikov преди 15 години
Levski e Velika li4nost dala jivota si za osvobojdenieto na stranata si za da q upravlqvat sega tupaci i bokluci
178
1
 
0
 
! Отговори
mika преди 15 години
Kaline nikoi ne moje da kaje kakvo i kak to4no se e slu4ilo- po-vajnoto e 4e tozi 4ovek s razre6eni ili nerazre6eni deisviq e pravil vsi4ko po silite si za da osvobodi tozi narod ot ujasnoto robstvo ( a takova sas sigurnost e imalo) Taka 4e neka da go po4itame samo za tova i da vzemem primer ot smelostta mu
177
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ВСИЧКИ,КОИТО ТАЧИМ ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИЯТ БЪЛГАРИН ОТ ТУК НАСЕТНЕ ЩОМ ТРЯВА ДА ОТГОВАРЯМЕ НА калин ДА ГО ИСПИСВАМЕ КАТО КИРЯК СТЕФЧО.
176
1
 
0
 
! Отговори
Петър преди 15 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД НАЙ-ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРИН!!!ЗА ЧИСТА И СВЯТА НАЦИЯ!!!!!
175
1
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Всеки един човек жертвал се за свободата на народа си заслужва цялата любов и признание ,която може да се даде.Не принизявам Левски.Казвам само ,образа,който му се създава е порочен и гавра не само със самият човек.Не съм принизил Левски,опоменах някой истини,който впрочем са споделяни и от съвремениците му и от изключителни хора в днешно време,който заслужават наистина признание и любов хора хуманисти.Да се вменява вина бил предаден уж от свещенник сега не бил той ,богаташи някакви омрази от турци осъден и т.н това е дебелашко ,примитивни ,глупаво разсъждение.Подменят се и се изгривяват нещата.Откровенни маниполации и лъжи се насаждат в това общество и резултата е виден.Примитивна е средата в тази страна и умишлено се работи върху това.Просто не е удобно да се говорят истиини и изказват мисли.Жалко за страна,която има нужда от кумири ...те са необходими ,но нуждата вече е опастно явление.Трудно ще ме разберете вредвит предвид замъгленото си съзнание и закоравяло съзнание ,но е трагично положението.И на оправия не се надявайте.А и много от вас не я желаят.
174
1
 
0
 
! Отговори
wargo преди 15 години
След като уплю всички и всичко наред ,забрави -милиционерите и комунистите ....ех *** нещастен..ти май се фукаше че родата ти е от македонско ако не се лъжа ...никакъв европеец не си още по-малко българин ,а безродник -вечно мрънкащ ,без идеал и национална гордост и съпричастнаст.Дори и според канона Левски да не може да бъде светец ,дори и формалното основание за неговата присъда наистина да е убийството на чирака --то той в сърцата на българите ще си остане най-чистия и свят образ -единственно той неомърсен и опетнен!!!!
173
1
 
0
 
! Отговори
139 преди 15 години
Nqkfa siНе си бил толкова неграмотен провокатор:)
172
1
 
0
 
! Отговори
Зорница преди 15 години
Поклон пред паметта на Левски! Само човек с чисто сърце и чиста мисъл може да разбере и оцени постъпката на Апостола. Останалите - просто да замълчат. Съсъ сигурност така ще изглеждат по-умни.
171
1
 
0
 
! Отговори
mika преди 15 години
Kaline, hubavo e 4e si ima6 nqkakvi vazgledi po vaprosa i po izkaza ti mislq 4e opredelq6 sebe si za inteligenten 4ovek no ne moje6 da kaje6 edva li ne 4e Levski ni6to ne struva i ne moje da bade nikakav Apostol i t.n horata sa pravi i nedei da plue6 po dostoini bulgari kato Levski - taka 4e nedei s tezi otrovni dumi
170
1
 
0
 
! Отговори
Anity преди 15 години
Дълбок поклон пред личността на най-великият българин!!!
169
1
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
В тази страна сериозното и градивнито се има за упадъчно.И такива елентарници и самовлюбчиви индивиди ,като тебе не само вредят,но и по нищо не се отличават от просто индивида.
168
1
 
0
 
! Отговори
Humble преди 15 години
Не виждаш ли? Левскив очите свети,та Левски е тук, при народа. Ти падаш и Левски ни казва:"Вдигни го!И дай във ръката му знаме!"Подавам ръката си,ти се надигаши крачиме рамо до рамо. Това е то Левски.А ти го усукваш.Та тук за усукване нема!Повзри се в живота,и ето ти Левски,и ето ти цяла поема.
167
1
 
0
 
! Отговори
kalin преди 15 години
Да ли сте комунисти или проводници на дебилните им идей ми е все тая.Дали сте комунисти или опростачни от тях ..за мен сте еднакви.И моля винаги съм реагирал дори и емоционално ,отностно Арменският Геноцид имам приятели Арменци ,до който бих застанал!Както и винаги съм казвал,че кюрдите са един достоен народ заслужаващ свободата си.Не съм определял никога т.нар турци в тази страна такива ама никога.Имам ги за хора не си позволявам да съдя никой нито да обвинявам не съм съдник.И ти говориш глупости и реагираш,като кон с капаци.Засягат се,като им кажеш *** повече от такива сте дори.
166
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Abe hora ne se habete da ubejdavate nqkoi v istinata- 6to se otnasq do Levski na rernoto bqlo ne moje da se kaje- TOVA E LEVSKI -pak 4e ima razni horiza deto ne sa mnogo naqsno s delata na praroditelite ni tva si e tqhna rabota - neka si ostanat neveji i nizki sashtestvenzaPozdravi na vsi4ki koito ta4at velikote bulgari vse o6te- dano ima o6te takiva hora i...dano nqkoi den zapo4nat da se rajdat pove4e istinski bulgari kato Levski
165
1
 
0
 
! Отговори
139 преди 15 години
Какъв европеец си, бе? Ако беше европеец нямаше да седиш пред компютъра и да провокираш хората, а щеше да се занимаваш с нещо сериозно и градивно.На всички е ясно, че си комплексирано и неграмотно нищожество.
164
1
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
АБЕ ти да не си ЕВНУХ?