Българка в затвора – голямата тайна на Скопие

Малко македонски медии обърнаха внимание на драмата й
5 авг 2009 07:00,
203
Българка в затвора – голямата тайна на Скопие
Спаска Митрова с дъщеричката си. Снимка: ВМРО

 

Трети ден най-влиятелните вестници в Скопие изненадващо пропускат една гореща тема – скандалния казус с младата майка Спаска Митрова, която е в затвора в Идризово.

И в сряда големите централни всекидневници в западната ни съседка – близки до властта или опозиционни, запазват мълчание по събитие, което със сигурност не може да бъде пропуснато по невнимание – най-малкото защото две големи македонски телевизии вече излъчиха репортажи за 23-годишната майка от Гевгелия.

Във вторник във вечерната си новинарска емисия телевизия А1 проследи реакцията на Сдружението на българите в Македония "Радко":

Спаска беше малтретирана от социалния център, беше изнудвана от социалния център. Искаха от нея да се откаже от гражданството (Митрова има и българско гражданство – б.а.). Също и в съда – обясни пред А1 Живко Чавдаров от "Радко", който е и роднина на младата майка.

Междувременно от българското Министерство на външните работи съобщиха, че временно управляващата посолството на Република Македония в София Дивна Тричковска е била поканена на разговор по случая с осъдената българска гражданка.

Изтъкнато бе, че съдебно решение, при което майка на невръстно дете е отведена в затвор заради битов спор с бившия й съпруг, а детето, лишено от майчина грижа, е настанено в социален дом, не се вмества в нашите представи за хуманно отношение и спазване на европейски критерии в подобни случаи, съобщават от МВнР.

Министерството на външните работи на България настоява за спешна намеса на македонското МВнР за изясняване на случая и предприемане на необходимите действия, с оглед българската гражданка да бъде освободена от затвора.

Още по темата

Начинът, по който е взето решението на съда, както и действията на властите по съпътстващите процедури ни дават основание да смятаме, че мотивите на съда не са само от юридически характер. Налице са твърдения на семейството на потърпевшата, че те имат връзка с публично изразеното българско самосъзнание на Спаска Митрова, коментират от външното ни министерство.

Дивна Тричковска е заявила, че не е запозната със случая, но е изразила мнение, че решението на съда едва ли има връзка с българското гражданство на Спаска Митрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Драма не е ли в източна тракия?Вде пак "македония " освен държава значи и чисто географски район.
106
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ti ako si merakliq 6te polu4i6 i 6utove v glavata ,mojem da go uredim
105
0
 
0
 
! Отговори
makedonec преди 14 години
Poglednato tehni4eski az bi trqbvalo da sum 4ist Makedonec - pra babite i dqdovcite mi sa bili bezhanci ot Sqrsko i Drama ( gryzka makedoniq) ama zasto li kakto te, taka i az se sme 4isti Bulgari ? ;-)
104
0
 
0
 
! Отговори
:-) преди 14 години
LAMQTA Spaslka! :-)(samo da proverq kolko negativni glasa shte polu4a)
103
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 14 години
Нито на Спаска нито на някой друг му дреме за вас то е казано ЧОВЕК ЗА ЧОВЕКА Е ВЪЛК
102
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
за тоя няма ли да се намеси ***
101
0
 
0
 
! Отговори
@@ преди 14 години
Spaske, budi gorda bulgarka dokrai, ti si silna i shte izdurjish!A az se sramuvam, che imam makedonsko nasledstvo, nikoga nyama da stupq v Skopie..nikoga!
100
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Въпроси ти е некоректно зададен. Би трябвало да питаш по добре ли живее българин в България от македонец в Македония. Моят отговор е, че българите живеят по добре. Най малкото не ни осъждат, защото не сме осигурили легло на бившите си. Да не говорим, че не съм чул за българи искащи да станат македонски граждани. Емиграцията /бог знае защо :) / е в посока България, не обратното.
99
0
 
0
 
! Отговори
Лазар преди 14 години
В Македония комунизма беше съчетан със сърбоманство, тука с близане на *** на поредния *** начело на СССР.Ний си имаме същото наследство от червени ***, само че малко ни дреме за Русия.И те си имат червени, само че сърбоманството е на същата почит като преди 30 години.И там и тука 50 шашкънина на ключови постове разиграват като мечка цяла държава.Извод:От където е минал комунизма,трева не никне.
98
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Осъдена е защото е българка. факт ! В Македония да си Българин е закононарушение. Ако пък автомобила ти има български номера - ти си рецивидист. Сложиш ли паметник на българин в двора си - ти си терорист! Това е чистата истина. Това е и разликата между България и Македония. В България никой няма нищо да ти направи ако ще да си сложиш копие на седмокрилия пето***ник /паметника до НДК/ в двора.
97
0
 
0
 
! Отговори
Кирил преди 14 години
Кажи, защо е осъдена? Какво си чул ти?
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Националната принадлежност не зависи от нивото на корупция, но това не изключва въпроса дали е по-добре да си македонец или българин. И другия въпрос - оправихме ли нашата държава, избрахме ли честни хора да ни управляват или си избиваме комплексите с псувни по комшиите.
95
0
 
0
 
! Отговори
makedonec преди 14 години
ti prvo procitaj za sto e osudena pa posle tresi gluposti
94
0
 
0
 
! Отговори
наблюдател преди 14 години
Дали е хубаво да си македонец или българин по никакъв начин не зависи от нивото на корупция. Това не е въпрос на сделка а на принадлежност към народ/нация. Все пак, 50% от македонците декларират, че имат български произход, цункат знамето, вземат паспорта и после на висок глас обясняват, че са го направили заради ползите които ще получат с БГ паспорт. Такива сънародници на мен не ми трябват.
93
0
 
0
 
! Отговори
..... преди 14 години
България днес не е това което беше, тук вече няма кой да се уважава пълно е с престъпници а народа е гладен праве по долу в коментара си men може ли на фона на този глад братята Диневи да организират такова събиране и сещате ли се кой беше там БОЖИДАР ДИМИТРОВ почетен гост ***
92
0
 
0
 
! Отговори
Pilat преди 14 години
Да сме на ясно!!Измислената държава "Македония" може да влезе в НАТО и ЕС само по един начин. КАТО СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ БЪЛГАРИЯ. ТОВА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОТ ТУК НА ТАТЪК ТЕЗАТА, КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА!!!
91
0
 
0
 
! Отговори
Т 72 преди 14 години
Аз съм служил една година като командир на Танк. Преди това служих шест месеца в школа.
90
0
 
0
 
! Отговори
pILAT преди 14 години
До 84 - тази псевдо държава не е чужда, а си е българска!!!!
89
0
 
0
 
! Отговори
Т 72 преди 14 години
Аз съм служил една година като командир на Танк. Преди това служих шест месеца в школа.
88
0
 
0
 
! Отговори
Т 72 преди 14 години
Аз съм служил една година като командир на Танк. Преди това служих шест месеца в школа.