Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език

130 хил. души се подписаха в миналогодишна и ненужна петиция в защита на А, Б, В...
27 апр 2009 10:23,
66
Споко! Никой няма да ни пипа книжовния български език
Снимка: Булфото

Форумите в интернет луднаха по миналогодишна петиция, качена в мрежата, която призовава българите да защитят езика си.

До момента близо 130 хиляди души са положили подписа си в защита на българския език, след като миналата година политици и общественици съобщиха за идеята на шефа на парламентарната комисия по образование Лютви Местан да отпаднат стандартите за изучаването му.

Петицията беше инициирана през лятото на 2008 г. заради предложението за отпадане на държавното общообразователно изискване за усвояването на книжовния български език – чл.16, т. 4 от Закона за народната просвета.

Тогава огромна част от сънародниците ни разтълкуваха случилото се като отпадане на изискването да се изучава книжовният език, но всъщност няма такова нещо, защото учебните програми по български език и литература за всеки клас и етап съдържат подробно и конкретно разработени стандарти.

Ето какво пише в закона:

Г л а в а   в т о р а

ДЪРЖАВНИ ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИЗИСКВАНИЯ

Чл. 16. (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Държавните образователни изисквания се отнасят за:

1. предучилищното възпитание и подготовка;

2. степента на образование, общообразователния минимум и учебния план;

3. учебно съдържание;

4. усвояването на книжовния български език;

5. системата за оценяване…

В Закона за народната просвета има още една клауза, която защитава изучаването на книжовния български език:

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) В детските градини, училищата и обслужващите звена официалният език е българският. Училищното обучение осигурява условия за усвояването на книжовния български език.

Още едно доказателство, че българският език няма да бъде заличен, са думите на образователния министър Даниел Вълчев, казани през август 2008 г.:

 "Няма да отпадне държавното образователно изискване за задължително изучаване на български език в училище", каза той.

Тогава Вълчев заяви, че е готов да инициира и участва в подготовката на закон за българския език.

"Важно е, да се знае, да се говори правилен български език", подчерта Вълчев.

В заключение:

Гореизброените факти са достатъчно доказателство за това, че стандартите за изучаване на книжовен български език няма да отпаднат.

Въпросът е бил на дневен ред през лятото на 2008 година и също тогава е бил решен.

Петицията, която в момента истерично обикаля форумите в интернет, всъщност не е актуална, нито необходима. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
4
 
! Отговори
Много Печен преди 14 години
Споко, хора! Това, че кампанията ви е свършила миналата година с успех - шапка ви свалям! Но кампанията за защита на българския език и кълтура е със срок постоянен, не е еднократен акт. Вярно, покрай петицията има и опити за компрометиране, има и не много приемливи изявления. Това е нормално - всяко светло дело привлича прилепите на мрака и зловонието. НО когато човек подписва - той вижда ВАШИЯ текст, така че в крайна сметка подкрепя ВАШАТА, сега вече ОБЩА за всички ни кауза.А ако плювните идат от хора с власт - още по-добре, значи ги "боли", значи има реакция, значи делото работи.Бъдете здрави и късмет!
64
1
 
3
 
! Отговори
Много Печен преди 14 години
В ето този линк: http://parliament.bg/?page=app&lng=bg&aid= 4&action=show&lid=2071Си пише, че законопроектът, в който се изисква отпадането на чл. 16 ал.4 е ПРИЕТ. Друг е въпросът, дали информацията в сайта на ПАРЛАМЕНТА отразява реалното състояние на ЗАКОНА. Хората не са задължително юристи и много от тях не следят в детайли законите. НО! Фактът, че такова нещо е било прието, макар и после да е отпаднало е тревожен. И Петицията изразява ТРЕВОГАТА на обществото от недостатъчното внимание, с което се гледат законите, както и от тенденцията за пренебрегване на български традиции и културни достижения от политическата каста. Като ОСТЕН за сръчкване и напомняне на политиците в коя страна са и на кого СЛУЖАТ, тази петиция има срок ПОСТОЯНЕН, винаги ще бъде АКТУАЛНА и има НЕОБХОИДИМОСТ от нея.
63
1
 
