Кой иска да поиграе на Монополи с Руската църква?

Апетитите на израелската "Абротеа" срещу безпомощната община
7 яну 2010 14:47,
63
Кой иска да поиграе на Монополи с Руската църква?
Снимка: Булфото

"Столичната община няма средства за отчуждаването на терена до Руската църква", обяви изненадващо зам.-кметът Минко Герджиков.

С други думи – общината не може да плати на израелската "Абротеа интернешънъл", собственик на голяма част от парка до божия храм, да спре мераците й за градеж на бизнес сграда.

Герджиков обаче уточни, че може да им предложи равностойно обезщетение - 25% в "Централни хали" .

"Тъй като фирмата притежава останалите 75%, а и с нашия процент не можем да влияем върху вземането на решения за управлението на дружеството", поясни дясната ръка на Фандъкова.

От друга страна, общината вземала по 300 хиляди лева дивидент годишно от дружеството, което по думите му не е малка сума.

"Ако това не удовлетворява дружеството, можем да преговаряме и за предоставянето на терен от "Софийски имоти", прехласна се Герджиков.

И всичко това идва седмица след като на 30 декември м.г. главният архитект на район „Средец” издаде заповед на израелската фирма "Абротеа" да постави прозрачна ограда на зелената площ около Руската църква в София.

Още по темата
Разбира се, същият ден строителният контрол спря изпълнението на заповедта, но това не решава окончателно съдбата на апетитния имот.

Около случая текат дългогодишни съдебни спорове.

Теренът, на който се намираше прочутото Писателско кафене, разрушено през 70-те години, е частна собственост, след като през 1994 г. парцелът с площ 1200 кв. м, е реституиран от наследници на рода Балабанови.

Те го продават за 1,5 млн. долара на регистрираната в България "Абротеа интернешънъл", дъщерна фирма на групировката "Аштром", която нашумя със скандалната продажба на столичните Хали по времето на Стефан Софиянски.

През 99 година "Абротеа" получава разрешение за строеж на сграда с 4 надземни и 2 подземни етажа.

След обществен натиск тогавашният главен архитект на София Стоян Янев отменя заповедта си, след като с промени в Общия устройствен план на София и на базата на Закона за устройство на Столична община този терен е предвиден за озеленяване и поради тази причина на него не може да се строи нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
s. преди 14 години
Горката Столица!Съсипаха града!Навремето беше толкова хубаво!Сега е ***!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да не забравим и подлеза на Ялта - даден на черепа и други - паляци за сумата от наема за една студенстска стая в Студентски град през 90=те.... нагъл нагъл *** ....
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
За всичко е виновен СофиянскиТой заграби чрез поставени лица яко имоти по центъра на София, както и продаде общински терени, откоито се облагодетелства лично.Защо никой не го попита за вилата, която тръгна да си строи в ловния парк, за къщата с часовника - в центъра - на Московска, за сити-центъра, за хилтън, за ловния парк, който подари - да се направи София ленд, за изчезването на Южния парк, за Американското посолство и още много много далавери....
38
0
 
0
 
! Отговори
Ахмед преди 14 години
И какъв е проблема на общината просто да забрани строителството.Нали има градоустройствен план.Нека си притежават пар.
37
0
 
0
 
! Отговори
Омон преди 14 години
Няма ли кой /ББ/ да шибне един шут в *** и на Герджиков и на израелската му фирма, Боже господи ! Аман от продажници.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Според Закона за устройство на територията в парцелите, отредени за жилищно строителство, зелените площи трябва да са МИНИМУМ 40%, т.е. в двор от 1 декар градината е над 400 кв.м. Има ли ги? Е, питайте в общината къде са градините тогава и как са разрешили строителството на всякакви безумни постройки.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Преди Празниците излезе една класация за това кои градове в Европа са най-зелени. Можете ли да се сетите София на кое място беше в класацията? На предпследно от 50! И ще става все по-зле ако продължаваме да си унищожаваме парковете и градинките за сметка на бизнессгради. Нека г-жа Фандъкова да се замисли по въпроса!
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Само зелени плочки и зелен асфалт трябват. Зелени ли са - зелени са. Площ ли са - площ са.
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Накрая ще остане само парка "Орландовци".
32
0
 
0
 
! Отговори
петрол преди 14 години
А в София, няма ли да си оставите поне един парк, където да се разходи човек? Или всичко на Земята, трябва да се застрои? Ами, че тогава създателят трябваше да вземе един астероид и да му издълбае купчина канали и клетки вътре и да се насади човечеството, в тях. По-бързо, по-лесно, по-ефективно. казвах му, ама не чува. А сега ще трябав да се строи, наред. Ако остане дърво или животно живи, чудо ще е. Вярно е, че МОЛ-овете са практично нещо, но трябва ли да няма и паркове?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да отделят по няколко стотинки от данъците и да го откупят.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Кои "Вие" сте ремонтирали Халите? Доколкото си спомням това го направи частна фирма! При това не четеш внимателно. Въпросната фирма вече притежава 75% от Халите, а от общината искат да заменят терена с до руската църква с останалите 25%- процента от Халите собственост на общината.
29
0
 
0
 
! Отговори
nue преди 14 години
ти май нямаш представа как е изглеждала София преди бомбандировките, нали? хайде да запазим поне това малко красиво място. според теб има ли логика да строиш бизнес център между руската църква и военния клуб?
28
0
 
0
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 14 години
Фирмата,желаеща да строи до Руската черква,не е виновна.Не е виновен този,който изяжда зелника,а този,който му го дава!Значи,някой е получил добра пара,за да се задвижи строежа.Дали фирмата е израелска или е параван на мутренски интереси,не зная.Но един от признаците,че тази кметска администрация се справя,е незапочналия строеж.В противен случай трябва да преразгледаме решението на кого да дадем гласа си.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Та значи са продали Халите, ние ги ремонтирахме и постегнахме, а сега баце Минка иска да им ги харизва. Хубава далавера.
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каква полза по-точно ще има църквата?
25
0
 
0
 
! Отговори
1212 преди 14 години
ЗАЩО БИЗНЕС ЦЕНТЪРАТ ЩЕ ЗАСТРАШАВА ЦЪРКВАТА НАПРОТИВ ЦЪРКВАТА ЩЕ ИМА ПОЛЗА ОТ ТОВА
24
0
 
0
 
! Отговори
Калин преди 14 години
айде болнавите мозъци отново заформят теории на конспирациите. Съвсем умишлено естествено. А днес е гаден милиционерски сайт!
23
0
 
0
 
! Отговори
Петрол преди 14 години
Круп, Ротшийлд и други от еврейските финансови масонски ложи, убедиха Хитлер и поддържниците му, да завземат властта и се договориха да ги подкрепят, а Райха да провежда техни желания, като политика. Антиеврейските изстъпления в Германия, по това време бе провокирани по същият начин от този орден, а тълпата неразбиракий нещата, хукна да беси и коли наред. Не трябва! Трябав да се борим срещу Злото, а не да се унищожават свестните хора, от всякакви народи! Иначе си е слепота и глупост.
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да обявят църквата за паметник на културата и ...готово.