Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти

Местата за студенти са със 7000 повече от завършилите гимназии
23 ное 2009 12:55,
177
Проблемът на висшето образование - твърде много висшисти
Снимка: БГНЕС

Най-големият проблем на висшето образование е неговата масовизация, смята ректорът на УНСС  проф. Борислав Борисов.

Утвърдените места за студенти от държавата са със 7000 повече, отколкото е броят на завършилите средно образование, по информация на проф. Борисов.

„Това означава, че последният тройкаджия трябва да направи едно-единствено усилие – да си занесе дипломата в един ВУЗ, за да стане студент, защото на много места бяха премахнати изпитите и се приема само по диплома“, коментира ректорът на УНСС, цитиран от „Фокус“.

Сбъркан бил и моделът за финансиране на висшето образование. Сега държавата стимулирала образованието на двойкаджийте, а трябва да се инвестира в образованието на отличниците, е мнението на професора.

Голям проблем, според ректора на УНСС, е корупцията във висшите училища.

Все пак десет университета в България давали добри знания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Raula преди 14 години
Откриха топлата вода !
15
0
 
0
 
! Отговори
cool_boy преди 14 години
Трябва да се въведат задължителни часове по Български език...като гледам уважаемите студенти как са с правописа :X
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
С повечето неща съм съгласна. Не е нормално *** и Пульо, които едвам са избутали с 3 да учат в университет. То друг е въпросът, че и няма да научат нищо, щото са там само заради купона, но е факт, че ще си имат диплома за висше. И после *** обяснявай на интервюто за работа, че си по-добър от тях. Е, после ще се види кой колко знае и може, но на интервюто сте равни. Само ми е смешно, че точно този ректор говори за корупцията, след случая Петкан, поне за това е добре да си мълчи.
13
0
 
0
 
! Отговори
johnnie преди 14 години
Вярно е, вече *** и пульо, дето не може да пише и да смята е висшист.
12
0
 
0
 
! Отговори
среднист преди 14 години
Ами то сега под път и над път всеки е висшист:)))
11
0
 
0
 
! Отговори
m17 преди 14 години
Не е проблема че има много кандидат-вишисти, проблема е че много се дипломират. Модела са го измислили много отдавна хората на запад - всеки който иска и му стиска ( т.е си плаща ) влиза да учи. Обаче излиза с диплома само ако заслужава т.е на практика излизат съвсем малко. Държавната подкрепа е под формата на стипендии за най-добрите и то след като докажат че са такива. Всички други постепенно отпадат. Лесно е на думи ама изисква да се разбие цялата сегашна *** структура.
10
0
 
0
 
! Отговори
Тялото преди 14 години
Ще се сетят.Идеаалния вариант е всички да почват без да връщат микой. Отличниците от училище не си плащат първата година и ако останат отличници не си плашат и после. На всяка година цедка. Така почват всички и завършват само определена квота. Другите догодина пак. И всичко се плаща освен ако не си отличник. Така ще завършат точно толкова колкото се търсят на работа и ще се знае че образованието им значи нещо.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Сбъркано е разбирането,че всеки трябва да завърши висше образование. Половината от колегите ми университета нямат нито желание нито идея защо точно го учат това нещо. Да отбележа че става дума за една от специалностите с най-висок бал в един от трите най-добри университета в България. Проблема е не, че не се дават знания, а че никой не желае да ги научи, но за сметка на това всеки успява да завърши. Няма адекватно оценяване и отсяване.
8
0
 
0
 
! Отговори
ЗЗЗЗ преди 14 години
Като сте тръгнали да сравнявате българските "перални" с западните защо не казвате , че на запад се залага не на ЗУБРЕНОТО а на практиката тука се става отличник с зубрене без грам да го разбираш...
7
0
 
0
 
! Отговори
хмм преди 14 години
на едно от последните места по брой вишисти в ЕС е България. не виждам проблем и двойкаджии да се приемат, те просто сами ще се откажат рано или късно. лично аз съм забелязал следната закономерност: труден прием - лесно следване, лесен прием - трудно следване. това професорче вместо да реве, да пенсионира 65+ годишните динозаври, които не знаят къде са им очилата камоли да преподават.
6
0
 
0
 
! Отговори
? преди 14 години
Чалга *** с диплома пак си остава ***. Да на запад дават мили и драго да учат, но там дипломите не ги подаряват. За да струва една диплома нещо и да бъде ценена, трябва да си положил усилия. Днес дипломите са нищо незначещи хартийки.
5
0
 
0
 
! Отговори
eko13 преди 14 години
Hrata na zapat davat milo i drago maldejite im da u4at a tuk imalo mnogo vi6isti ,na nyakoy may mu tryabvat 4alga lumpeni samo v Balgariya.
4
0
 
0
 
! Отговори
Шефа преди 14 години
Естествено че масовизацията е проблем! Ако местата във вузовете бяха по-малко, щеше да има много по-голяма конкуренция сред гимназистите и те сами щяха да вдигнат летвата, както и собствените си знания, което е в интерес на ВСИЧКИ. Не може куцо и сакато да влиза с тройки, изкарани щото на класния му е занесена печена кокошка, и после да се чудим защо хора, завършилили университет, са напълно некомпетентни. Проблема е колкото в преподавателите, толкова и в начина на влизане. Създайте конкуренция!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Prav e profesora -ako iskame ikonomikata ni i darjavata kato cqlo da sluji za primer pred sveta ,kandidat-studentite sas slabi ocenki da sa out,za6toto visheto obrazovanie 6te zagubi smisala si
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Боко-Тиквата получавал комплекси от учени хора.
1
0
 
0
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
Щом проблема е масовизацията проф. Борисов - тогава да ставаме прости и да ходим да пасем патките!Според мен проблема е в бюрокрацията, и кретенизацията на образователната структура.