3
 
! Отговори
teo преди 14 години
ОФИЦИАЛНО ИЗЯВЛЕНИЕОТИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ НА РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В ПОРТАЛ BG - MAMMA, РОДИТЕЛИТЕ, РЕГИСТРИРАНИ В САЙТА НА СПОД "БЪЛГАРСКИ БЕБЕ ЦЕНТЪР И ЧЛЕНОВЕ НА СДРУЖЕНИЕТОПо възможно най-некоректен начин се използва Петицията ни, пусната на 29.03.2008, в защита на т.4, чл. 16 от Закона за народната просвета. В началото на 2008 г. от МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ беше внесен Проектозакон за промени към Закона за народната просвета, в който беше предложено заличаването на т.4., чл. 16 от Закона. Нашата Петиция и цялата инициатива в защита на точката, и в подкрепа също така на Академичната общност, които първи реагираха, се състоя през март, април и май 2008 година. Т. 4, чл. 16 от ЗНП остана записана в Закона, който беше приет на 16 май 2008 г. и обнародван в Държавен вестник. С това кампанията и инициатива в защита на българският книжовен език приключи! Случващото се сега и използването на Петицията ни за разпространяването на напълно невярна и нямаща нищо общо с истината информация, дискредитира всички ни, които миналата година участвахме в кампанията в защита на българския език. Много от нас в момента седят зад изключително важни каузи и инициативи, заради които участвахме и бяхме сред организаторите на гражданските протести от януари месец. Във всичките си инициативи и каузи винаги сме били изключително коректни, подробно сме се запознавали с всички детайли и цялата информация по проблемите, за чието разрешаване сме се борили и никога не сме си позволявали некоректни и манипулативни методи в инициативите си и разпространяваната от нас информация. Категорично се разграничаваме от разпространяваната сега информация и заявяваме, че Петицията В ЗАЩИТА НА Т. 4, ЧЛ. 16 ОТ ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА: да се запази усвояването на книжовния български език като част от Държавните образователни изисквания, чийто автори сме ние, няма никаква връзка и нищо общо с останалата информация, която се разпространява заедно с линк към петицията ни!
62
1
 
3
 
! Отговори
Malinov преди 14 години
Преди да започна да пиша мнението си подписите бяха 156 791, сега след като го завърших 70 - 80 секунди по-късно са 156 848 ...Помислете и върху това ... ако можете ...
61
1
 
3
 
! Отговори
Malinov преди 14 години
Не съм гледал дати, което си е мой пропуск, но факта че за 5-6 дни са се събрали 130 000 подписа може само да ме радва ...А това, че петицията не била актуална и че днешната реакция е закъсняла, била истерична са квалификации на едни уплашени и разтреперани блюдолизци ... това мога да кажа.Трагичното в случая е, че 130 000 човека са повярвали, че това е напълно възможно днес и като мен, не са си направили труда да проверят - чувството, че това е напълно в реда на нещата е страшното и върху това трябва да се замислят някои ... ако въобще могат ...
60
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Аз пък съм за забрана на чатицата.Който е Българин би трябвало да владее писане на родния си език и на родната си азбука.
59
1
 
3
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Туркум , това на какъв език е бе човек , нищо не ти разбрах!
58
1
 
3
 
! Отговори
До 57 - Емре преди 14 години
Прав си Емре. Ние, Българите, не можем да имаме претнции към хора като теб. Много, над 90% от насилствено ислямизираните българи - като теб, може би, са много съвестни и свестни хора. Да не кажа нещо повече. Но искам да знаеш, че ръководството на мафиотската партия ДПС просто ВИ манипулира и се гаври с ВАС - една достойна част от обществото ни. Бъдете БЪЛГАРИ, каквито винаги сте били - АМИГО....А,ако си истински турчин, от Турция - студент тук, ще ти кажа, че никога няма да забравиш красотите на нашата държава и винаги ще я обичаш. Защото българите нямат нищо против истинските турци. Но не и политическите , които се изявяват тук. Тях само *** ги обичат. Защото техните *** са широки още от партизанското "ДВИЖЕНИЕ" - АФИЕТОЛСУН - ЕМРЕ.
57
1
 
4
 
! Отговори
Необременен преди 14 години
Гелин танъш олалъм.Иши колай туталъм.Севелим, севилелим, Бу дюня кимсейе калмаз. Елате да се запознеем.Нещата лесно да подхванем.Да обичаме, да бъдем обичани, Този свят на никого не ще остане.
56
1
 
3
 
! Отговори
Faik преди 14 години
BG ti parvo se nau4i da govoris bg i da pises pravilno vis kak si napisal bezsramnik samo zeas da plues...abe LEVSKI izlagas nasionalnia geroy na BG LEVSKI ako te vidi kakva pismenost imas stese obarne v goroba haide s zdrave
55
1
 
3
 
! Отговори
Faik преди 14 години
BG ti parvo se nau4i da govoris bg i da pises pravilno vis kak si napisal bezsramnik samo zeas da plues...abe LEVSKI izlagas nasionalnia geroy na BG LEVSKI ako te vidi kakva pismenost imas stese obarne v goroba haide s zdrave
54
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Важното е да се съхрани България! Българският език да пребъде! Трябва ни малко повече ред, толерантност и уважение към закона. Добре ще е да знаем, че всички имаме равни права и да се уважаваме. Тогава повечето българи живееще сега в чужбина ще се завърнат с радост. Дано това да стане и е дълг на всеки един от нас, да подкрепяме българщината и да се уважаваме!
53
1
 
3
 
! Отговори
КОЛОБЪР преди 14 години
БОЖЕ,слез и си прибери вересийте!!!НЕСПОЛУЧЛИВ ОПИТ НА ПРИРОДАТА ДА НАПРАВИ ЧОВЕК-ТОВА СТЕ ВИЕ!!!
52
1
 
3
 
! Отговори
LEVSKI преди 14 години
Zabrana na turskijt ezik na obstestweni mesta.Saborjne na wsithki dzamiiWethe e 2009 oste edno izselwane na pone 500 000 musulmaniTowa e nesto a?
51
1
 
3
 
! Отговори
BG преди 14 години
писнами от катива кото се чудят какво да правят по цял ден ,че мислят с какво да ни затурмозяват . Ако се продължава така май ще има чиска ама да видим.Как мойе в една страна да се опита да премахнат езика на който се чете и пише ето затова ще останем неграмотни . И аз имам предложение защо да не подърим България на ония *** ?Да се махат всички от парламента !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
50
1
 
3
 
! Отговори
просто българин преди 14 години
В МОМЕНТА ПОДПИСАЛИТЕ СЕ СА НАД 137 000!!! Като имайте впредвид, че много хора не са информирани, а други са без достъп до компютър и не знаят какво става. Разпространете петицията!!! Но пасаран!!!
49
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
идеята е много проста и я наричат реформа:(намалят се часовете по български език до минимум,за сметка на това часовете по турски от СИП стават ЗИП.Разликата между тях е че за СИП учелището плаща ако има:),а за ЗИП дъргавата плаща:)така държавата ще плаща за обезличаването си.След ЗИП разбира се ще стигнат и по-далеч,като направят турския език,втори език и тогава ще стане задължителен.След 100 години няма да знаем кои сме.С Турция в ЕС и отворени граници.Нека всеки сам реши.Научихме, че освен всичко, което ни докараха, нашите политици искат да отменят българския език като задължителен за изучаване в българските училища. Той пак ще се изучава, но не като задължителен предмет! Това означава, че държавата ни няма да изисква от гражданите си да са грамотни спрямо официалния език в нея - българският!Предложението за отмяна на задължителността в изучаването на български език е дело на Лютви Местан (чийто майчин език е турският) и е прието на 20 март 2009 година на първо четене - без възражение!!!Защо не се даде публичност? Защо не беше съобщено в "Новините", например? Защото е повече от скандално! Защото ще провокира едно насила създадено етническо напрежение! Защото е поредната свръхнаглост от страна на властимащите, която ще даде повод за граждански протести в този крехък за тях предизборен момент!Няма държава, която да не изисква от гражданите си да не изучават нейният официален книжовен език. Ние отново ставаме прецедент в историята, за жалост с безумието си! Независимо от националността си, всички трябва да се съобразяваме със законите и правилата на държавата, в която имаме гражданство. Оказва се обаче, че всеки, който поиска, възползвайки се от политическото си положение, може да ги промени. Най-грозното в случая е, че българските политици отново позволиха това да се случи, както позволиха да се случат купища още неща, разрушаващи националните ни интереси като цяло и интересите на отделния българин в частност.Апелирам всички, които имат българско самосъзнание да подпишат петицията, за да се противопоставим на поредния циничен акт, който управляващите извършиха. Безучастието спрямо безумието е по-лошо от самото безумие.На долупосочения електронен адрес можете да подкрепите българския език, като така подкрепяте България и себе си. http:// . .com/knijoven-balgarski/index.html
48
1
 
3
 
! Отговори
хъ преди 14 години
НИЕ не виждам да сме скарани с българския език. Като изключим голословното ти твърдение. И аз казвам, че си бездарно т.по и п.росто парче. Дали е истина.Едно мога да твърдя със 100% сигурност. Ти си много, ама много скарана с историята. И конкретно историята на България. Ходи учи и не се излагай по форумите. Да не говорим за посредствения ти турски. Кой знае от коя махала си.
47
1
 
3
 
! Отговори
DRAKEN преди 14 години
Предполагам,че си "ЖЕНА", от онези грозни, надъхани от злоба към България, комплексирани КАРУЦИ, които за кариерката са готови да измият *** на Лютви Местан с език. Но запомни, че на такива като тебе, един ден, ще им се стори тясно софийското поле.
46
1
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
. Вие, които днес наричате себе си българи, имате повече общо с марсианците, отколкото с българите. Истинските потомци на древните българи са тези, които искате да гоните от собствената им родина днешните турци и гагаузи в Тузлука, Герловото, Източния Балкан, Делиормана и Добруджа, ненавиждани и днес както и по времето на Исперих от вас, славяните, които днес гордо се кичите с тяхното истинско име.